ΓΔ: 2129.67 -0.03% Τζίρος: 139.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:19:41
Χρηματιστήριο και μετοχές
Πηγή: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική αντίδραση για το Χρημαστιστήριο, με ώθηση από τράπεζες

Κέρδη που ξεπερνούν το 7% για τον τίτλο της Eurobank, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται σχεδόν το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλησίον των 820 μονάδων.

Διευρύνει τα κέρδη της η αγορά με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές και σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ διατηρείται η υπεραπόδοση για τη μετοχή της Eurobank μετά την ανακοίνωση μεγεθών καλύτερων των εκτιμήσεων. Την ίδια ώρα το ΧΑ ακολουθεί πορεία καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται κοντά στο 1%. 

Στις 12:35 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 2,07% στις 820,74 μονάδες, πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 821,75 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 27,80 εκατ. ευρώ και τις ανοδικές μετοχές να επικρατούν καθώς διαμορφώνονται στις 81 έναντι μόλις 9 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Άνοδος 2,51% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,62%. 

Τη σκυτάλη της ανόδου έχουν, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 5,18%. Στην κορυφή ο τίτλος της Eurobank με κέρδη 7,96%,  μετά τη χθεσινή ανακοίνωση μεγεθών πολύ καλύτερων των εκτιμήσεων, αλλά και επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού NPEs. Παράλληλα η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακοινώνει την παροχή μερίσματος για τους μετόχους της από το 2022. Στο +4,50% η Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 3,32% και την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται 3,60%. 

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζει έστω και ήπιες απώλειες είναι αυτή της Coca-Cola HBC στο -0,22%. Κέρδη άνω του 2% για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Viohalco

Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές, όπως συμβαίνει και στο ΧΑ, να συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην οικονομία κυρίως της Ευρώπης. Η βασική ανησυχία που υπάρχει σχετίζεται με την περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και το πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει σε κατανάλωση αλλά και επενδύσεις. 

Παράλληλα, όμως, το παρατεταμένο sell off των προηγούμενων ημερών έχει δημιουργήσει και αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες, καθώς οι ρευστοποιήσεις ήταν αρκετά πανικόβλητες, χωρίς να εξετάζεται η δυναμική των επιμέρους επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα στην εγχώρια αγορά στο στόχαστρο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την HSBC σε χθεσινή της έκθεση για τον κλάδο να υπογραμμίζει ότι το sell off ήταν υπερβολικό και να προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις ελληνικές τράπεζες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετρημένες στα δάχτυλα οι μετοχές που δεν επηρεάστηκαν από τον πόλεμο

Αν και υπάρχουν βαριά χαρτιά με απώλειες 15%, λίγες μετοχές έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τον κλοιό πιέσεων και να κρατήσουν κέρδη παρά την πτώση της αγοράς λόγω του πολέμου στο Ιράν. Ποιες έχουν ξεχωρίσει.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
MARKET MAKER

Η ώρα της Aegean, ποιοι κοιτάνε τις τράπεζες, ποιοι παίρνουν θέση στη Metlen

Παρά το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς, δεν έλειψαν οι στοχευμένες τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές, με τα αποτελέσματα της Σαράντης και την πρόταση των μικρομετόχων στη Μοτοδυναμική να ξεχωρίζουν στο επενδυτικό ενδιαφέρον.