Μήνας ξεκαθαρίσματος του τοπίου και των δεδομένων που θα επηρεάσουν το momentum της αγοράς είναι ο Μάρτιος, καθώς την επόμενη εβδομάδα έχουμε το κομβικό placement της Πειραιώς, που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και αναμένεται να ξεμπλοκάρει τη ρευστότητα, ενώ κλιμακώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, δίνοντας περισσότερα δεδομένα στους επενδυτές για να «τεστάρουν» τις αποτιμήσεις.
Οι οιωνοί είναι εξαιρετικοί, τόσο από τα εγχώρια δεδομένα όσο και από τα διεθνή, καθώς οι ξένες αγορές συνεχίζουν την κούρσα τους με νέα ιστορικά υψηλά, ξεκινώντας και το Μάρτιο με νέα ρεκόρ όλων των εποχών. Στην αγορά υπάρχει αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα σε πολλούς κλάδους, καθώς πλέον μπήκαμε στην τελευταία τριετία των έργων που θα επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύσσωμος ο κλάδος των κατασκευών είναι στα «όπλα» εδώ και καιρό, με αλλεπάλληλες συμμαχίες μικρών και μεγάλων και πολλαπλές συμβάσεις, ενώ κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της πληροφορικής, όπου και εδώ τα έργα είναι πολλά και τα επιχειρηματικά σχήματα ίσως δεν έχουν το μέγεθος να τα εκπληρώσουν πλήρως, κάτι που έχει οδηγήσει σε σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «εισερχόμαστε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που μπορεί να εκτονώσει την συσσωρευμένη δυναμική της Αγοράς, καθώς εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσματα και τα μερίσματα, υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ενταθεί στο κοντινό διάστημα.
Αν και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι υποστηρικτικά των αποτιμήσεων, μια συναλλαγή που θα αφορά το 100% μιας εισηγμένης θα τύχει διαφορετικής υποδοχής από την αγορά δίνοντας κίνητρα ευρύτερων αναθεωρήσεων για τις αποτιμήσεις ενός επιμέρους κλάδου ή και της αγοράς.
Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει είναι Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Το εγχείρημα αποεπένδυσης του ΤΧΣ θεωρείται δεδομένο ότι θα στεφθεί με επιτυχία πριν καν ξεκινήσει λόγω της πρόσφατης υπερκάλυψης και μετέπειτα καλής χρηματιστηριακής πορείας των προηγούμενων εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών. Ενδεχομένως σημαντικό μέρος από αυτή την ρευστότητα να τοποθετηθεί εκ νέου σε ελληνικές μετοχές, βάζοντας πλάτη σε μια δυνητική διόρθωση. Και πλέον η ρευστότητα αυτή δεν μετριέται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια αλλά σε δις ευρώ.
Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα στο εξωτερικό υπάρχουν μόνο τα στοιχεία της απασχόλησης την ερχόμενη Παρασκευή και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις 12 Μαρτίου τα οποία θα κρίνουν και την ετυμηγορία της FED για τα επιτόκια στις 20 Μαρτίου. Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί άπειρος χρηματιστηριακός χρόνος και το κυριότερο υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό μίγμα νέων για να υποστηρίξει μια αυτόνομη άνοδο στην εγχώρια αγορά».
Τεχνικά δεδομένα
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως η εβδομάδα κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης μικρότερο του 2% ενώ δεν απειλήθηκαν κομβικές τεχνικές ζώνες και μολονότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και κάτω από τις 1.400 μονάδες, εντούτοις οι αγοραστές είχαν σε όλες τις συνεδριάσεις τον τελευταίο λόγο.
«Το αργό τέμπο της αγοράς έδειξε να αντιστρέφεται την Πέμπτη με ικανοποιητικές συναλλαγές επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη στις 1424,77 μονάδες που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο του 2024. Οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματα είναι αποφορτισμένοι από τις υπερτιμημένες ζώνες ωστόσο τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηνιαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει υπεργορασμένες ζώνες και μάλιστα με διάρκεια.
Ο MACD παραμένει πουλημένος από τις 23 Φεβρουαρίου χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει την συγκατάθεση άλλων δεικτών ή κινητών μέσων. Η ανοδική τάση αν και έδειξε σημάδια κόπωσης το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι επαναφέρει την δυναμική της και το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανοδική διαφυγή από τα πρόσφατα υψηλά έτους (1.431).
Η μεσοχρόνια συσσώρευση παρέχει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική βάση στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων και καθώς οι πωλητές δεν κατάφερναν σε μια σχετικά ρηχή συγκυρία συναλλαγών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα σε μονάδες που θα συνιστούσαν βραχυπρόθεσμα αλλαγή στο ανοδικό σκηνικό, τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει η επόμενη διαφυγή να ανοίγει βήμα προς τις 1.460 μονάδες».
Η Fast Finance από την πλευρά της επισημαίνει πως «ουσιαστικά το σενάριο συσσώρευση σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές έχει πάρει σάρκα και οστά. Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε την Αγορά όταν φεύγει, αυτό το αφήνουμε σε αυτούς που έχουν "short" θέσεις να το κάνουν, ή σε άλλους που βιάζονται να πάρουν θέσεις σε κάθε περίπτωση. Το επίπεδο των 1.426 μονάδων είναι λογικό να βγάζει πωλητές βραχυπρόθεσμα. Σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης το περάσει, το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε την ζώνη των 1.454 μονάδων, που θα μας φέρει μνήμες από το χαμηλό τον Απρίλιο του 2003 και του Μαρτίου του 2009».
Τέλος, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή τονίζουν πως «τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1.431 και 1.467 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης στις 1.405 και 1.378 μονάδες».