ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Χάνουν τα κέρδη τα χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις του Τζ. Πάουελ

Γύρισαν σε πτώση οι αμερικανικοί δείκτες μετά την προειδοποίηση Πάουελ για πιθανή αύξηση επιτοκίων πάνω από το προβλεπόμενο. Μικρές απώλειες των δεικτών στην Ευρώπη.

Οι μετοχές στη Wall διέγραψαν τα κέρδη τους αφού ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι αν τα ισχυρά εργασιακά δεδομένα συνεχιστούν, το μέγιστο ποσοστό στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης μπορεί να είναι υψηλότερο, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

O μεγάλος μοχλός της ανόδου των μετοχών από τα μέσα Οκτωβρίου ήταν το γεγονός ότι τα στοιχήματα για το τελικό επιτόκιο της Fed έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στο 5%, σύμφωνα με τον Τζιμ Ριντ της Deutsche Bank. «Αλλά αν δούμε τις προσδοκίες για το τελικό επιτόκιο να παίρνουν αύξηση, τότε σαφώς αυτό θα χτυπήσει έναν βασικό πυλώνα στήριξης της πρόσφατης ανόδου».

Μετά τις δηλώσεις του Τζ. Πάουελ ο S&P 500 έχανε 0,50%, ο Dow Jones 0,60% και ο Nasdaq 0,30%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κέρδισε 0,2% και έκλεισε στις 458,19 μονάδες λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι του ενεργειακού κλάδου. Η ενέργεια σημείωσε άλμα 3% σήμερα μετά την ανακοίνωση της BP ότι θα αυξήσει το μέρισμα της μετά τα κέρδη ρεκόρ που σημείωσε για το 2022. Ο τίτλος του πετρελαϊκού κολοσσού κέρδισε 8%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 0,2% και έκλεισε στις 15.320,88 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 7.132,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.864,71 μονάδες. 

Οι συναλλασσόμενοι θα παρακολουθήσουν επίσης προσεκτικά την ομιλία του Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου το βράδυ της Τρίτης, υπό το πρίσμα της αναζωπύρωσης των εντάσεων με την Κίνα και της επικείμενης αναμέτρησης με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Φαβορί ο Γουόρς για τα ηνία της Fed, έρχονται ανακοινώσεις από Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα τον νέο πρόεδρο της Fed, με τον Κέβιν Γουόρς να θεωρείται το επικρατέστερο φαβορί για τη διαδοχή του Τζερόμ Πάουελ, ενώ αγορές και πολιτικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Τζερόμ Πάουελ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Την άλλη εβδομάδα η ανακοίνωση για τον νέο επικεφαλής της Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τον νέο υποψήφιο για την προεδρία της Fed, στη θέση του Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τον Μάιο 2026. Οι αγορές αναμένουν την απόφαση.
Τζερόμ Πάουελ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ζητά εκ νέου μείωση επιτοκίων, αποκαλεί "βλάκα" τον επικεφαλής Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε μέσω Truth Social η Fed να μειώσει άμεσα και ουσιαστικά τα επιτόκια, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει αυτό και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τα χαμηλότερα επιτόκια παγκοσμίως.
Οθόνη Nasdaq στο χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Απώλειες και κέρδη χωρίς σαφή τάση στη Wall Street

Μεικτές ήταν οι τάσεις χθες στη Wall Street, καθώς η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και οι επενδυτές παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά, ενώ άνοδο κατέγραψε και ο Nasdaq.