ΓΔ: 1392.31 -0.38% Τζίρος: 37.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:30 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

«Βλέπει» πάλι τις 900 μονάδες το ΧΑ, άγνωστος «Χ» το πολιτικό ρίσκο

Θετικό «σήμα» η επιστροφή ξένων χαρτοφυλακίων και η άνοδος στις 879 μονάδες με αυξημένο τζίρο, ενόψει αποτελεσμάτων και αναθεώρησης του MSCI. Εστία αβεβαιότητας η υπόθεση παρακολουθήσεων, παραμένει ισχυρό το βασικό σενάριο για εκλογές την άνοιξη.

Το στοίχημα της επιστροφής σε επίπεδο Γενικού Δείκτη άνω των 900 μονάδων φάνηκε την Παρασκευή ότι είναι διατεθειμένη να παίξει η χρηματιστηριακή αγορά, όπως έδειξε η άνοδος στις 879 μονάδες με οι αυξημένες τοποθετήσεις σε blue chips από ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, που ανέβασαν τον τζίρο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ ύστερα από αρκετό καιρό.

Όμως, η ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου, με νέες -αν και ατεκμηρίωτες- καταγγελίες για παρακολούθηση πολιτικών και επιχειρηματιών με το λογισμικό Predator και οι ισχυρές ενδείξεις αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων με επίκεντρο αυτό το θέμα, είναι ένα νέο στοιχείο που καλούνται να αξιολογήσουν οι επενδυτές. Εκ των πραγμάτων, έτσι, επανέρχεται στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο, όπως και οι δυσάρεστες μνήμες από τον περασμένο Ιούλιο, όταν τα σενάρια για εκλογές είχαν προκαλέσει βαρύ πλήγμα στην αγορά.

Προς το παρόν, βεβαίως, η στάση της κυβέρνησης έναντι των νέων καταγγελιών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών περί προσφυγής πρόωρα σε κάλπες, καθώς διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας "Documento" και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή κυβερνητικών υπηρεσιών σε παρακολουθήσεις. «Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία», τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λίγο πριν γίνει γνωστό ότι άρχισε έρευνα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Έτσι, παρότι η υπόθεση εξελίσσεται δυναμικά και οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, με τα έως τώρα δεδομένα το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής αγοράς για πολιτική σταθερότητα τους επόμενους μήνες και εκλογές την άνοιξη του 2023 δεν δείχνει να κλονίζεται.

Το σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων και οι 900 μονάδες

Με ενδιαφέρον ξεκινά και η νέα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει συμπληρώσει ήδη πέντε διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες που έχουν φέρει τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά δύο και πλέον μηνών και τον τραπεζικό δείκτη σε υψηλά 5μήνου. Αυτές τις πέντε σερί ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 10,87%, ο FTSE 25 κερδίζει 12,38%, ο Mid Cap βρίσκεται στο +5,86%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι 20,62% αποτελώντας τον μπροστάρη και οδηγό σε αυτή την κίνηση.

Εύλογα η αγορά ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει διόρθωση, δεδομένου ότι δείκτες και μετοχές είναι «φορτωμένοι», αν και σε τεχνικό επίπεδο έχουν υπάρξει αποφορτίσεις τόσο ενδοσυνεδριακές, όσο και σαν αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 1,40%, ο FTSE 25 -1,39% και ο τραπεζικός δείκτης -1,49%.

Πλέον η αγορά έχει φτάσει μπροστά στο «κάστρο» των 890 – 900 μονάδων, οπότε για την υπέρβασή του ίσως απαιτηθούν επιπρόσθετες δυνάμεις, με πιθανή περίοδο συσσώρευσης, αλλά και ενίσχυση του τζίρου. Τις δύο προηγούμενες φορές που η αγορά πλησίασε κοντά στο συγκεκριμένο όριο, ακολούθησε πτώση – διόρθωση, η οποία φυσικά υποστηρίχτηκε από τις εκάστοτε εξελίξεις, είτε εγχώριες, είτε διεθνείς.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο Γ.Δ. ακούμπησε το όριο των 900 μονάδων όταν στις 19/8 έφτασε ενδοσυνεδριακά στις 902,37 μονάδες αλλά τελικώς έκλεισε στις 899,16 μονάδες και στις 25/8 όταν ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 900,98 μονάδες αλλά έκλεισε στις 896,41 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία. Έκτοτε, ακολούθησε η μεγάλη πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων του Αυγούστου αλλά και του Σεπτεμβρίου (-7,41%), με το Χ.Α. να ακολουθεί το διεθνές πτωτικό momentum λόγω της αλλαγής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στα επιτόκια.

