ΓΔ: 2272.55 2.10% Τζίρος: 255.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:01

Νέα σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο σε συγχρονισμό με την Ευρώπη

Ξεπερνούν το 1% οι απώλειες του Γ. Δείκτη, ενώ αντίστοιχη είναι η πτώση του ευρωπαϊκού Stoxx 600 μετά τη χθεσινή «βουτιά» της Wall Street. Απώλειες άνω του 2% για τράπεζες, Coca Cola HBC, ΔΕΗ και Mytilineos.

Απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών που έχει χάσει από χθες όλα τα κέρδη του 2022. Πάντως, η αγορά κινείται σε συγχρονισμό με την Ευρώπη, με απώλειες της τάξεως του 1% για τον Γ. Δείκτη και τον Stoxx 600, ο οποίος δέχεται πιέσεις μετά τη χθεσινή «βουτιά» των αμερικανικών δεικτών, λόγω των ανησυχιών για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδική πορεία από τις γιορτές του Πάσχα μέχρι και σήμερα, ενώ είχε προσεγγίσει τις 950 μονάδες. Με τις μετοχές των τραπεζών και τις ΔΕΗ να υποαποδίδουν, στις 11:45, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 877,91 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,19%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 22,84 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 8 μετοχές, 64 πτωτικά και 4 παραμένουν σταθερές.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από 11% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, ενώ σήμερα ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,08%. Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,78%, η Eurobank χάνει 2,29% και η Εθνική 2,14% ενώ κατά 2,20% χαμηλότερα βρίσκεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,35%, με μοναδική μετοχή στο ταμπλό σε θετικό πρόσημο να είναι εκείνη της Jumbo που σημειώνει κέρδη 1,5%. Αντιθέτως απώλειες 2,3% σημειώνει η μετοχή της Coca Cola HBC, με την ΔΕΗ να υποχωρεί κατά 2,75% και η Mytilineos 2,85%. Πτώση 3,10% σημειώνει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 1,60% ο τίτλος των ΕΛΠΕ, ενώ σε προσωρινή αναστολή έχουν τεθεί οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Motor Oil.

Από τους επιμέρους δείκτες ουδείς καταγράφει άνοδο, ενώ πτώση σημειώνει ο δείκτης των Τραπεζών (-2,08%) και Ακίνητης Περιουσίας (-3,32%) Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σέντρικ 9,29% και της CPI 2,60% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Κέκρωψ (-29,72) και της Δομική Κρήτης (-9,40%).

Στην Ευρώπη, μετά το μεγάλο sell off που πραγματοποιήθηκε στη Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, το επενδυτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,21% στις 432,96 μονάδες και τον τεχνολογικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ο Eurostoxx 50 σημειώνει απώλειες 1,23% στις 3.652 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 1% και βρίσκεται στις 13.763 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 1,14% στις 6.295 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,79% στις 7.444 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο χάνει 0,32% στις 23.683 μονάδες και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,57% στις 8.384 μονάδες.

Από τα υψηλά της 21ης Απριλίου η εικόνα του Χ.Α. έχει αλλάξει ολοσχερώς, καθώς στις εφτά συνεδριάσεις που έχουν λάβει χώρα, ο Γ.Δ. κλείνει πτωτικά στις έξι εξ αυτών, με απώλειες 6,45%. Ο FTSE 25 υποχωρεί σε ποσοστό 7,02% το ίδιο διάστημα, ο Mid Cap είναι στο -7,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στην κορυφή των πιέσεων με απώλειες 11,63%.

Χθες μάλιστα η αγορά ξεκίνησε φτάνοντας έως το υψηλό των 915,37 μονάδων όταν κέρδιζε 1,67% λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, όμως πολύ γρήγορα έχασε εξ ολοκλήρου το momentum, κατρακυλώντας και κλείνοντας με απώλειες 1,32% στα χαμηλά ημέρας και κάτω από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή η κερδοφορία των εταιρειών του Χ.Α. το 2025, ποιες ξεχωρίζουν

Ισχυρή κερδοφορία κατέγραψαν τράπεζες και εισηγμένες το 2025, με συνολικά κέρδη άνω των 10 δισ. ευρώ. Η έκτακτη ζημιά της Metlen αντισταθμίστηκε από την εξαιρετική πορεία των HelleniQ Energy και Motor Oil
MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
Χρηματιστήριο και αγορές
MARKET MAKER

Τα νούμερα της Metlen, το μέρισμα του ΑΔΜΗΕ και το buy της HSBC για τράπεζες

Η εικόνα της Metlen, το buy της HSBC για τις εγχώριες τράπεζες, στο 5% η μερισματική απόδοση του ΑΔΜΗΕ, η Lavipharm βλέπει ισχυρή άνοδο μεγεθών το 2027, ενώ στο προσκήνιο είναι και τα πρόστιμα της Μπλε Κέδρος.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.