Την εμφατική επιστροφή του τραπεζικού κλάδου σε επιχειρηματικό, κεφαλαιακό αλλά και χρηματιστηριακό επίπεδο σηματοδοτεί η είσοδος και της τέταρτης συστημικής τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς από αύριο Παρασκευή στο δείκτη – βιτρίνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, τον MSCI Greece Standard.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, κάνοντας τους μεγαλύτερους όγκους και τζίρους, ενώ οριοθετεί το momentum της αγοράς με απόλυτα καταλυτικό τρόπο.
Από αύριο λοιπόν, στον MSCI Greece Standard θα συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθιστώντας τον κλάδο κυρίαρχο και στον εν λόγω δείκτη, που είναι ο κύριος μπούσουλας στον οποίο εστιάζουν τα διεθνή χαρτοφυλάκια από την ελληνική αγορά. Την ίδια ώρα, με την αφαίρεση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία πλέον θα υποβιβαστεί στον Small Cap, ο ενεργειακός τομέας χάνει μια μετοχή άρα και την πρωτοκαθεδρία από τον τραπεζικό τομέα.
Πλέον από αύριο Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου θα συμμετέχουν στον ελληνικό MSCI οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Τρ. Πειραιώς, που σημαίνει πως οι ενεργειακές μετοχές μειώνονται στις τρεις μετά την αποχώρηση της Τέρνα Ενεργειακής.
Στη σημερινή συνεδρίαση όλα τα βλέμματα θα στραφούν πρωτίστως στην Πειραιώς Financial όπου αναμένεται να υπάρξουν πολύ σημαντικές εισροές άνω των 150 ή 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος της αγοράς, ενδέχεται να ξεπεράσει τα 400 ή 500 εκατ. ευρώ. Και τούτο διότι με την είσοδο της Τρ. Πειραιώς αυξάνεται συνολικά η στάθμιση του ελληνικού MSCI, ενώ το γεγονός ότι εισάγεται μια τράπεζα, παίζει επίσης κομβικό ρόλο.
Στις τελικές δημοπρασίες της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται ισχυρό rebalancing, ήτοι… παλαντζάρισμα θέσεων και αναδιαρθρώσεων από ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια που επενδύουν με βάσει το συγκεκριμένο δείκτη. Κινήσεις αναμένονται και στις δέκα μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, στις δέκα πρώτες θέσεις με τις περισσότερες συναλλαγές βρέθηκαν μετοχές που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο δείκτη, όπως οι Τέρνα Ενεργειακή (η οποία αποχωρεί και υποβιβάζεται στον Small Cap), η Πειραιώς (η οποία προστίθεται στο δείκτη), καθώς επίσης οι Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Motor Oil. Στη 13η θέση των συναλλαγών βρέθηκε η Jumbo η οποία επίσης συμμετέχει στον MSCI Standard Greece.
Από τα 96 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης, τα 79,34 εκατ. ευρώ έγιναν από τις δέκα πρώτες μετοχές που εμπλέκονται στον MSCI (συν την Τέρνα Ενεργειακή που αποχωρεί, αλλά κάνει μεγάλες συναλλαγές το τελευταίο διήμερο). Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 96 εκατ. ευρώ, τα 88,8 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 35,69 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές μόλις 4,31 εκατ. ευρώ και τούτο διότι το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους τίτλους του MSCI.
Ιστορικό
Θυμίζουμε πως η ελληνική αγορά είχε μπει στην… ελίτ των αγορών πριν από 22 χρόνια, στις 31 Μαΐου του 2001, άμα της εισόδου της χώρας στη ζώνη του ευρώ, με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 3.000 μονάδες και «νωπό» ακόμη το ράλι του 1999, που είχε φέρει και ισχυρό momentum εισαγωγής εκατοντάδων νέων εταιρειών στο ταμπλό.
Τότε η Ελλάδα αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά από ανεπτυγμένη σε ώριμη αγορά, με την Morgan Stanley Capital International να εισάγει αρχικά 23 ελληνικές μετοχές στους δείκτες της, με τη στάθμιση της χώρας να διαμορφώνεται μάλιστα στο 1%.
Έκτοτε, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία μεγάλωσε και «απλώθηκε» περαιτέρω, ενώ αντίθετη πορεία είχε το ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικά μετά τη χρεοκοπία του 2010 και την είσοδο στα μνημόνια. Έτσι, το μεγάλωμα άλλων διεθνών αγορών – χωρών και η παράλληλη σμίκρυνση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, μείωσε προοδευτικά τους εκπροσώπους του Χ.Α. και από τις 23 συμμετοχές, η Ελλάδα έπεσε στις οκτώ έως πριν από λίγα χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2013, το Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε το πρώτο και μοναδικό ως τώρα στην ιστορία της MSCI (από το 1987) που υποβαθμίσθηκε από τον οίκο από την κατηγορία της ανεπτυγμένης αγοράς σε αυτήν της αναδυόμενης.
H χώρα μας, υποβαθμίστηκε στους συγκεκριμένους δείκτες τη 10ετία της χρεοκοπίας και των μνημονίων, με το ελληνικό χρηματιστήριο να υποβιβάζεται σε αναδυόμενη αγορά (emerging market). Από τις οκτώ μετοχές που απάρτιζαν το δείκτη MSCI Standard Greece, τα προηγούμενα χρόνια με τη διαγραφή των τραπεζών και της Motor Oil η ελληνική αγορά έμεινε μόλις με τρεις παρουσίες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo) έως πριν δυόμισι χρόνια.
H αλλαγή των τελευταίων ετών και η επιστροφή τραπεζών
Την τελευταία διετία, η κατάσταση με τον πλέον προβεβλημένο επενδυτικό δείκτη διεθνώς, άρχισε να αλλάζει για την Ελλάδα, συνδυαστικά με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων των εισηγμένων και κυρίως από την εμφατική επιστροφή των τραπεζών.
Το Μάιο του 2021 εισήλθε στον MSCI Standard Greece η Eurobank και ήταν η πρώτη τραπεζική μετοχή που επανήλθε στον εν λόγω δείκτη, μετά τη διαγραφή του κλάδου λόγω των πολλαπλών ανακεφαλαιοποιήσεων. Τον Ιούνιο του 2021 μετά την αύξηση κεφαλαίου μπήκε η Alpha Bank, ενώ το Νοέμβριο του 2021, μετά τη μεγάλη ΑΜΚ εισήλθε και η ΔΕΗ. Έτσι, οι μετοχές του MSCI Standard Greece έγιναν έξι καθώς στις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo προστέθηκαν οι Eurobank, Alpha Bank και Εθνική.
Την 1η Ιουνίου 2022, δηλαδή πριν από περίπου 15 μήνες, ήταν η σειρά της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos να εισαχθούν στο συγκεκριμένο δείκτη. Τον Νοέμβριο 2022 (με ισχύ από το Δεκέμβριο) ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή στο συγκεκριμένο δείκτη, ενώ τον Φεβρουάριο 2023, με ισχύ από την 1η Μαρτίου, ανακοινώθηκε η εισαγωγή και της Motor Oil.