Πρωτύτερα, στις αρχές Ιουνίου, η κίνηση της αγοράς ήταν σχεδόν πανομοιότυπη, ενώ επιβεβαιώθηκε η αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Τέσσερις φορές, στις 30 Μαΐου, στις 1 και 2 Ιουνίου αλλά και στις 6/6 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 900 μονάδες, όμως μόνο σε μία εξ αυτών, στις 6/6 έκλεισε οριακά πάνω από αυτό το όριο.

Ακολούθησε η μεγάλη πτώση που έφερε το Γ.Δ. έως το χαμηλό των 779,20 μονάδων (κλείσιμο 6ης Ιουλίου), με την αγορά να υποφέρει τότε από την έξαρση του πολιτικού ρίσκου και το τοξικό κλίμα που είχε φέρει η ιστορία των παρακολουθήσεων, που συνδυάστηκε με σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τότε η αγορά «στέγνωσε» και από τζίρους, που από τα 90 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του πρώτου 5μήνου, έπεσε (από τον Ιούλιο και μετά) στα 50 - 55 εκατ. ευρώ σε καθημερινή βάση, χωρίς μάλιστα έκτοτε να έχει ανακτήσει σχεδόν τίποτα από αυτά τα κεφάλαια. Δηλαδή, τα χαρτοφυλάκια που διέκοψαν τις κινήσεις τους από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, δεν έχουν επιστρέψει στην αγορά, όπως μαρτυρούν οι μέσοι τζίροι των τελευταίων πέντε μηνών.

Από τα 110 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του Μαΐου που (λόγω και της εισόδου Εθνικής και Mytilineos στον MSCI) αποτελεί τον πιο καρποφόρο φετινό μήνα, ο μέσος τζίρος έπεσε στα 70,28 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο μειώθηκε περαιτέρω στα 50,99 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο στα 56,7 εκατ., το Σεπτέμβριο στα 59,8 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο στα 50,5 εκατ. ευρώ που ήταν και ο «φτωχότερος» από πλευράς συναλλαγών μήνας του 2022.

Που σημαίνει ότι η αντίδραση του Οκτωβρίου (+10,14%) δεν ήρθε με εισροές «φρέσκου» χρήματος, δεν εισέρρευσαν καινούρια λεφτά στην αγορά, αλλά απλώς έπαψαν οι ρευστοποιήσεις, οπότε και με λίγες αγορές οι μετοχές ενισχύονταν.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος αφυπνίστηκε ελπιδοφόρα φτάνοντας στα 73,86 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς πακέτα, ενώ παρόμοια επίδοση στα 74,6 εκατ. ευρώ είχε γίνει στις 31 Οκτωβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση του 10μήνου, όμως τότε είχαν κυριαρχήσει τα πακέτα λόγω κάποιων «ταγμένων» κινήσεων τακτοποίησης ποσοστών κ.λπ.

Άρα, το «κλειδί» για μια πειστική υπέρβαση και ανθεκτική των 900 μονάδων είναι το αν θα δούμε αύξηση συναλλαγών στα 70-80 εκατ. ευρώ καθημερινά, κάτι που σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται.

Στο προσκήνιο αποτελέσματα τραπεζών και MSCI

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αναμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τελευταίο δίμηνο έτους. Υπάρχει πολύ έντονη επιχειρηματική κινητικότητα και το επόμενο διάστημα ίσως έχουμε ανακοινώσεις συμφωνιών με αιχμή τον κλάδο ενέργειας και υποδομών, ενώ το ενδιαφέρον θα εστιαστεί τόσο στα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών και άλλων ισχυρών ομίλων, όσο και στο αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη στον MSCI Standard Greece.

