ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Οι 19 μετοχές που «νίκησαν» τους δείκτες: Αποδόσεις έως 122% στο 9μηνο

Ποιες είναι μετοχές που είχαν υψηλότερες αποδόσεις από τους δείκτες που τις «φιλοξενούν» και γιατί τις προτίμησαν οι επενδυτές. Η Eurobank στην κορυφή του 25άρη και η Intracom είχε την καλύτερη απόδοση στον Mid Cap.

Δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από πλευράς των επενδυτών του Χρηματιστηρίου ο Σεπτέμβριος, καθώς «έκοψε» ένα μεγάλο μέρος των κερδών που είχε αποκομίσει η αγορά μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αρκετές είναι, όμως, οι μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν ξεχωρίσει φέτος, καθώς έχουν προσφέρει στη διάρκεια του 9μηνου στους επενδυτές που τις εμπιστεύθηκαν αποδόσεις, οι οποίες ξεπέρασαν εκείνες των αντίστοιχων δεικτών, δηλαδή του FTSE-25 και του FTSE Mid Cap.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του χρηματιστηριακού έτους 2021 είναι γενικά θετικός για τους επενδυτές. Παρά τις απώλειες κατά 6,26% τον Σεπτέμβριο, ο Γενικός Δείκτης εξακολούθησε να έχει κέρδη 6,97% στο 9μηνο. Ο FTSE 25 έχασε 5,38%, αλλά εξακολουθεί να κερδίζει 8,29% στο 9μηνο. Αντίστοιχα, ο Mid Cap, ενώ έχασε 8,62% τον Σεπτέμβριο, κράτησε κέρδη 25,2% στο 9μηνο.

Όταν ένας επενδυτής, όμως, «κάνει ταμείο» για μια περίοδο, λιγότερο ενδιαφέρεται για τις αποδόσεις δεικτών και περισσότερο για τις μετοχές που ο ίδιος έχει επιλέξει. Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά ότι έχει μεγάλη σημασία η σωστή επιλογή μετοχών: από τις 45 μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, λιγότερες από τις μισές (19 στο σύνολο) έκλεισαν το 9μηνο με απόδοση μεγαλύτερη από αυτή του δείκτη που τις «φιλοξενεί».

Η σωστή επιλογή μετοχής μπορεί να έχει πολύ μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις, ακόμη και όταν πρόκειται για εταιρείες που ανήκουν στην ίδια γενική κατηγορία (μεγάλη ή μεσαία κεφαλαιοποίηση). Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν είχε κάποιος τοποθετήσει το κεφάλαιό του στον δείκτη FTSE-25 θα είχε απόδοση, όπως προαναφέρθηκε, 8,29%. Αλλά αν είχε επιλέξει την πρώτη σε απόδοση μετοχή του δείκτη, τη μετοχή της Eurobank, θα είχε σχεδόν πενταπλάσια απόδοση, 40%. Αντίστοιχα, ο δείκτης Mid Cap θα έδινε σε έναν επενδυτή απόδοση 25,2%, αλλά η κορυφαία σε απόδοση μετοχή του, η μετοχή της Intracom θα έδινε 122,2%, δηλαδή επίσης σχεδόν πέντε φορές περισσότερα.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, συνολικά δέκα ήταν οι μετοχές που ξεπέρασαν την απόδοση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με διαφορά από τις υπόλοιπες ξεχώρισε η μετοχή της Eurobank, ενώ αποδόσεις που ξεπέρασαν το 20% είχαν οι τίτλοι του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ και οι υπόλοιπες επτά μετοχές είχαν αποδόσεις που ξεπέρασαν το 10,40%. Όλες πέρασαν πάνω από τον «πήχη» της απόδοσης του FTSE-25, που ήταν 8,29%.

