ΓΔ: 1397.51 -0.01% Τζίρος: 62.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:30 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Το κομβικό σημείο των 1.080 μονάδων και τα σενάρια αποθέρμανσης στο ΧΑ

Ισχυρό σημείο αντίστασης για τον Δείκτη αποδεικνύονται οι 1.080 μονάδες. Οι αναλυτές θεωρούν φυσιολογική μια κίνηση αποφόρτισης της αγοράς ύστερα από οκτώ διαδοχικές εβδομάδες ανόδου. Κλειδί οι εισροές ξένων κεφαλαίων.

Έχοντας συμπληρώσει οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες και μια σπάνια «συγκομιδή» θετικών κλεισιμάτων τις πρώτες σαράντα ημέρες του 2023, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται, τουλάχιστον από τεχνική άποψη, στο κατώφλι μιας διόρθωσης που θα φέρει αποφόρτιση και τεχνική εξισορρόπηση σε δείκτες και μετοχές. Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό επίπεδο, καθώς έχει συσσωρεύσει σημαντικά κέρδη, ενώ έχει κάνει ταχύτατα υπερβάσεις τέτοιες, που δεν έκανε εδώ και πολλά χρόνια, οπότε μια στάση για αποθέρμανση, διόρθωση και επανεκτίμηση δεδομένων θα ήταν λογική εξέλιξη.

Βεβαίως, οι διορθώσεις δεν προαναγγέλλονται, ούτε γίνονται όταν τις αναμένουν οι… πολλοί και αυτή είναι η «μαγεία» της αγοράς, η οποία ποτέ δεν κάνει το χατήρι σε εύκολες και μονοδιάστατες προσεγγίσεις.

Πάντως, η αγορά στις 29 συνεδριάσεις του 2023 έχει κλείσει ανοδικά στις 22, ενώ μόλις εφτά είναι πτωτικές, εκ των οποίων οι έξι με εντελώς ανεπαίσθητα ποσοστά, πλην αυτής που έγινε στις 19 Ιανουαρίου, όταν ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 2,20%, ενώ και την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,63%. Οι υπόλοιπες διορθώσεις έγιναν ενδοσυνεδριακά, ενώ σε πέντε περιπτώσεις καταγράφηκαν οριακά πτωτικά κλεισίματα (-0,06%, -0,01%, -0,04%, -0,19% και -0,39%).

Είναι σαφές λοιπόν ότι η αγορά «χρωστά» διόρθωση και νομοτελειακά θα αναζητηθούν οι αφορμές ή οι αιτίες για να γίνει. Θυμίζουμε πως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. «χτύπησε» δύο φορές στο υψηλό των 1.080 μονάδων αλλά έκλεισε χαμηλότερα. Την Πέμπτη ο δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά έως τις 1.080,71 μονάδες, όταν ενισχυόταν σε ποσοστό 1,53% όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.074,87 μονάδες με άνοδο 0,98%, ενώ την Παρασκευή έφτασε έως το υψηλό των 1.080,07 μονάδων όταν κέρδιζε 0,48%, όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.068,12 μονάδες με υποχώρηση κατά 0,63%.

Μένει να δούμε το timing της (επόμενης) διορθωτικής κίνησης της αγοράς και αν αυτό θα συνδεθεί είτε με κάποια δυσμενή εξέλιξη σε δρομολογούμενο deal, είτε από κάποια άλλη αφορμή, όπως ένα μεγάλο πτωτικό «ρήγμα» στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε, το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια έχει αρχίσει να βαραίνει, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για την κορύφωση των αυξήσεων επιτοκίων, μετά τις τελευταίες δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες για το 2023 (-1,1% και -2,1%, αντίστοιχα) και ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρή εβδομαδιαία πτώση, -0,49%. Η ελληνική αγορά, πάντως, δείχνει έντονη διάθεση αυτονόμησης από τις διεθνείς εξελίξεις, κυρίως επειδή βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο πριν την αναβάθμισή της και παρατηρούνται σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων, ενώ φαίνεται να «ξυπνούν» και οι Έλληνες μικροεπενδυτές.

Την Παρασκευή, μετά από ημέρες, υπήρξαν τίτλοι του Large Cap που έκαναν αιχμηρή διόρθωση, όπως η ΓΕΚ Τέρνα που υποχώρησε κατά 5,53% εν μέσω κάποιων φημών για το deal της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 3% έχασαν οι Viohalco, Σαράντης, Quest Συμμετοχών και Τέρνα Ενεργειακή.

Σε κάθε περίπτωση, μια διόρθωση είκοσι, τριάντα, ή σαράντα μονάδων σε καμιά περίπτωση δε θα διαταράξει το καλό κλίμα, αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία για την ισχυροποίηση της δυναμικής, μέσω νέας εισροής κεφαλαίων και επαναδραστηριοποίησης καινούριων κωδικών.

