ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις για το Χρηματιστήριο φέρνει η ανησυχία αυστηρότερου lockdown

Σε τροχιά απωλειών η ελληνική αγορά, εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το επίπεδο «αυστηρότητας» των μέτρων που θα ισχύσουν στην Αττική.

Επιστροφή σε πτωτική πορεία για το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από την καλή, τουλάχιστον σε επίπεδο ανόδου, χθεσινή συνεδρίαση, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική, περιοχή στην οποία συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο  μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 771,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,89%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,07 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 28 μετοχές, 36 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,05%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,05%.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο κινήθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι επιφυλάξεις των επενδυτών διατηρούνται σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, καθώς έχουμε εισέλθει σε μία κρίσιμη εβδομάδα στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί αν θα αυξηθούν εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα φτάνοντας στα όρια ενός γενικού lockdown τύπου Μαρτίου 2020.

Πάντως οι ανακοινώσεις νέων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια για να υποστηριχθεί η οικονομία σε αυτή τη φάση της κρίσης. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,50%), της Lamda Development (+1,44%) και της Ελλάκτωρ (+0,75%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (-2,58%), του ΟΠΑΠ (-1,85%), της Eurobank (-1,74%) και της Τιτάν (-1,64%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+0,44%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,22%) , ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των προσωπικών Προϊόντων (-2,52%) και των Ταξιδιών (-1,71%).
   
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ξυλεμπορία (κ) +9,40%, και Minerva +5,98% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Minerva -9,145 και Αγροτικός Οίκος Σπύρου -6,52%

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Με +0,26% ξεκίνησε η εβδομάδα, ώθηση από το ανοδικό γύρισμα των ξένων αγορών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.138,14 μονάδες με άνοδο 0,26% και χαμηλό τζίρο 241 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως την ώρα που έκλεινε το Χ.Α. οι ξένες αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερη άνοδο.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Θετική αντίδραση στις αγορές φέρνει η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου

Οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν μετά από την τετραήμερη πτώση, καθώς οι προσδοκίες για αποκατάσταση των ροών πετρελαίου και η πτώση των τιμών του «μαύρου χρύσου» βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα.
Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιούνται οι αγορές με το βλέμμα σε πετρέλαιο και επιτόκια

Οι διεθνείς αγορές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις τιμές του πετρελαίου και στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.