Σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, ενώ παραμένουν επιφυλακτικοί μετά το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν, για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
«Βαρίδι» για την αγορά είναι η πτώση 10,5% της Intel μετά την ανακοίνωση της ότι μειώθηκαν τα κέρδη της καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε φθηνότερους υπολογιστές ενώ κυβερνήσεις και επιχειρήσεις περιόρισαν τα έξοδα τους για data center.
Στις 20:40 o Dow Jones σημειώνει πτώση 0,37%, στις 28,257 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,04% στις 3,452 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,15%, στις 11,488 μονάδες.
Παράλληλα, η ανασφάλεια που επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου για το πακέτο τόνωσης ύψους 2 τρισ. δολ. με πολλούς αναλυτές να το θεωρούν κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε πως είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας πριν τις εκλογές, όμως αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο Τραμπ που θα πρέπει να μιλήσει στους απρόθυμους Ρεπουμπλικανούς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία αν η Νάνσι Πελόζι ήταν πρόθυμη να συμβιβαστεί.
«Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής αυτή την στιγμή… ακόμα περιμένουμε να υπάρξει αποτέλεσμα από την Ουάσιγκτον» ανέφερε ο Paul Nolte της Kingsview Asset Management που σημείωσε ότι «το βασικό μας σενάριο είναι πως δεν θα υπάρξει ένα ουσιώδες πακέτο οικονομικής στήριξης μέχρι τις εκλογές και ακόμα και τότε, δεν υπάρχει πιθανότητα για πριν το πρώτο τρίμηνο».
Ο ενεργειακός κλάδος σημειώνει πτώση 1% και καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση από τους κλάδους του S&P. Παράλληλα, θετικό ήταν το τρίτο τρίμηνο για τις εταιρείες του S&P καθώς το 84% των 135 εταιρειών του δείκτη έχουν ανακοινώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις για τα κέρδη τριμήνου σύμφωνα με την Refinitiv data.
Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple που σημειώνει πτώση 0,72 %, η Facebook που καταγράφει άνοδο 0,63 %, η Amazon που βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,46 %, και η Alphabet που ενισχύεται κατά 1,14 %.
Η μετοχή της Gilead σημειώνει άνοδο 0,9% καθώς το φάρμακο της remdesivir αποτελεί το πρώτο και μοναδικό φάρμακο στις ΗΠΑ που έλαβε έγκριση για να χορηγείται σε ασθενείς που νοσηλεύονται με τον νέο κορονοϊό.
Η μετοχή της American Express σημειώνει πτώση 3,7% καθώς δεν έπιασε τις προβλέψεις για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου καθώς οι πελάτες της ξόδεψαν λιγότερα κατά την περίοδο της επιβράδυνσης της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, και αποταμιεύουν περισσότερα ώστε να υπάρξει ρευστότητα.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να βρίσκεται σε υψηλό 20 μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 55,5 μονάδες από 54,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών βρέθηκε στις 56 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό 20 μηνών, ενώ ήταν στις 54,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI έφτασε σε υψηλό 21 μηνών καθώς διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Στην Ευρώπη, οι αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο την εβδομάδα παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την ήπειρο, καθώς αναπτερώθηκε το επενδυτικό κλίμα από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ισχυρά στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.
Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,62% στις 362,50 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να κατέγραψε κέρδη 0,87% στις 3.198 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX βρέθηκε υψηλότερα κατά 0,84% στις 12.649 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,27% στις 5.859 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,20% στις 4.909 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 1,42% στις 6.893 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,10% στις 19.286 μονάδες.