Σε ισχυρή πίεση από πωλητές βρέθηκε σήμερα το αμερικανικό Χρηματιστήριο, καθώς ο φόβος νέων lockdown που θα παραλύσουν την οικονομία προκάλεσε συμπτώματα πανικού στην αγορά. Ο Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, ενώ νωρίτερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν κλείσει με μεγάλη πτώση, με τον Euro Stoxx 600 να χάνει 2,95%.
Ο Dow Jones υποχώρησε 3,43%, ή 940 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 3.52%. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 3.73%.
Το κλίμα επηρέασαν οι ανακοινώσεις γενικού lockdown στη Γαλλία και μερικού στη Γερμανία, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν ενδείξεις ότι αρκετές πολιτείες θα δώσουν τέλος στη χαλάρωση των περιορισμών. Ήδη στο Σικάγο έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης. Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 44 εκατομμύρια, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερος των 350.000.
Οι πωλητές πίεσαν εντονότερα σήμερα τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα, καθώς άρχισαν στο Κογκρέσο οι ακροάσεις των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, Facebook, Twitter και Google, για να διερευνηθεί αν θα πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς νομικής προστασίας τους για το περιεχόμενο που δημιουργούν χρήστες. Αύριο ανακοινώνονται αποτελέσματα από Amazon, Facebook, και Google. Apple, Amazon.com, Facebook και Microsoft έκλεισαν με βαριές απώλειες, καθώς ούτε τα βελτιωμένα αποτελέσματα της Microsoft σταμάτησαν τους πωλητές.
Οι κυκλικές μετοχές, που εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας, δέχθηκαν επίσης ισχυρή πίεση. Ο τομέας της ενέργειας υποχώρησε κατά 4%, μετά την πτώση των τιμών του αργού, που σχετίζεται με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ περισσότερο από το αναμενόμενο. Στο βιομηχανικό τομέα, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και της Boeing έχασαν περισσότερο από 4%, παρά το γεγονός ότι η Boeing ανακοίνωσε μικρότερες ζημιές από τις αναμενόμενες. Διασώθηκε η General Electric, με άνοδο 7%, μετά την ανακοίνωση κερδών τρίτου τριμήνου μεγαλύτερων από το αναμενόμενο.
Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας, ή δείκτης φόβου, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, έκανε άλμα σε υψηλό επίπεδο τετραμήνου, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά. Αυτό είναι αποτέλεσμα και των ανησυχιών για τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό το ίδιο βράδυ, αλλά θα υπάρξει καθυστέρηση για την καταμέτρηση των πρωτοφανώς αυξημένων, λόγω της πανδημίας, ψήφων μέσω ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, ο Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 10% σε εθνικό επίπεδο έναντι του προέδρου Ντ. Τράμπ, αλλά οι διαφορές είναι μικρότερες στις πολιτείες που κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.