ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Με τραπεζική ώθηση το Χρηματιστήριο «αγωνίζεται» για τις 800 μονάδες

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τον Γενικό Δείκτη, με υπεραπόδοση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο +5,7%, ενώ σημαντική είναι η συμβολή και του ενεργειακού κλάδου.

Συνεχίζει την προσπάθειά της η ελληνική αγορά να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο των 800 μονάδων, με τράπεζες και ορισμένες ακόμη μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποτελούν τον βασικό παράγοντα που ωθεί υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη, αν και η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. 

Λίγο μετά τις 16.00 μμ ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη 2,25% στις 793,57 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 38,66 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι επενδυτές προχωρούν σε πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις. Άνοδος 2,4% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,46%. Με θετικό πρόσημο 79 μετοχές, ενώ 28 εμφανίζουν απώλειες και 18 διατηρούνται αμετάβλητες. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν, για μία ακόμη συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 3,35% και την Τράπεζα Πειραιώς να υπεραποδίδει με κέρδη 5,79%, έχοντας, όμως, την προηγούμενη εβδομάδα δεχθεί σημαντικές πιέσεις. Κέρδη 4,8% για την Alpha Bank, με την Eurobank να έχει άνοδο 2,24% και την Εθνική Τράπεζα να κινείται 2,86% υψηλότερα.

Ιδιαίτερα καλή η εικόνα για τους τίτλους των ΔΕΗ (+3,89%), Motor Oil (+4,4%), Mytilineos (+3,07%) και Ελλάκτωρ (+2,8%), ενώ μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζει πτώση είναι αυτή της Σαραντης με απώλειες 0,4%. 

Θετική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις φαίνεται να έχει και η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, καθώς παρά τους φόβους που υπήρχαν  για μείωση των εσόδων περισσότερο και από 20% από το στόχο του προϋπολογισμού, τελικά το ποσοστό της απόκλισης περιορίστηκε σε 7,4%, ή κατά 295 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή Euroxx, τονίζει ότι η αγορά μπορεί να κατακτήσει το επίπεδο των 800 μονάδων, εκτιμώντας ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο πρώτος στόχος. Αφορούν την πρόοδο στους εμβολιασμούς, τη διατήρηση μίας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι, ύστερα από ένα δύσκολο ξεκίνημα της χρονιάς, οι ελληνικές μετοχές είναι καλά τοποθετημένες για να ανακάμψουν αργότερα εντός του έτους», τονίζει η Euroxx.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη +0,53%

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ πήγε σε υψηλά ημέρας με τοποθετήσεις στις μετοχές ενέργειας, κατασκευών, βιομηχανίας αλλά και τραπεζών κλείνοντας στις 2.228,17 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση short θέσης από Covalis Capital, τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις

Το fund Covalis Capital τις τελευταίες ημέρες έχει αγοράσει ψηλά και έχει πουλήσει πιο χαμηλά. Η μετοχή της Metlen μετά την υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά των 57 ευρώ, κινείται εντός του εύρους των 41 ευρώ και 45 ευρώ.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΕ: Νέα ένταση στη Γενική Συνέλευση για μειωμένο Διοικητικό Συμβούλιο

Με ένταση επαναλήφθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΕΧΑΕ για τη μείωση των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ.. Ενστάσεις για απαρτία και νομιμότητα. Ιστορική στιγμή η εξαγορά από Euronext σύμφωνα με τον Γ. Χατζηνικολάου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.