Τι επισημαίνουν οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινοβραδινή του ανάλυση τονίζει πως «η κίνηση της αγοράς είναι αδιόρθωτη χωρίς αύριο με την ρευστότητα να είναι σε ιδανικά επίπεδα. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι ενδοσυνεδριακές ενώ βλέπουμε μόνο επιμέρους αποφορτίσεις σε τίτλους οι οποίοι επανέρχονται και πάλι γρήγορα σε ισορροπία ή και ανοδική κίνηση. Η αγορά χρειάζεται μία εξαέρωση, αν μη τι άλλο στις 1.033 μονάδες, που είναι και η κοντινότερη στήριξη μας.

Όσο έχουμε κλεισίματα πάνω από τις 1.041 μονάδες η τάση παραμένει επιθετική, ενώ μία κατοχύρωση των 1.033 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ζώνη των 1.000 μονάδων. Ο τραπεζικός συνεχίζει να είναι και ο πιο hot κλάδος μιας και τυχόν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ευνοεί πρωτίστως τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την άλλη, όσες μετοχές έχουν σενάρια ή πιθανή αύξηση τζίρου και κερδών προσελκύουν τη μεγάλη ζήτηση».

Συνεχίζοντας ο χρηματιστής τονίζει πως «η Motor Oil κατάφερε να μπει στον MSCI, ενώ η Πειραιώς μολονότι δεν μπήκε, εντούτοις η προσφορά απορροφήθηκε εύκολα μέσα στην μέρα. Η ρευστότητα είναι σημαντική και είναι πλέον εύκολο κάποιοι να δοκιμάζουν να αγοράσουν μετοχές ξεχασμένες σε επιτήρηση, με πολλούς να ακολουθούν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αυτό ενέχει κινδύνους εγκλωβισμού, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψιν οι επενδυτές και οι traders. Από την άλλη οι πολλές δημόσιες προτάσεις βάζουν σε πειρασμούς πολλούς "παπαγάλους" να διαρρέουν στην αγορά ότι νέες προτάσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους.

Συνεχίζουμε να λέμε ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα ανοίγματα ενώ επιβάλλεται να υπάρχουν τα stop μας σε κάθε περίπτωση που θα λειτουργούν σαν take profits.

Ακόμα και αν δεν έχουμε δει πολλά πράγματα για το τι θα συμβεί το 2023, πάντα οι διορθώσεις έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις. Τα κεφάλαια προεξοφλούν ότι θα έχουμε κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας που θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές που έχει χαράξει η υπάρχουσα κυβέρνηση.

Η λογική και οι πιθανότητες λένε ότι η επενδυτική βαθμίδα να έρθει μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, παρόλα αυτά δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει να δούμε κάποια έκπληξη νωρίτερα. Το βασικό θέμα είναι ότι η αγορά προσελκύει μέρα με την μέρα περισσότερα νέα κεφάλαια. Το πολύ σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε να περιμένουμε νέες μεγάλες ΑΜΚ, που θα τραβούσαν μέρος της ρευστότητας».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «ακόμα και αν δοκιμαστούν τα επίπεδα των 1.040 μονάδων δεν αλλάζει κάτι βραχυπρόθεσμα, η ορμή της ανόδου παραμένει ισχυρή και η άνοδος πλέον κοιτάζει το νέο επίπεδο αντίστασης που βρίσκεται στα υψίπεδα των 1.100 μονάδων.

Ουσιαστικά θα μιλάμε για αλλαγή τάσης μόνο αν η αγορά χάσει τις 1.000 μονάδες κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται άμεσα πιθανό, αφού οι όγκοι είναι υποστηρικτικοί και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών βοηθά στην γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών βραχυπρόθεσμών κερδών. Η αγορά έχει “πλάτη” και αυτό οφείλεται στην επανεπένδυση των γρήγορων κερδών και στην διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Μια καλή ένδειξη ωστόσο ολοκλήρωσης ή κορεσμού της διόρθωσης, θα είναι μια συνεδρίαση ισορροπίας με μειωμένο τζίρο».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει πως «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μια από τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών στους ημερήσιους ταλαντωτές στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης (87,2 με όριο το 100). Ανάλογης έντασης ανοδική δυναμική είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2017 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει την τιμή 90. Η πληθωριστική εικόνα των ταλαντωτών και παραμονή της για 19 ημερολογιακές ημέρες σε υπεραγορασμένες ζώνες έφερε την διόρθωση της Παρασκευής, η οποία είναι μια μάλλον αναμενόμενη έως και αργοπορημένη εξέλιξη για την έκταση της ανόδου που προηγήθηκε. Προς το παρόν η διόρθωση που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Πέμπτης μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Placement, αποτελέσματα και deals δίνουν τον τόνο στο χρηματιστήριο

Έχοντας κλείσει το πρώτο δίμηνο με άριστους οιωνούς, η αγορά αναμένει το placement της Πειραιώς και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες για συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Η κρίσιμη «ετυμηγορία» από την MSCI και ο τζίρος 640 εκατ. σε πέντε ημέρες

Πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος τζίρος στις πέντε συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, καθώς φαίνεται πως λαμβάνει χώρα καθημερινά ένα άτυπο… rebalancing σε κορυφαίους τίτλους. Αύριο οι ανακοινώσεις από την MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.