ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δείκτης χρηματιστηρίου πτώση
Πηγή: Shutterstock

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Θετική πορεία μετά και την πολύ καλή χθεσινή πορεία για τη Wall Street, ακολουθούν οι ευρωαγορές, έχοντας προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με θετικές διαθέσεις μετά την ανάκαμψη της Wall Street που αναπτέρωσε το παγκόσμιο κλίμα και εν αναμονή των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας..

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,25%, με σχεδόν το σύνολο των κλαδικών δεικτών να βρίσκονται στο «πράσινο»,  με τον γερμανικό DAX να έχει κέρδη 0,20%, τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,37%, ενώ στο +0,22% βρίσκεται ο γαλλικός CAC 40. Μεικτές τάσεις για την ευρωπαϊκή περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,13% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να έχει πτώση 0,26%. 

Οριακές διακυμάνσεις για τα futures της Wall Street, μετά τη χθεσινή ισχυρή της πορεία, με τους Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν μόλις 0,02% και 0,04% αντίστοιχα, ενώ απώλειες 0,11% εμφανίζει ο Nasdaq. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει τις τελευταίες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της. Αναμένεται να επισπεύσει μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων και να θυσιάσει την ανάπτυξη στην περιοχή υπό το πρίσμα της αύξησης του κόστους ζωής, το οποίο απειλεί να εκτιναχθεί ακόμη υψηλότερα. 

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 10% τους επόμενους μήνες και τον κίνδυνο να εκτοξευθούν οι τιμές καταναλωτή σε υψηλότερα επίπεδα, μια "jumbo" αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι πολύ πιθανή. «Καθώς οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό από ό,τι μια πιο σταδιακή προσέγγιση, μια κίνηση 75 μ.β. θα μπορούσε να έχει νόημα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ , καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα.

Διατηρείται η ανοδική πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,74% στα 88,66 δολάρια, ενώ κέρδη 0,88% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 82,64 δολάρια. Πιέσεις για το φυσικό αερίο στην αγορά της Ολλανδίας, με πτώση άνω του 3% στα 206 ευρώ. 

Ανοδικά κινείτια και η αγορά πολυτίμων μετάλλων με τον χρυσό να έχει κέρδη 0,11% στα 1.729,65 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 0,99% στα 18,440 δολάρια. 

Μεικτές τάσεις, για μία ακόμη συνεδρίαση, για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να ενισχύετια 2,31%, ενώ αντίθετα πτώση 1,3% εμφάνιζε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και 0,30% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, δοκίμασε τις 2.000 μονάδες και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό προς τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, κατάφερε και πάλι να κλείσει πάνω από το εν λόγω σημείο.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις σπρώχνουν κάτω από τις 2.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 1.998,91 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ η Aktor και η Coca Cola HBC κινούνται ανοδικά.