Οι μετοχές του FTSE-25 που «νίκησαν» τον δείκτη

ΜετοχήΤιμή 30/9Μεταβολή 9μήνου
EUROBANK0,8140,00%
ΟΤΕ16,2223,10%
ΟΠΑΠ13,3822,20%
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ14,118,50%
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ1,09514,80%
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ9,0214,50%
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ13,211,90%
AEGEAN5,1911,00%
ΒΙΟΧΑΛΚΟ 4,1511,00%
ΔΕΗ8,210,40%

Ειδικότερα,

  • Η Eurobank έρχεται πρώτη, καθώς αποτελεί το πιο πειστικό turnaround story του τραπεζικού τομέα. Έχει προχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη τράπεζα την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και «βλέπει» αρκετά κοντά, στο τέλος αυτού του έτους, τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό (κάτω από 9%).
  • Ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να παρουσιάζει με συνέπεια θετικά οικονομικά αποτελέσματα, ακολουθεί μια αρκετά γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων, με μερίσματα και επαναγορά μετοχών, ενώ φαίνεται ότι είναι κατάλληλα τοποθετημένος για να ωφεληθεί από την ψηφιακή μετάβαση.
  • Ο ΟΠΑΠ είχε μια πολύ δύσκολη περίοδο με τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και η μετοχή του είχε υποχωρήσει χαμηλότερα ακόμη και από τα 6 ευρώ, ενώ έκλεισε το 9μηνο πάνω από τα 13. Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι θα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, γι' αυτό και η μετοχή βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.
  • Η Mytilineos εκπληρώνει τις υποσχέσεις της διοίκησης για γρήγορη επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη της, ενώ οι επενδυτές εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα, κυρίως με τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα (νέα μονάδα φυσικού αερίου, ΑΠΕ) θα επωφεληθεί σημαντικά από την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
  • Η Alpha Bank επιβραβεύεται από τους επενδυτές κυρίως επειδή η διοίκηση ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία κινήσεις εξυγίανσης χαρτοφυλακίου (τιτλοποιήσεις) και κεφαλαιακής ενίσχυσης, ακόμη και όταν οι συνθήκες στην αγορά δεν φαινόταν να ευνοούν αυτά τα σχέδια. Όλα δείχνουν ότι η τράπεζα θα μειώσει γρήγορα τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης που αναμένεται ότι θα έλθει με την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.
  • Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται πως αποτελεί τον τίτλο, στον οποίο θα «ποντάρουν» όσοι βλέπουν να έρχονται μεγάλα κέρδη στον κατασκευαστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια μέσα από την επιτάχυνση των μεγάλων έργων, καθώς ο όμιλος έχει «χτυπήσει» εξαιρετικά σημαντικά έργα (αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης, Εγνατία Οδός) και έχει το μέγεθος και τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να συνεχίσει να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο. Επιπλέον, ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία στον ενεργειακό τομέα, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ήρων.
  • Η Motor Oil είχε βαρύτατες απώλειες το 2020, λόγω των μειωμένων τιμών του πετρελαίου και της περιορισμένης κατανάλωσης καυσίμων, αλλά ευνοείται πλέον από την αλλαγή σκηνικού στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, με τη σημαντική αύξηση των τιμών, αλλά και από την ανάκαμψη της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά.
  • Η Aegean αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα turnaround story μετά την κρίση της πανδημίας. Ενώ το 2020 απειλήθηκε ακόμη και η βιωσιμότητα του αερομεταφορέα, τελικά διασώθηκε με κεφάλαια από το Δημόσιο και τους μετόχους και είδε πάλι την επιβατική κίνηση να αυξάνεται σημαντικά, καθώς ανέκαμψε δυναμικά ο ελληνικός τουρισμός. Αν και η εταιρεία δεν έχει εξέλθει οριστικά από αυτή την κρίση, καθώς η κίνηση δεν θα επιστρέψει άμεσα στα επίπεδα του 2019, ωστόσο η αγορά προεξοφλεί ότι η Aegean θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα επανέλθει στην ανάπτυξη.
  • Ο όμιλος της Viohalco διανύει μια περίοδο υψηλής ζήτησης των προϊόντων του σε διεθνές επίπεδο και έχει επιτύχει θεαματική βελτίωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων το α' εξάμηνο, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
  • Η ΔΕΗ αποτελεί το πιο σημαντικό turnaround story στο Χρηματιστήριο και ευρύτερα στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι συνθήκες στις αγορές ενέργειας το α' εξάμηνο δεν επέτρεψαν στην επιχείρηση να βελτιώσει περαιτέρω την κερδοφορία της, αλλά έδειξε αρκετή ανθεκτικότητα και οι επενδυτές πείθονται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργεί νέες προοπτικές. Η μετοχή φάνηκε να σταθεροποιείται γρήγορα πάνω από τα 8 ευρώ, μετά το αρχικό σοκ των ανακοινώσεων για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης,