Αυτές τις ημέρες η αγορά θα εστιάσει στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου και 9μήνου τόσο των τραπεζών όσο και σημαντικών ομίλων της πραγματικής οικονομίας, οπότε θα υπάρχει ένα ισχυρό σημείο αναφοράς ώστε η αγορά να «ζυγίσει» εκ νέου το δίκαιο των αποτιμήσεων. Μέχρι στιγμής και με βάση τα εξάμηνα, τα αποτελέσματα έχουν προσφέρει ασφάλεια στους αγοραστές και έχουν βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς.

Στο εξάμηνο, δεκάδες εισηγμένες πέτυχαν ρεκόρ 15ετίας στην κερδοφορία τους (θυμίζουμε ότι το 2007 ήταν η τελευταία «καλή» χρονιά πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο Γ.Δ. είχε φτάσει έως τις 5.334,50 μονάδες – 31 Οκτωβρίου ‘07), ενώ επίσης πολλές πέτυχαν ρεκόρ όλων των εποχών.

Το 3ο τρίμηνο λοιπόν αναμένεται με ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς θα έχει μέσα του όλη σχεδόν την υπεραξία από την εξαιρετική σεζόν του τουρισμού (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) που διαπερνά κάθετα και οριζόντια σχεδόν όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, λιγότερο ή περισσότερο.

Αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου ανακοινώνει η Alpha Bank και η Coca Cola HBC, στις 10/11 δημοσιεύουν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Aegean, Τιτάν, ΟΤΕ και Helleniq Energy, ενώ στις 11/11 ανακοινώνει η Πειραιώς Financial. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πως θα πάνε καλά οι τράπεζες και γι’ αυτό συνεχίζουν να δίνουν υψηλές τιμές στόχους και συστάσεις αγοράς.

Την προσεχή Πέμπτη 10/11 αναμένεται να ανακοινωθούν από τον οίκο Morgan Stanley Capital International οι εξαμηνιαίες αλλαγές και από την Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να είναι η εγγύτερη. Μολονότι τα κριτήρια του οίκου MSCI είναι αυστηρά και σε ορισμένα μέρη κάπως «θολά», φαίνεται πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει πιθανότητες εισαγωγής, που θα σημάνει και αναβάθμιση για τον όμιλο.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις ένα αρνητικό κλείσιμο, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται πλέον στα 2,18 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στο δείκτη MSCI Standard Greece συμμετέχουν από την ελληνική αγορά οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Jumbo, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο που έδειξε η αγορά την Παρασκευή, είναι τα νέα πονταρίσματα σε κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας, όπως η Jumbo (+6,61%), ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco κ.α., πλην βεβαίως των τραπεζών που ξεχώρισαν όλη την εβδομάδα. Όπως προαναφέρθηκε, ο τζίρος έφτασε στα 73,86 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, πιστοποιώντας την επαναδραστηριοποίηση κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων, με ζητούμενο βεβαίως τη διάρκεια. Ο ΟΤΕ διακίνησε 10,15 εκατ. ευρώ, η Εθνική έκανε 9,67 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 9,31 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 8,13 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Χρυσός» Φεβρουάριος στο χρηματιστήριο με «έκρηξη» στις συναλλαγές

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ, κέρδη 10,41% για τον Δείκτη και +20,25% για τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των στοιχημάτων στην αναβάθμιση στο ΧΑ και της δυναμικής επανόδου των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ από το 2012 που έσπασε το ΧΑ και ο τζίρος 1 δισ. σε 8 συνεδριάσεις

Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Άνετη υπέρβαση των 1.000 μονάδων στο ΧΑ, ποιες «εφεδρείες» έχει η αγορά

Το πολιτικό ρίσκο δεν φαίνεται να απασχολεί τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει τον έλεγχο της αγοράς, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη πολλά περιθώρια να δώσουν ώθηση στους δείκτες. Ελκυστικές οι αποτιμήσεις με όρους MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.