Σε crash test για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά εξελίσσονται η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial αλλά και η έκδοση του μεγάλου ομολόγου της Mytilineos, καθώς η αγορά καλείται να «βρει» ρευστότητα περίπου 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε δύο περίπου εβδομάδες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Πρόκειται για ένα στοίχημα για την αγορά, η οποία άντεξε τους κλυδωνισμούς στη μετοχή της Πειραιώς κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ενώ «σήκωσε» τα μεγάλα ομόλογα των ΔΕΗ και Motor Oil, βγάζοντας το μήνα με άνοδο άνω του 9%. Όμως χθες η επάνοδος της μετοχής της Πειραιώς στο ταμπλό, λειτούργησε ως αφορμή για γενικευμένη διόρθωση. Η αγορά ασφαλώς «χρωστούσε» -και κατά τα φαινόμενα «χρωστά» ακόμη- μια διόρθωση, όμως οι συνειρμοί που έγιναν χθες και οι φημολογίες ότι ίσως στο όχι μακρινό μέλλον οδηγηθούν και άλλες μεγάλες τράπεζες σε ΑΜΚ, έφεραν γενικευμένες πωλήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες είχαμε την πιο αιχμηρή πτώση – διόρθωση από τις 9 Φεβρουαρίου (-2,72%) ήτοι των τελευταίων 45 συνεδριάσεων, καθώς με αφορμή την Πειραιώς, «λύθηκαν» οι αναστολές σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς, οδηγώντας σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις. Η Πειραιώς ήταν η αφορμή και όχι η κύρια αιτία για τη χθεσινή διόρθωση, καθώς η αγορά μετά από δέκα ανοδικές εβδομάδες στις έντεκα τελευταίες και με εννέα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις έως τη μικρο-διόρθωση της Παρασκευής, ευρίσκονταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Είχε «μπουκώσει» η αγορά
Όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η αγορά είχε «μπουκώσει» ως προς το επάνω όριο, η δυναμική είχε εξαντληθεί, εξού και τα σημάδια κόπωσης σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, ακόμη και σε θετικές για το Γ.Δ. ή τον FTSE 25 συνεδριάσεις. Συνάμα, όπως τονίζουν οι εμπειρότεροι, είναι ίδιον της αγοράς που βρίσκεται σε σταθερά ανοδικό momentum να πραγματοποιεί τέτοιες μεγάλες και «σκληρές» διορθώσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν διαταράσσουν το momentum, αλλά το ισχυροποιούν, το στερεώνουν και το ανατροφοδοτούν καλύτερα.
Όπως σημειώσαμε και πρόσφατα στο Business Daily, οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου που θα «τρέξουν» στην αγορά έως το Μάιο (Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines) είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ζητούνται κεφάλαια άνω των 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Παράλληλα, σ’ αυτή τη διαδικασία ήρθε να προστεθεί και το μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Mytilineos, ανεβάζοντας τις απαιτήσεις ρευστότητας κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ.
Πάντως, ένα από τα θετικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη, καθώς διαμορφώθηκε στα 72,35 εκατ. ευρώ με ελάχιστα πακέτα. Το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε ο τζίρος σε τόσο πτωτική συνεδρίαση, μαρτυρά ότι διαθέσεις γενικευμένου ξεφορτώματος δεν καταγράφηκαν. Απλώς αποσύρθηκαν εντελώς οι αγοραστές.
Τι λένε οι χρηματιστές
Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου: Σημάδι υγείας και επαναφόρτισης η διόρθωση
Αναμενόμενη, θεμιτή και απαραίτητη θεωρεί τη διόρθωση που είναι σε εξέλιξη στο Χ.Α. ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τονίζει στο Business Daily πως «Πειραιώς και Μυτιληναίος θα τραβήξουν σημαντική ρευστότητα και αυτό έγινε εμφανές τη Δευτέρα. Συνάμα, η αγορά κάνει κάποιους συνειρμούς αναφορικά και με τις άλλες τράπεζες. Κατά τη γνώμη μου, το χρηματιστήριο έχει περιθώριο για περαιτέρω διόρθωση, είναι σημάδι υγείας κάτι τέτοιο. Μια περαιτέρω διόρθωση θα έβαζε ακόμη πιο ισχυρές βάσεις μελλοντικής ανόδου στην αγορά, θα έφερνε νέους αγοραστές και θα βοηθούσε και όσους δεν έχουν τοποθετηθεί να το κάνουν με καλύτερους όρους. Μια διόρθωση συνολικά έως και 10% (μαζί με τη χθεσινή) είναι εντός πλαισίου και μάλιστα θα έβαζε καλύτερες βάσεις στην αγορά».
Αναφορικά με τη μεγάλη εικόνα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι «γενικά είμαι αισιόδοξος για το χρηματιστήριο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μπαίνουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, “ξυπνούν” μετά από χρόνια κωδικοί ή δημιουργούνται νέοι, οι επενδυτές μας ρωτούν πού να τοποθετηθούν και γενικώς υπάρχει κίνηση. Παράλληλα, από το 2022 αναμένεται η χώρα μας να επιστρέψει σε επενδυτική αξιολόγηση».
Νίκος Χρυσοχοΐδης: Δύσκολη εβδομάδα, σηκώνεται μεγάλη ρευστότητα
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΕΠΕΥ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), τονίζει πως «αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη για την αγορά, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων ρευστότητας για Πειραιώς και Μυτιληναίο. Πουλούν ισχυρά χαρτοφυλάκια κερδισμένες θέσεις ώστε να μπουν στην ΑΜΚ της Πειραιώς αλλά και στο ομόλογο της Μυτιληναίος. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Χ.Α. καλείται να σηκώσει σημαντικά κεφάλαια που θα επηρεάσουν ασφαλώς όλη την αγορά».
Από εκεί και πέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει πως «αυτές οι διαδικασίες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διόρθωση στην αγορά, που θα φέρει επαναπροσδιορισμό τιμών και επαναξιολόγηση επενδυτικών προτεραιοτήτων. Κατά τη γνώμη μου και αύριο (σ.σ.: σήμερα) η αγορά θα υποχωρήσει – ενώ πιθανότατα από Τετάρτη και σταδιακά με την εξομάλυνση των πιέσεων στην Πειραιώς, θα υπάρξει εξισορρόπηση». Πάντως, θυμίζει πως οι τρεις ΑΜΚ είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα για την αγορά, όπως είχε επισημάνει ξανά στο BusinessDaily πρόσφατα.