ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
γράφημα χρηματιστηρίου μετοχών
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ λίγο πριν το άνοιγμα: Οι διεθνείς τάσεις καθορίζουν την πορεία

Η συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα αποτελεί το σημείο - κλειδί για τις αγορές, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πλέον αύξηση επιτοκίων κατά 1%.

Με το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονται οι επενδυτές σε όλη την υφήλιο και φυσικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένοντας τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις αποφάσεις της. 

Οι αναλυτές, πλέον, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων ακόμη και κατά 1%, αν και το 0,75% θεωρείται πιο πιθανό, μετά τη διατήρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο, παρά την υποχώρηση των τιμών ενέργειας. 

Η απόφαση των DBRS και Moody's να διατηρήσουν αμετάβλητη τόσο την αξιολόγηση όσο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ήταν εν γένει αναμενόμενη, όχι τόσο εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας όσο του αρνητικού διεθνούς κλίματος, με τους οίκους αξιολόγησης να είναι, πλέον, πολύ πιο προσεκτικοί σε σύγκριση με το παρελθόν στην τάση τους να αναβαθμίσουν μία οικονομία. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, στην εβδομαδιαία ανάλυσή του τονίζει πως «παρ’ όλα τα μεγάλα προβλήματα, τουλάχιστον στο 1ο εξάμηνο οι εταιρείες συνεχίζουν να έχουν πολύ δυνατά οικονομικά μεγέθη αντίστοιχα και με την οικονομία. Το Χ.Α. παρ’ όλα αυτά, δεν έχει “πληρώσει” αντίστοιχα τους επενδυτές. Είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα και αφού βρει την ευκαιρία, θα καταφέρει να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος. Ήδη οι επιδόσεις του στο -6% με τον τραπεζικό στο -3% βλέποντας τα -20% των ξένων μας δείχνει το τι μπορεί να περιμένουμε στο μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.