ΓΔ: 2217.86 0.06% Τζίρος: 124.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:01
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Πλώρη για τις 900 μονάδες βάζει το Χρηματιστήριο, «άλμα» με +2% ο Γ. Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 890 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +2,07%. Στο επίκεντρο οι τράπεζες με κέρδη άνω του +3%. Ανακάμπτουν Τράπεζα Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Με άλμα +2,07% ξεκίνησε η συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 893,53 μονάδες με τους περισσότερους αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την υπέρβαση των 900 μονάδων το επόμενο διάστημα. Το κλίμα βελτιώνουν και οι εξαγγελίες - έκπληξη του πρωθυπουργού για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών, με σκοπό να ενισχυθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Στις 11.54 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αν και κατέγραψε βουτιά -62,6%, μετά την επαναδιαπραγμάτευσή της στις 19 Απριλίου, σημειώνει κέρδη, άνω του επιπέδου του 1,82 ευρώ και ενισχύεται κατά 2,79% με την Διεθνή Προσφορά της αύξησης κεφαλαίου να έχει ήδη καλυφθεί κατά 3,5 φορές. Η συμμετοχή στην αύξηση της Πειραιώς ισχυρών θεσμικών επενδυτών όπως η Norges, η BlackRock, η Fidelity κ.α. δημιουργούν αισιοδοξία ευρύτερα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Άλμα +7,72% σημειώνει η μετοχή της Ελλάκτωρ με την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 120 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό +2,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό +1,54%. Ανοδικά κινούνται 62 μετοχές, 17 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές. Οι συναλλαγές ανέρχονται σε 17,7 εκατ. 

Με κέρδη +2,4% διαπραγματεύεται η μετοχή της Mytilineos με την ομολογιακή έκδοση του ομίλου να έχει γίνει ανάρπαστη, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει πετύχει μεγάλη υπερκάλυψη.

Μεγάλα κέρδη που προσεγγίζουν το +2% αποκομίζουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,97), του ΟΤΕ (+1,90%) και της Lamda Develpment (+1,80%). ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά +2,20%. Με κέρδη +2% η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, +2,75% η ΑΔΜΗΕ και +1,32% η ΔΕΗ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, με κέρδη +3,56%. Η Alpha Bank σημειώνει άνοδο +4,74%, η Εθνική βρίσκεται στο +4,28% και η Eurobank στο +3,07%.Με τις τράπεζες να επιταχύνουν το βηματισμό τους για την οριστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο μέχρι το 2023 να έχουν φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις ο κλάδος επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο όπως αποτυπώνεται και στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση της Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο για την αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου και θα κλείσει μαζί με την ολοκλήρωση και της ελληνικής προφοράς στις 16.00 ώρα Ελλάδος την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση συγκαταλέγονται ορισμένα από τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η BlackRock, η Fidelity Investments, η Norges κ.α. συμμετοχή που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην αύξηση κεφαλαίου και τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ευρύτερα για τις εγχώριες τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι το Norges Investment είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και ένα από τα πλουσιότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΕ: Νέα ένταση στη Γενική Συνέλευση για μειωμένο Διοικητικό Συμβούλιο

Με ένταση επαναλήφθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΕΧΑΕ για τη μείωση των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ.. Ενστάσεις για απαρτία και νομιμότητα. Ιστορική στιγμή η εξαγορά από Euronext σύμφωνα με τον Γ. Χατζηνικολάου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό ριμπάουντ με τράπεζες «κόντρα» στις απειλές Τραμπ

Στις 2.256,32 μονάδες με άνοδο 0,48% και σε νέα υψηλά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε νέο υψηλό 10 ετών λόγω της πορείας των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε νέα υψηλά.