  • Η Intracom και η Intrakat, με αποδόσεις 122,2 και 46,9%, αντίστοιχα, σηματοδοτούν την προσπάθεια του ομίλου Κόκκαλη να επανέλθει δυναμικά στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά δρώμενα.
  • Η Πλαστικά Θράκης, δεύτερη σε απόδοση με 76,9%, αποκόμισε μεγάλα οφέλη και πολλαπλασίασε την κερδοφορία του στη διάρκεια της πανδημίας, διαθέτοντας στην αγορά, μεταξύ άλλων, χειρουργικές μάσκες.
  • Η ΑΒΑΞ βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη της ύστερα από χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων και έχει εξασφαλίσει μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο με τη γραμμή 4 του μετρό.
  • Η θυγατρική του ομίλου Viohalco, Cenergy έχει ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις και μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων.
  • Η ΕΛΤΟΝ Χημικά, που παράγει χημικά για βιομηχανικές χρήσεις, από το δεύτερο τρίμηνο του έτους άρχισε να βελτιώνει σημαντικά τα οικονομικά της αποτελέσματα και αναμένεται ότι αυτή η πορεία θα συνεχισθεί και το β' εξάμηνο, καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία.
  • Ο όμιλος της Quest ήταν από τους κερδισμένους στην περίοδο της πανδημίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπολογιστές, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και ταχυμεταφορές.
  • Η Τεχνική Ολυμπιακή έκλεισε το 9μηνο με σημαντική άνοδο, παρά το γεγονός ότι παραμένει ζημιογόνα. Ο όμιλος βρίσκεται σε τροχιά αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων (πώληση Πόρτο Καρράς, είσοδος στη ναυτιλία) και διαθέτει αρκετή ρευστότητα.
  • Η Autohellas ξαναβρίσκει τον βηματισμό της μετά το δύσκολο 2020 και εμφάνισε σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων το α' εξάμηνο, ενώ ευνοείται από την ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που «νίκησαν» τον δείκτη Mid Cap

ΜετοχήΤιμή 30/9Μεταβολή 9μήνου
ΙΝΤΡΑΚΟΜ1,86122,20%
ΠΛΑΣ. ΘΡΑΚΗΣ6,7376,90%
ΑΒΑΞ1,0350,90%
INTRAKAT1,9946,90%
CENERGY2,3837,60%
ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ1,8734,50%
INFO QUEST1434,00%
ΤΕΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ1,8530,10%
AUTOHELLAS7,7927,30%
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κάλπες της αγωνίας για τις αγορές και η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Τα σενάρια για νίκη Τραμπ ή Χάρις και ο φόβος για χάος από αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Ανάκαμψη υπό αίρεση στην Αθήνα, με καταλύτη τις τράπεζες και τα νέα δεδομένα για αναβαλλόμενο και μερίσματα.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τράπεζες στρώνουν τον δρόμο για ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα και καλά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και μερίσματα δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση κεφαλαίων. Αγωνία στις αγορές για τις αμερικανικές εκλογές.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι οκτώ μετοχές που ελέγχουν τον μισό Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο

Υπερβολικά συγκεντρωμένη και ρηχή η εικόνα του βασικού Δείκτη της αγοράς, με μόλις 12 από τις 61 μετοχές να έχουν συνολική συμμετοχή που ξεπερνά το 67%. Coca Cola HBC και Εθνική κρατούν τα πρωτεία με διαφορά.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η προσπάθεια του ΧΑ για αντίδραση και το αίνιγμα με τη μετοχή της ΕΤΕ

Η «αφαίμαξη» ρευστότητας περιορίζει τα περιθώρια ανάκαμψης της αγοράς. Η Εθνική θα δώσει την τάση, καθώς είναι πλέον πρώτη σε συμμετοχή στους δείκτες και σε συναλλαγές. Ποιες δυνάμεις επηρεάζουν τη μετοχή.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ο αγώνας για «φρέσκα» κεφάλαια στο ΧΑ, η «αφαίμαξη» και οι αναβαθμίσεις

«Βαρίδι» για το ΧΑ τα 2,5 δισ. που έχουν αντληθεί φέτος με τα placements. Παραμένει θετικό το ισοζύγιο εισροών - εκροών με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ το 9μηνο. Κλειδί οι επόμενες αξιολογήσεις από μεγάλους οίκους.