ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Με θετικό βηματισμό οι ευωαγορές, ώθηση από την πτώση πληθωρισμού

Συνεχίζουν την πολύ καλή πορεία τους από τις αρχές του 2023 οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει χαλάρωση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων.

Την καλύτερη έναρξη έτους στην ιστορία τους έχουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με αρκετούς δείκτες να βρίσκονται σε υψηλά αρκετών μηνών, στον απόηχο των ανακοινώσεων για υποχωρήση του πληθωρισμού τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική. 

Κέρδη 0,36% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον τομέα καταναλωτικών αγαθών να ακολουθεί την καλύτερη πορεία, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,12%, ο βρετανικός FTSE 100 είναι στο +0,59% μετά και την αναπάντεχη καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας τον Νοέμβριο ενώ στο +0,38% κινείται ο γαλλικός CAC 40. Θετική η εικόνα και για την περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει κέρδη 0,20% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,5% υψηλότερα. 

Οριακές απώλειες σημειώνουν τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,09%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,08% και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται 0,10%. 

Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 6,5% τον Δεκέμβριο από 7,1% που ήταν τον Νοέμβριο, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αποκλιμάκωσή του δεν είναι ευκαιριακή. Παρά, όμως, αυτήν την πορεία, την οποία ακολουθεί ο τιμάριθμος και στην ευρωζώνη, αρεκτά στελέχη τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ έχουν σπεύσει να «χαλαρώσουν» τη μεγάλη αισιοδοξία των αγορών, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και η αύξηση επιτοκίων αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα των κεντρικών τραπεζών.

Στα θετικά για τις αγορές και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να μη διολισθήσει, φέτος, σε ύφεση, με την επικεφαλής του Ταμείου να τονίζει σε δηλώσεις της ότι υπάρχουν στοιχεία που «παρέχουν επαρκή επιχειρηματολογία για προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την οικονομική ύφεση»

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,46% στα 84,43 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,54% στα 78,81 δολάρια. Θετικό πρόσημο και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου να έχει άνοδο που ξεπερνά το 1% στα 67,50 ευρώ. 

Κέρδη και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να βρίσκεται στο +0,7% και τα 1.912,15 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται άνω του 0,2% στα 24 δολάρια. 

Μεικτές οι τάσεις για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές,  καθώς ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,25%.  Αντίθετα κέρδη 1,19% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και στο 1,01% διαμορφώθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, απώλειες -0,50% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Metlen και τις Aegean περιόρισε τις απώλειες στο 0,50% κλείνοντας στις 2.013,59 μονάδες.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί το Χ.Α., πιέσεις σε τράπεζες, πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 0,84% στις 2.006,78 μονάδες, με αρνητικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις σε τράπεζες και ΕΛΠΕ, άνοδος για ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κοντά στο όριο των 2.000 μονάδων

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.003,31 μονάδες (-1,01%) και τις συναλλαγές να φτάνουν τα 13,95 εκατ. ευρώ, επηρεασμένες από το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με πιέσεις από εταιρικά αποτελέσματα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων, με τον δείκτη STOXX 600 να χάνει 1,2%, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα αποτελέσματα των εταιριών.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Δυναμική επιστροφή πάνω από τις 2.000 μονάδες με ενέργεια και τράπεζες

Στις 2.023,80 μονάδες με κέρδη 1,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Το σύνθημα της ανόδου, έδωσαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου με τη μετοχή της ΔΕΗ να γράφει νέα υψηλά 16 ετών με μεγάλο όγκο συναλλαγών.