ΓΔ: 1398.6 0.07% Τζίρος: 67.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:15:00 DATA
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Οι δύο ελπίδες των αγορών που έφεραν το ισχυρό ανοδικό ξέσπασμα

Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίσεων για διπλωματική λύση στον πόλεμο και η εξομάλυνση στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου εκτίναξαν τον DAX κατά 7,92%. Ράλι στο ΧΑ με ισχυρή αντίδραση τραπεζών και blue chips.

Τα πρώτα σημάδια μερικής αποκλιμάκωσης της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό με ορισμένες διεργασίες για διπλωματική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας, έβγαλαν χθες τις αγορές από την πολιορκία των προηγούμενων ημερών και οδήγησαν σε ισχυρή αντίδραση – ξέσπασμα, επηρεάζοντας θετικά και το Χ.Α. 

Η κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου και η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες για αύξηση παραγωγής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, έδωσαν οξυγόνο στα χρηματιστήρια, επανέφεραν αγοραστές σε αναζήτηση ευκαιριών και έδωσαν περιθώρια ισχυρής αντίδρασης των δεικτών. 

Ειδικότερα, καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς από τα ιστορικά υψηλά των 345 ευρώ η μεγαβατώρα τη Δευτέρα, χθες υποχώρησε περί το 30%, κάτω από τα 160 ευρώ, καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Το μπρεντ υποχώρησε το βράδυ ακόμη και στα 105 δολ. το βαρέλι, καθώς διαφαίνεται προοπτική αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Την ίδια ώρα, ορισμένες δηλώσεις από την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά έδωσαν τα πρώτα δείγματα συμβιβαστικής διάθεσης, ενόψει και της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι υπάρχουν μυστικές διεργασίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με το «χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να μην είναι σπουδαίο», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα δήλωσε χθες πως η χώρα της δεν στοχεύει σε ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, κάτι που ασφαλώς είναι αλλαγή στάσης από τη ρωσική πλευρά -ένα από τα αρχικά αιτήματα της Μόσχας ήταν η απομάκρυνση της κυβέρνησης Ζελένσκι. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί για ουδετερότητα, εγκαταλείποντας την προσπάθεια ένταξης στο NATO, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της Ρωσίας. Πάντως, είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διπλωματική λύση, ιδιαίτερα μετά το χθεσινό τραγικό γεγονός του βομβαρδισμού νοσοκομείου από τους Ρώσους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές προτίμησαν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς οι αγορές στην Ευρώπη είχαν εισέλθει σε όρια bear market και οι αποτιμήσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η εμφατική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών χθες, που έφερε τη μεγαλύτερη άνοδο της διετίας για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 και έδωσε ράλι +7,92% στον DAX της Φρανκφούρτης, κάθε άλλο παρά τεχνικής μορφής αντίδραση ήταν. Αντιθέτως, ήταν μια αντίδραση με ένταση και «πίστη», που είχε ποιοτικά στοιχεία και προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Σημαντικό ράλι αντίδρασης διεθνώς 

Με φόντο όλα τα παραπάνω και δεδομένου ότι σύσσωμοι οι διεθνείς δείκτες ήταν σε καθεστώς ακραίας υπερπώλησης, αντέδρασαν δυναμικά, καλύπτοντας μέρος του χαμένου εδάφους. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κέρδισε πάνω από 1.000 μονάδες (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τόσο βαρύ δείκτη), καθώς ενισχύθηκε κατά 7,92% σε μια από τις πιο θεαματικές αντιδράσεις των τελευταίων ετών. 

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 7,13%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο +3,25%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 6,94%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 4,88%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 4,68%, στην πιο ισχυρή αντίδραση από την περίοδο του πρώτου σοκ από τον Covid-19 το Μάρτιο του 2020. Iσχυρό ράλι κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 2%, τον S&P 500 2,57% και τον τεχνολογικό Nasdaq 3,59%. 

Τράπεζες και blue chips έδωσαν ώθηση στον Γ. Δείκτη

Δυναμική όσο και πειστική αντίδραση έβγαλε και το ελληνικό χρηματιστήριο με φόντο όλες τις παραπάνω εξελίξεις, αλλά ζητούμενο ασφαλώς είναι η ανθεκτικότητα και η διάρκεια της όποιας ανοδικής διόρθωσης. Θυμίζουμε πως η αγορά προέρχονταν από ένα ιδιαίτερα πιεστικό 8ήμερο, όπου δείκτες και μετοχές καταποντίστηκαν. 

