ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ηρεμούν τα νεύρα στα χρηματιστήρια, ήπια πτώση μετά τη βουτιά στη Wall

Μικρότερες από 1% οι απώλειες σε Ευρώπη και ΧΑ, με την ελληνική αγορά να δείχνει καλύτερη συμπεριφορά. Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται την ισχυρότερη πίεση σήμερα. «Σήμα» ανάκαμψης από τα αμερικανικά futures.

Ανάσα μετά την ελεύθερη πτώση της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση παίρνουν οι αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζει να έχει καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με την Ευρώπη και τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται και κάποιες αγοραστικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί. 

Η χθεσινή «βουτιά» κυρίως στη Wall Street, καθώς τόσο το ΧΑ όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν καλύτερη εικόνα, οφείλεται στη διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ υψηλότερα των εκτιμήσεων για τον Αύγουστο και αυτό παρά την πτώση στις τιμές ενέργειας, σε μία ένδειξη ότι η «επιμονή» των πληθωριστικών πιέσεων δεν οφείλεται μόνο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά διαχέεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. 

Ταυτόχρονα όλα δείχνουν ότι η Fed μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία πρωτόγνωρη κίνηση και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 1% και όχι κατά 0,75% που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, με δεδομένο και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, έχει ξεκαθαρίσει ότι κυρίαρχος στόχος είναι αυτός της πάταξης του πληθωρισμού έστω και εάν πληγεί η οικονομική ανάκαμψη. 

Με θετικό πρόσημο κινούνται σήμερα τα  futures της Wall Street, ενώ είχαν ήδη από χθες, αμέσως μετά τη λήξη της «αιματηρής» συνεδρίασης, κινηθεί οριακά ανοδικά, σε μια πρώτη ένδειξη ότι οι αγοραστές θα επιστρέψουν μετά τη μεγάλη πτώση.

«Μια χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων αργότερα φέτος θα επιτρέψει στη Fed να διευρύνει και πάλι την εστίασή της προκειμένου να διαχειριστεί την οικονομική επιβράδυνση. Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο Mathieu Racheter, επικεφαλής αναλυτής στην Bank Julius Baer. «Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη πιθανότατα θα συνεχίσουν να υποβαθμίζονται. Προς το παρόν, συνιστούμε τη διατήρηση αμυντικής στάσης έναντι των μετοχών». 

Τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ

Στην εγχώρια αγορά διατηρούνται οι πιέσεις, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διπλή πρόκληση. Από τη μία πλευρά η αύξηση των επιτοκίων δρα θετικά για την κερδοφορία του, ενώ από την άλλη οι φόβοι για πλήγμα στην οικονομία επαναφέρουν στο προσκήνιο ορισμένους κινδύνους για δημιουργία μίας νέας γενιάς μην εξυπηρετούμενων δανείων και μάλιστα σε μία στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. 

Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να υποχωρεί 1,55%, με την Alpha Bank να έχει πτώση 1,89%, τη Eurobank στο -2,24%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 0,835, ενώ πτώση 0,27% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς

Αντίθετα ξεχωρίζουν οι μετοχές των Viohalco και ElvalHalcor με κέρδη 1,04% και 2,34%, μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα θετικών μεγεθών α’ εξαμήνου από την ElvalHalcor. 

Σταθεροποίηση για τους τίτλους των ΕΛΠΕ και Motor Oil, με την πρώτη να σβήνει όλες τις αρχικές της απώλειες και να παραμένει αμετάβλητη, ενώ η δεύτερη υποχωρεί μόλις 0,18%, ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση που άγγιζε το 2%. Η «επίθεση» στις δύο μετοχές ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Κομισιόν για επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ο οποίος θα αγγίξει το 33%. 

Όσο για τον Γενικό Δείκτη, στις 14:08 υποχωρεί 0,75% στις 834,63 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 24,77 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,83% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,68%. 

Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,57%, ενώ απώλειες 0,53% εμφανίζει ο γερμανικός DAX

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.022,25 μονάδες με άνοδο 0,24% και τζίρο 16,99 εκατ. ευρώ.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στο ΧΑ και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Στις 2.021,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-1,06%) με το αρνητικό σερί να εκτείνεται πλέον στις τέσσερις συνεδριάσεις και απώλειες κοντά στο 4%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips κράτησαν το ΧΑ για τρίτη ημέρα στα «κόκκινα»

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το αρνητικό σερί του Γενικού Δείκτη. Παρά τις ισχυρές πιέσεις κατάφερε να κλείσει σε απόσταση ασφαλείας από τις 2.000 μονάδες. Πτώση 1,44% για τον τραπεζικό δείκτη και 1,35% στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.