ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Ανησυχία για τα επιτόκια στις αγορές, σε πτωτική τροχιά και το ΧΑ

Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις, λιγότερο από την Ευρώπη υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Επιθετική γραμμή από τη Fed, αναμονή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται ευρωπαϊκές αγορές και ΧΑ, με το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως, να ακολουθεί ελαφρώς καλύτερη πορεία από αυτά της Ευρώπης και βασική αιτία της πτώσης του να αποτελεί η αποδυνάμωση των τραπεζικών μετοχών. 

Σε διεθνές επίπεδο στο αρνητικό κλίμα συνδράμουν τόσο επιθετικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Fed, εν αναμονή και της δημοσιοποίησης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας όπου προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, αλλά και οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και οι νέες κυρώσεις που θα ανακοινωθούν από ΗΠΑ και ΕΕ ενάντια στη Ρωσία. 

Στις 12:25 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,75% στις 886 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 884,03 μονάδων και του υψηλού των 891,80 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών στα 20,70 εκατ. ευρώ. Υπερδιπλάσιες οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 67, έναντι 19 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Απώλειες 0,77% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει πτώση 0,55%. 

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δέχονται τις πιο έντονες πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,76%. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας στο -2,14%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1,25%, τη Eurobank να έχει πτώση 1,92%, ενώ 1,85% χαμηλότερα κινείται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σήμερα δημοσιοποίησε και το business plan της έως το 2025. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πλήρης αντιστροφή των τάσεων για τη μετοχή της Coca-Cola HBC η οποία, πλέον, κινείται με απώλειες 0,85%, ενώ 0,64% χαμηλότερα βρίσκεται η ΔΕΗ. Αντίθετα πολύ καλή η πορεία για τον ΟΠΑΠ με κέρδη 1,18%, ενώ στο +0,41% κινείται ο ΟΤΕ. Καμία άλλη μετοχή δεν εμφανίζει θετικό πρόσημο, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες που ξεπερνούν το 1% δέχονται οι Titan, Viohalco, Aegean Airlines, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πτώση άνω του 1% για την Ευρώπη 

Οι τιμές των μετοχών σε διεθνές επίπεδο υποχωρούν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνται έντονα ανοδικά, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε ταχεία συρρίκνωση του ισολογισμού της, παράλληλα με τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Απώλειες 1,03% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 1,33%, ενώ 0,45% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100. Πτώση 1,23% για τον γαλλικό CAC 40, ο οποίος επηρεάζεται αρνητικά και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Μαρίν ΛεΠεν μειώνει τη διαφορά της από τον Εμμανουέλ Μακρόν για το προεδρικό αξίωμα της χώρας. Στο -1,37% κινείται ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ υποχώρηση 0,93% έχει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,40%, τον S&P 500 να είναι 0,49% χαμηλότερα και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση 0,73%. 

Οι επενδυτές ανέμεναν επίσης λεπτομέρειες για την τελευταία δέσμη συντονισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα το δολάριο έφθασε σε υψηλό σχεδόν 2 ετών έναντι του ευρώ, με τις τιμές πετρελαίου να ενισχύονται και το brent να έχει άνοδο 1,49% στα 108,30 δολάρια, το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 1,62% στα 103,61 δολάρια, ενώ ήπια ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο στο +0,17% και τα 108,750 ευρώ. 

Η υποψήφια υποδιοικητής της Fed, Λέιλ Μπρέιναρντ υποστήριξε ότι θα υπάρξει ότι ένας συνδυασμός αυξήσεων των επιτοκίων και ταχείας μείωσης του ισολογισμού της τράπεζας ώστε η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ να καταστεί «πιο ουδέτερη». 

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια σπασμωδική αντίδραση στην προοπτική όχι μόνο μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να αρχίσουμε να βλέπουμε το περίγραμμα της μείωσης του ισολογισμού πολύ νωρίτερα από ό,τι οι αγορές έχουν τιμολογήσει επί του παρόντος», σημείωσε  ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής στην CMC Markets.

Σημειώνεται ακόμη ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφθασε στο 2,63%, δηλαδή κοντά σε υψηλό τριών ετών, ενώ του 5ετούς βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018 και του 2ετούς από τον Ιανουάριο του 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, δοκίμασε τις 2.000 μονάδες και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό προς τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, κατάφερε και πάλι να κλείσει πάνω από το εν λόγω σημείο.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις σπρώχνουν κάτω από τις 2.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 1.998,91 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ η Aktor και η Coca Cola HBC κινούνται ανοδικά.
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, απώλειες -0,50% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Metlen και τις Aegean περιόρισε τις απώλειες στο 0,50% κλείνοντας στις 2.013,59 μονάδες.