Θυμίζουμε πως οι απώλειες του… πολέμου για το Γ.Δ. έφτασαν στο 16,80% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 είχε υποχωρήσει 18,53%, ο Mid Cap ήταν στο -11,22%, ενώ σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη οι απώλειες είχαν διαμορφωθεί στο 28,43%! Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. «γκρεμίστηκε» κατά 12 δισ. ευρώ το εν λόγω διάστημα. 

Χθες ο Γ.Δ. επανήλθε θεαματικά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ενώ κατάφερε να κλείσει και πάνω από τις 820 μονάδες, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 822,97 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 4,22%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.974,39 μονάδες με άνοδο 4,51%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.453,42 μονάδες με άνοδο 3,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 7,91% με κλείσιμο στις 558,74 μονάδες. 

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112,52 εκατ. ευρώ, με τα 20,93 εκατ. ευρώ, ήτοι το 19% του συνόλου σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 44,3 εκατ. ευρώ

Σύσσωμος ο Large Cap κινήθηκε έντονα ανοδικά, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο ράλι αντίδρασης με +9,32%, άνω το 8% κέρδισε η Alpha Bank, άνω του 7% οι Εθνική Τράπεζα και Quest Συμμετοχών, άνω του 6% οι Eurobank, Viohalco, Lamda Development, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ σημαντική αντίδραση έβγαλαν και οι Coca Cola HBC (+5,12%), ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Jumbo. Στον Mid Cap ξεχώρισε το +9,92% της Cenergy Holdings, άνω του 8% κέρδισε η Reds, ενώ σημαντική αντίδραση έβγαλαν οι Intracom Holdings, Fourlis, Autohellas κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 14 μετοχές έκλεισαν με πτώση, έναντι 110 που ενισχύθηκαν. 

Τι λένε οι αναλυτές 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, «η αγορά έδωσε την πρώτη σοβαρή αντίδραση στη σφοδρή πτώση των τελευταίων ημερών με το Intraday να δίνει αγοραστικό σήμα, ενώ ο ημερήσιος rsi κατάφερε να βγει από την υπέρ πουλημένη ζώνη. Αυτό έχει συμβεί πέντε ακόμα φορές από τον Οκτώβριο του 2021. Ο rsi δεν είναι αγοραστικό σήμα αλλά μία ένδειξη. Όσο η αγορά κλείνει κάτω από τις 845 μονάδες (μειούμενο), η τάση είναι επιθετική και σε πρώτη φάση χρειάζεται κατοχύρωση»

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «η αγορά χρειάζεται έναν σχηματισμό και ένα αγοραστικό σήμα. Η κίνηση V είναι αρκετά σπάνια». Παράλληλα θυμίζει πως «αν ο Μάρτιος καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 856 μονάδες διασώζεται το μηνιαίο long. Ένα γεγονός μπορεί αν δώσει υπερβολή στην αγορά αλλά χρειάζεται και χρόνος για να πείσει ότι έχει αλλάξει η μεγάλη τάση. Οι σπασμωδικές κινήσεις όταν δεν γίνονται στην ώρα τους το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι σημαντικές απώλειες».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 780 και 760 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα δοκιμασία τα χρηματιστήρια με ρωσικό στρατό εντός της Ουκρανίας

Πιέσεις στις μετοχές και άνοδος πετρελαίου και χρυσού, μετά την απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς και αποστολή στρατού εντός της Ουκρανίας. Ανθεκτικότητα στους κραδασμούς δείχνει το ΧΑ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Με αντίδραση έως +5% στις τράπεζες λύθηκε η «πολιορκία» στο Χρηματιστήριο

Άνιση συνεδρίαση με τις τράπεζες να «ξυπνούν» και πολλά blue chips να βρίσκονται υπό πίεση, ενώ ο Δείκτης τελικά κέρδισε 0,14%. Άνοδος 3,44% για τον τραπεζικό δείκτη. Στην τιμή διάθεσης των 7,20 ευρώ το κλείσιμο για την Optima.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρεμιέρα Οκτωβρίου με νέα πτώση στο ΧΑ και εξαιρετικά χαμηλό τζίρο

Η αγορά διολίσθησε χωρίς αντιστάσεις στις 1.191,77 μονάδες με πτώση 1,45% και με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 53,6 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε το όριο των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τις 19 Μαΐου 2023.