ΓΔ: 2107.88 0.41% Τζίρος: 224.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κρατά την ψυχραιμία του το Xρηματιστήριο παρά τη νέα πίεση στην Ευρώπη

Μικρή άνοδο σημειώνει ο Γενικός Δείκτης με στήριξη από Εθνική, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Επανήλθαν σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές.

Πτώση χωρίς τέλος για τις ευρωπαϊκές αγορές, με το ελληνικό Χρηματιστήριο, να διατηρείται σε καλύτερη πορεία, ενώ όλα δείχνουν ότι η έντονη μεταβλητότητα θα αποτελέσει χαρακτηριστικό των αγορών και στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αντιδρούν, όχι πάντα βασισμένοι σε θεμελιώδη δεδομένα, σε κάθε θετική ή αρνητική είδηση. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση ήπια πτωτικά, ενώ στις 11:16 εμφανίζει κέρδη 0,17% στις 792,74 μονάδες, με την προσοχή να είναι σταθερά προσηλωμένη στις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο αλλά και στην πορεία του πληθωρισμού, που καθορίζει εξ’ ολοκλήρου τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Στα 5,7 κατ. διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχει κέρδη 0,16% και τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,14%. 

Μεικτές τάσεις για τις τραπεζικές μετοχές με τον τραπεζικό δείκτη στο +0,23%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,05%, τη Eurobank στο -0,14%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,33% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,47% χαμηλότερα. 

Πτώση άνω του 1% για τον τίτλο της Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο +1,27%, τη ΔΕΗ να ενισχύεται 1,27% και τον ΟΠΑΠ στο -0,08%. Κέρδη 0,12% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ανακοίνωσε διπλασιασμό των εσόδων της και σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας της, ενώ στο +0,48% κινείται ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είχε αρκετά θετικά μεγέθη στο α’ εξάμηνο. 

Νέα «βουτιά» στην Ευρώπη

Παραμένει σε κλοιό πιέσεων η Ευρώπη, με τις ανησυχίες για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία να παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Η κάτι παραπάνω από μεγάλη μεταβλητότητα της χθεσινής συνεδρίασης, μετά από την παρέμβαση της ΒοΕ στα βρετανικά ομόλογα και φημολογία για αντίστοιχη παρέμβαση της ΕΚΤ για τα ιταλικά ομόλογα, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί για αρκετό διάστημα, ενώ σταθερά οι αναλυτές συστήνουν αποφυγή των μετοχών κυρίως αυτών της Γηραιάς Ηπείρου. 

Πτώση 1,53% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 1,27%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -1,73%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται 1,24% χαμηλότερα. Ανάλογο το κλίμα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει απώλειες 1,22%, ενώ 1,62% χαμηλότερα βρίσκεται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αλλά και συνολικά στην ήπειρο είναι όλο και πιο δυσοίωνες. Όλα δείχνουν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή που καταρτίζει η Εurostat έχει αγγίξει ή ακόμη και ξεπεράσει το 10% τον Σεπτέμβριο από 8,8% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ η ΕΚΤ παραμένει σε επαγρύπνηση ώστε να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι έως το τέλος του έτους η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις, συνολικά κατά 1,5%, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να φθάσει στο 2,75|% έως τον Δεκέμβριο του 2022 από 0% που ήταν στα μέσα Ιουλίου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με καλό τζίρο επανήλθε πάνω από τις 2.100 μονάδες ο ΓΔ

Στις 2.107,88 μονάδες με άνοδο 0,41% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Το road show της Morgan Stanley αφύπνισε αρκετές μετοχές και σήμερα παρατηρήθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις, οδηγώντας τον Δείκτη ξανά πάνω από τις 2.100 μονάδες.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος κόντρα στο διεθνές κλίμα με ώθηση από το road show στο Λονδίνο

Προς το τέλος της συνεδρίασης πύκνωσαν οι εντολές αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει υψηλότερα κατά 0,78% και στις 2.099,35 μονάδες. Ισχυρή άνοδο 4% από Motor Oil και ιστορικά υψηλά. Κέρδη πάνω από 3% για Eurobank.
Χρηματιστηριακοί δείκτες γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες απώλειες στο ΧΑ με ρευστοποιήσεις κερδών μετά το ανοδικό σερί

Η αργία στη Wall Street περιόρισε τις συναλλαγές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,34% στις 2.099,80 μονάδες. Κατοχυρώθηκαν κέρδη σε τράπεζες ΔΕΗ, Motor Oil, ανοδικά κινήθηκαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen, Ελβαλχαλκορ και ΕΥΔΑΠ.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Έκτη ημέρα ισχυρής ανόδου στο ΧΑ με υψηλό τζίρο, sell off στην Intralot

Στις 2.106,90 μονάδες με άνοδο 0,94% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Όλες οι τράπεζες σε ανοδική πορεία με Eurobank και Εθνική να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Σε νέα υψηλά 17 ετών κινήθηκε η ΔΕΗ και σε ιστορικά υψηλά η Motor Oil.