«Φιλόδοξο αλλά αξιόπιστο» χαρακτηρίζει η Eurobank Equities το νέο σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπογραμμίζει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια θα παραμείνει πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, ενώ διατυπώνει πιο μετριοπαθείς προβλέψεις από αυτές της διοίκησης της τράπεζας για την κερδοφορία. Η επενδυτική σύσταση για τη μετοχή από τη χρηματιστηριακή είναι "hold" («διακράτηση») με την τιμή στόχο στα 1,91 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι το σχέδιο της Τρ. Πειραιώς για εξυγίανση του ισολογισμού και επιστροφή σε κερδοφορία, με στόχο ένα δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων που θα ξεπεράσει το 10% μεσοπρόθεσμα, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: πιο φιλόδοξη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο τη μείωση του δείκτη κάτω από το 3%, κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, με κυριότερη την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου των 1,4 δισ. ευρώ, και μετασχηματισμό της τράπεζας με στόχο την αύξηση κατά 15% έως το 2024 της κερδοφορίας προ προβλέψεων.
Σχετική με τη μείωση των NPE, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι στόχος είναι να πέσει ο σχετικός δείκτης κάτω από 10% μέσα στο επόμενο 12μηνο και κάτω από 3% μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα επιτευχθεί με μεγάλες τιτλοποιήσεις. Η Eurobank Equities υπογραμμίζει ότι ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν απαραίτητο.
Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, CET 1 εκτιμάται ότι θα παραμείνει άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις και θα μειωθεί σταδιακά ως το 11% το 2023, καθώς θα προχωρά η εξυγίανση του ισολογισμού, ενώ από αυτό το χρονικό σημείο και μετά θα αρχίσει να αυξάνεται. Πάντως, η κεφαλαιακή βάση θα παραμείνει ασθενέστερη σε σχέση με τα δεδομένα του κλάδου, στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.
Για την κερδοφορία, οι προβλέψεις της Eurobank Equities είναι πιο συντηρητικές από τις αντίστοιχες της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς. Εκτιμά ότι θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα τα έσοδα μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα πιο συντηρητικών παραδοχών για τα καθαρά έσοδα τόκων και τα λοιπά έσοδα. Η μείωση του λειτουργικού κόστους, εξάλλου, θα είναι πιο δύσκολη σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων εσόδων.
Πάντως, η χρηματιστηριακή συμφωνεί με την πρόβλεψη της διοίκησης για το κόστος ρίσκου (προβλέψεις ως ποσοστό του συνόλου των δανείων), που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από 200 μονάδες βάσης το 2021 σε 70 μονάδες το 2023, καθώς είναι αξιόπιστο το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.