ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Διατηρεί τον θετικό βηματισμό το ΧΑ παρά το διεθνές αρνητικό κλίμα

Συνεχίζει να προβληματίζει η διατήρηση σε μέτρια επίπεδα της αξίας των συναλλαγών. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Lamda, Saranits και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη άνω του 2%.

Θετική στροφή για την εγχώρια αγορά, καθώς βελτιώνεται η εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ στήριξη συνεχίζουν να προσφέρουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. 

Παράλληλα το ΧΑ ακολουθεί, για μία ακόμη συνεδρίαση, πορεία καλύτερη αυτής των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,45% και ο DAX αποδυναμώνεται 0,6%, εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ. 

Στις 13:50 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,27% στις 896,27 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 897,91 μονάδων, ενώ το χαμηλό ήταν στις 888,60 μονάδες. Παραμένει «μαζεμένη» η αξία των συναλλαγών στα 18,53 εκατ. ευρώ, με 54 μετοχές να έχουν άνοδο και 46 να εμφανίζουν απώλειες. Στο +0,28% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης κινείται 0,31% χαμηλότερα. 

Με θετικό πρόσημο, πλέον, κινείται ο τραπεζικός δείκτης στο +0,11%, με ώθηση από τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες ενισχύονται 0,50% και 0,37% αντίστοιχα. Αντίθετα πτώση 0,37% εμφανίζει η Alpha Bank, με την Τρ. Πειραιώς να έχει απώλειες 0,52%. 

Συνεχίζεται η θετική πορεία για τις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κέρδη 0,57% και 0,49% αντίστοιχα. Αντίθετα πτώση 0,82% για την Coca-Cola HBC και απώλειες 1,75% έχει η ΔΕΗ. Πολύ καλή πορεία για τις μετοχές των Lamda, Sarantis και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη που ξεπερνούν το 2%. 

Τα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό με νέα εκτόξευσή του τον Μάιο στο 11,3% δεν τρόμαξαν την αγορά, καθώς έχουν, ήδη, προεξοφληθεί. Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ΕΚΤ. Η τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σήμερα σε κάποια αλλαγή στα επιτόκια, αλλά θα επιβεβαιώσει τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ την 1η Ιουλίου και την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων στα τέλη του ίδιου μήνα. Παράλληλα θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό, οι οποίες μπορεί να «δείξουν» και τις μελλοντικές προθέσεις της για τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά και το πόσο επιθετικές θα είναι αυτές. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε αρκετές ομιλίες της έχει ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μία αύξηση επιτοκίων στα τέλη Ιουλίου και μία ακόμη τον Σεπτέμβριο ώστε να κλείσει ο κύκλος των αρνητικών επιτοκίων. Η ίδια και ορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ αυξήσεων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ υπάρχουν και τα «γεράκια» που θεωρούν ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι 50 μονάδες βάσης, με δεδομένη την παραμονή του πληθωρισμού στην ευρωζώνη σε ιστορικό υψηλό. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.
Λογότυπο Metlen
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς Metlen ο MSCI Greece. Δεν υπήρξε αντικατάσταση, μένει με 8 μετοχές

Την έξοδο της Metlen από τον MSCI Greece ανακοίνωσε χθες η MSCI. Σενάρια για αύξηση της στάθμισης των 8 μετοχών που παραμένουν στον δείκτη ή ένταξη άλλης εγχώριας μετοχής σε δεύτερο χρόνο. Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Metlen.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ασανσέρ το ΧΑ, «σκάνε» deals στην ενέργεια και το road show των «μικρών»

Λίγες ώρες κράτησαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τους δείκτες αποτίμησης στη Wall Street και έτσι μπόρεσε και η δική μας αγορά να κλείσει με οριακή άνοδο και να κρατήσει τις 2.000 μονάδες. Εκτός MSCI Greece η Metlen.