ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, μεγάλες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ διατηρούν το θετικό πρόσημο τόσο ΟΤΕ (+0,7%) όσο και ΟΠΑΠ (+0,14%). Ράλι με κέρδη άνω του 3% για Sarantis.

Ευθυγραμμισμένο με το αρνητικό διεθνές κλίμα, αν και ακολουθεί ελαφρώς καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, το χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων μετά τη χθεσινή άνοδο. 

Η αντιστροφή τάσεων διεθνώς, οδηγεί τους επενδυτές σε πωλήσεις τόσο μετοχών όσο και ομολόγων, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 1,6%, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και τα futures της Wall Street

Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,81% στις 833,85 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 5,58 εκατ. ευρώ και επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 46, έναντι 25 που εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Απώλειες 0,90% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,17%. 

Μεγάλες οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ήταν αυτές που οδήγησαν τη χθεσινή άνοδο του ΧΑ, με τον τραπεζικό δείκτη να αποδυναμώνεται 2,15%. Στο -2,40% η Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,75%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 2,30%, ενώ 1,79% χαμηλότερα κινείται η Τρ. Πειραιώς

Από τα «βαριά χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης διασώζονται ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κέρδη 0,73% και 0,14% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα απώλειες 0,72% σημειώνει η Coca-Cola HBC και στο -1,17% βρίσκεται η ΔΕΗ. Φωτεινή εξαίρεση στη γενικευμένη πτώση η μετοχή της Sarantis με κέρδη που ξεπερνούν το 3%. 

Η πτώση σε διεθνές επίπεδο από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει και η εγχώρια αγορά καταφθάνει μετά από μία τριήμερη προσπάθεια των αγορών να καλύψουν μέρος των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας. Αιτία για τις νέες πιέσεις η επιστροφή των ανησυχιών για την πορεία πληθωρισμού και ανάπτυξης, μετά και την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία διατηρήθηκε σε υψηλό άνω των 40 ετών και τον Μάιο. 

Για την εγχώρια οικονομία η ανακοίνωση εκ μέρους του ΔΝΤ έχει διττή ανάγνωση, καθώς αναμένει, μεν ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 3,5%, ο οποίος θεωρείται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί για τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν από τις αρνητικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του ενδεχόμενου η πολεμική σύγκρουση να οξυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.
Λογότυπο Metlen
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς Metlen ο MSCI Greece. Δεν υπήρξε αντικατάσταση, μένει με 8 μετοχές

Την έξοδο της Metlen από τον MSCI Greece ανακοίνωσε χθες η MSCI. Σενάρια για αύξηση της στάθμισης των 8 μετοχών που παραμένουν στον δείκτη ή ένταξη άλλης εγχώριας μετοχής σε δεύτερο χρόνο. Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Metlen.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ασανσέρ το ΧΑ, «σκάνε» deals στην ενέργεια και το road show των «μικρών»

Λίγες ώρες κράτησαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τους δείκτες αποτίμησης στη Wall Street και έτσι μπόρεσε και η δική μας αγορά να κλείσει με οριακή άνοδο και να κρατήσει τις 2.000 μονάδες. Εκτός MSCI Greece η Metlen.