ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Morgan Stanley: Η Ελλάδα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023

Προβληματίζει η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αν και η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι θα παρέμβει εάν κριθεί απαραίτητο. Θα συνεχιστεί η μείωση του χρέους που θα φθάσει φέτος στο 189% του ΑΕΠ.

Σε πολύ καλό δρόμο ώστε να επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί το 2023

Σύμφωνα με την αναλύτρια του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου, Κιάρα Ζακαρέλι, η βελτιωμένη προοπτική για την ανάπτυξη και η καλή πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής οδήγησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από S&P και DBRS. 

Κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα 

 

Αν και οι αξιολογήσεις από τους υπόλοιπους οίκους απέχουν περισσότερο από αυτό το επίπεδο ο Fitch πρόσφατα αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση και της βαθμολογίας της Ελλάδας στις 8 Ιουλίου όπου ο εν λόγω οίκος θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη χώρα μας. 

Συμβολή στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έχει και η μείωση των κόκκινων δανείων με το ποσοστό του σε σύγκριση με το σύνολο των υπαρχόντων δανείων να έχει υποχωρήσει στο 12,1% στο δ’ τρίμηνο του 2021 από σχεδόν 50% που ήταν το 2018. «Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας είναι εφικτή και εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εντός του επόμενου έτους», τονίζει η αναλύτρια της Morgan Stanley. 

Η πορεία της οικονομίας 

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης που πέτυχαν επιστροφή της οικονομίας τους στα επίπεδα προ πανδημίας το 2021, με την οικονομία να επωφελείται από την πολύ καλή πορεία του τουρισμού. Η ανάκαμψη διοχετεύθηκε σε όλα τα επίπεδα, με ισχυρή ανάκαμψη κατανάλωσης, επενδύσεων αλλά και εξαγωγικής δραστηριότητας. 

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την καλή της ανάπτυξη και φέτος, αν και αναμένει υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης τόσο στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους όσο και το 2023 λόγω των αρνητικών συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχουν οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού. 

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας 

 

Αποδόσεις ομολόγων και στήριξη από ΕΚΤ 

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ομολόγων η Ελλάδα έχει δεχθεί στήριξη από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας αλλά και από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η χώρα εντάχθηκε στο έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ, παρά το ότι δεν είχε την κατάλληλη πιστοληπτική αξιολόγηση. Αυτό οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και ενίσχυσε τις επενδύσεις αλλά και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. 

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν, πρόσφατα, σε αύξηση των αποδόσεων, ενώ ένας παράγοντας κινδύνου είναι η ολοκλήρωση του ΡΕΡΡ από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ. Όμως η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι εάν υπάρξουν προβλήματα στην αγορά ομολόγων θα παρέμβει ώστε να στηρίξει χώρες όπως η Ελλάδα και θα συνεχίσει την επανεπένδυση μέσω του ΡΕΡΡ για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο. 

Η δημοσιονομική εικόνα 

Εξετάζοντας την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών η Morgan Stanley τονίζει ότι αναμένει χαλάρωση της ανάπτυξης για φέτος, σε σύγκριση με το 2021, λόγω των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία και του αυξημένου πληθωρισμού. Εκτιμά, όμως, ότι το ελληνικός χρέος θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα φθάσει στο 189% του ΑΕΠ φέτος από 206% που ήταν το 2020. Στα θετικά εντάσσονται και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να έχει, ήδη, λάβει την πρώτη δόση και να αναμένει ποσό 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου. 

Σημαντική η συνεισφορά των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από 6% ανάπτυξη «βλέπει» η M. Stanley, θετική για τραπεζικές μετοχές

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ήταν από τις ταχύτερες μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος. Προβλέπει αύξηση έως 7,5% στα έσοδα από τόκους των τραπεζών.