ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
Νέα υψηλά 15 ετών στο Χρηματιστήριο πάνω από τις 1.900 μονάδες. Φωτο: Shutterstock

Σε ανοδική τροχιά το ΧΑ εν μέσω νευρικής αναμονής στις διεθνείς αγορές

Πλησίασε και πάλι τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με θετική πορεία των τραπεζών και ισχυρή άνοδο από τον ΟΤΕ. Συνεχίστηκε η πίεση στην Coca Cola HBC.

Σε κατάσταση νευρικής αναμονής για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκονται τα χρηματιστήρια, που κινήθηκαν σήμερα σταθεροποιητικά, αφήνοντας και στην ελληνική αγορά το περιθώριο να κερδίσει κάποιο έδαφος και στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί πάλι πολύ κοντά στις 950 μονάδες.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης αντανακλά την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, παρότι διατηρούνται οι προσδοκίες για υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά την υστέρηση το 2021. Η αξία των συναλλαγών έπεσε στα 71 εκατ. ευρώ και ο Δείκτης ανέβηκε αρχικά ως τις 952 μονάδες, υποχώρησε ακολούθως γύρω στις 14.00 ως τις 943 μονάδες, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να κλείσει στις 949,22 με άνοδο κατά 0,53%.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, η ανοδική αντίδραση που επιχειρήθηκε στην Ευρώπη δεν κράτησε πολύ και ο Stoxx 600 βρέθηκε το απόγευμα σε οριακή πτώση, ενώ και στη Wall Street η αρχική άνοδος, χάρη στις σχετικά ήπιες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, δεν κράτησε πολύ και βασικοί δείκτες είχαν μικρές απώλειες, λίγο πριν τις 18.00.

Στις αγορές ενέργειας, το «αποτύπωμα» της ρωσικής επιθετικότητας εγγράφεται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, όπου τιμή για τον Μάρτιο έκανε σήμερα άλμα σχεδόν 10%. Σε ανοδική πορεία επανήλθαν οι τιμές του αργού πετρελαίου, με κέρδη άνω του 1% τις απογευματινές ώρες.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι αγορές δείχνουν μέχρι στιγμής αρκετή ψυχραιμία μπροστά στην αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, όμως η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί για τις επόμενες κινήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία δημιουργεί μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας, καθώς ανά πάσα στιγμής είναι ενδεχόμενη μια κλιμάκωση εχθροπραξιών και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην Αθήνα, η επάνοδος του τραπεζικού δείκτη σε θετικό πρόσημο (0,62%) με Εθνική και Πειραιώς να ξεχωρίζουν, κερδίζοντας περισσότερο από 1%,  όπως και η ισχυρή παρουσία του ΟΤΕ, με άνοδο 2,13%, ήταν οι κύριες δυνάμεις ώθησης του Γ. Δείκτη σε υψηλότερο κλείσιμο, παρά το γεγονός ότι η Coca Cola HBC έκλεισε με πτώση για τρίτη συνεχή συνεδρίαση (-2,20%), επηρεασμένη από την έκθεση του ομίλου στην αγορά της Ρωσίας.

Συνολικά 61 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 39 με πτώση, αντανακλώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον που διαχύθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς επενδυτές αναζητούν τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών. Κινητικότητα υπήρξε και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTSEM να υπεραποδίδει (0,79%), έχοντας την Intrakat σε πρωταγωνιστικό ρόλο (άνοδος 7,14%), μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κατά 2,77% ενισχύθηκε η Autohellas, μετά τη χθεσινή πτώση λόγω της έκθεσης που έχει στην ουκρανική αγορά.

Euroxx: Οι τρεις κινητήριες δυνάμεις της αγοράς

Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς. Στο σημερινό report της EUROXX (2022 Outlook), η χρηματιστηριακή τονίζει ότι οι σημερινές, προσωρινές, γεωπολιτικές ταραχές δεν είναι ικανές να ανακόψουν την αναμενόμενη θετική πορεία των ελληνικών τίτλων ή οποία στηρίζεται σε ισχυρούς καταλύτες όπως:

  1. Μία πιθανή ανάκτηση της «Επενδυτικής βαθμίδας» για την Ελλάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής κρίσης,
  2. H σημαντική συνεισφορά του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σε συνδυασμό με το rebound στην εσωτερική ζήτηση,
  3. Ο ενισχυμένος ρόλος των Ελληνικών τραπεζών.

Ανάμεσα στα top-picks που προτείνουν οι αναλυτές της EUROXX, ξεχωρίζουν η Lamda Development και η MYTILINEOS με τιμή στόχο στα €23.8 και το upside να αγγίζει το 60%, ενώ ακολουθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ και η Τρ. Πειραιώς.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+3,63%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+2,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,16%) και των Ταξιδιών (-1,08%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 4.784.116 και 3.364.162 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 11,893 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 6,472 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ακρίτας +20,00% και Q&R +12,34%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: SATO -12,16% και Δούρος -8,24%.

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

  • ΤΙΤΑΝ: 13,5400 -0,44% 
  • ΑΔΜΗΕ: 2,4500 -0,41%
  • ALPHA BANK: 1,3500 αμετάβλητη
  • AEGEAN AIRLINES:6,0800 -0,65%
  • VIOHALCO: 4,6850 +1,85%
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 9,2600 -0,43%
  • ΔΕΗ: 8,7500 +0,06%
  • COCA COLA HBC:26,7000 -2,20%
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 1,3380 +0,30%
  • ΕΛΠΕ: 6,9700 +4,03%
  • ELVALHALCOR: 1,9500 +1,56%
  • ΕΘΝΙΚΗ: 3,6700 +1,58%
  • ΕΥΔΑΠ: 7,2900 -0,14%
  • EUROBANK: 1,1435 +0,40%
  • QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: 18,7400 +0,21%
  • LAMDA DEVELOPMENT: 6,9300 +2,36%
  • MOTOR OIL: 14,7000 +3,52%
  • JUMBO: 13,6900 +2,55%
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: 15,2000 -0,59%
  • ΟΛΠ: 16,9200 αμετάβλητη
  • ΟΠΑΠ: 13,3000 -1,12%
  • ΟΤΕ: 18,1800 +2,13%
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 1,5760 +1,09%
  • ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 7,8000 -3,70%
  • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 12,8000 αμετάβλητη
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές πιέζει το ΧΑ, στήριγμα η Coca Cola HBC

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.