ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ώθηση στο ΧΑ από τα νέα μέτρα στήριξης με τον ΓΔ κοντά στις 850 μονάδες

Η πολύ καλή πορεία της μετοχής των μετοχών των Eurobank στο +4,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +3,3% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο +2,2% διατηρούν την υπεραπόδοση του ΧΑ σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Αντιμέτωπο με...κλοιό θετικών ειδήσεων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται μία ανάσα από τις 850 μονάδες, υπεραποδίδοντας, για μία ακόμη συνεδρίαση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 ενισχύεται μόλις 0,18%, ενώ ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί έστω και κατά το οριακό ποσοστό του 0,06%. 

Η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου έξι μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, επιβραβεύει όσους επενδυτές φρόντισαν να ποντάρουν το τελευταίο διάστημα στην ανάκαμψη της οικονομίας και σε μετοχές που θα ευνοηθούν από αυτήν την εξέλιξη, ενώ οι έντονες διεργασίες στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατ' επέκταση και στην Ελλάκτωρ, αλλά και η πολύ καλή πορεία της Eurobank, αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες που ωθούν ακόμη υψηλότερα την αγορά. Την ίδια ώρα εντυπωσιακή εμφανίζεται η αξία των συναλλαγών, η οποία, όμως, οφείλεται κατά κύριο λόγω σε σειρά «πακέτων» τόσο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και της Eurobank. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,76% στις 847,48μονάδες, ευρισκόμενος κοντά στο υψηλό ημέρας των 848,94 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 67,78 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό 32 εκατ. ευρώ αφορά το 3,09% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ποσό που ξεπερνά τα 2,2 εκατ. της Eurobank. Κέρδη 0,87% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο 0,63%. Επικράτηση των ανοδικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 65, με 35 να κινούνται πτωτικά και 14 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Τα νέα μέτρα στήριξης αποτιμώνται στα 2,5 δισ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από τις οποίες θα ωφεληθούν περί των 100.000 επιχειρήσεων. 

Σε επίπεδο μετοχών συνεχίζεται η πολύ καλή πορεία της Eurobank με κέρδη 4,4%, η οποία βοηθά ώστε ο τραπεζικός δείκτης να βρίσκεται στο +2,59%. Η υπεραπόδοση της Eurobank σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές οφείλεται τόσο στη θετική πορεία των μεγεθών της για το 2020όσο και στο γεγονός ότι η τράπεζα στοχεύει σε μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων δανείων» της τάξης του 9% για φέτος και στο 6% για το 2022. 

Άνοδος 1,39% για την Alpha Bank, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Β. Ψάλτη στο πρακτορείο Bloomberg, ο οποίος τόνισε ότι βασικός στόχος της τράπεζας είναι η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων δανείων», με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,36% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +2,85%. 

Ισχυρά κέρδη και για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,3%, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η αποεπένδυση από το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh Invest. Το γεγονός ότι το fund στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τις υπόλοιπες επενδύσεις του στην Ελλάδα, προσφέρει ώθηση και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται 2,25%, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι Ολλανδοί θα ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς του 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στον κ. Λ. Μπόμπολα στις αρχές Μαΐου.

Στους κερδισμένους και ο τίτλος της Lamda Development με άνοδο 3,28%, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, σε μία κίνηση που «ανοίγει τον δρόμο» ώστε να προχωρήσει το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό έργο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη +0,53%

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ πήγε σε υψηλά ημέρας με τοποθετήσεις στις μετοχές ενέργειας, κατασκευών, βιομηχανίας αλλά και τραπεζών κλείνοντας στις 2.228,17 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση short θέσης από Covalis Capital, τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις

Το fund Covalis Capital τις τελευταίες ημέρες έχει αγοράσει ψηλά και έχει πουλήσει πιο χαμηλά. Η μετοχή της Metlen μετά την υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά των 57 ευρώ, κινείται εντός του εύρους των 41 ευρώ και 45 ευρώ.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΕ: Νέα ένταση στη Γενική Συνέλευση για μειωμένο Διοικητικό Συμβούλιο

Με ένταση επαναλήφθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΕΧΑΕ για τη μείωση των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ.. Ενστάσεις για απαρτία και νομιμότητα. Ιστορική στιγμή η εξαγορά από Euronext σύμφωνα με τον Γ. Χατζηνικολάου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.