Περιθώρια ανόδου από 14% έως και 20% βλέπει η Goldman Sachs για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, μετά την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναβάθμισε τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διατηρώντας σύσταση «αγορά» για τις Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση «ουδέτερη» για την Εθνική Τράπεζα.
Η νέα τιμή-στόχος για τη Eurobank διαμορφώνεται στα 5,40 ευρώ, με εκτιμώμενο περιθώριο ανόδου περίπου 20%, για την Alpha Bank στα 5,30 ευρώ, με περιθώριο ανόδου περίπου 18%, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 11,75 ευρώ, με περιθώριο περίπου 17,5%, ενώ για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 18,75 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου περίπου 14%.
Κοινός παρονομαστής των εκθέσεων είναι η αναβάθμιση των προβλέψεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους και τις προμήθειες, η ισχυρή πιστωτική επέκταση, η διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος και οι υψηλές διανομές προς τους μετόχους, στοιχεία που, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, εξακολουθούν να στηρίζουν το επενδυτικό αφήγημα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
Τράπεζα | Σύσταση | Τρέχουσα τιμή (€) | Τιμή-στόχος (€) | Περιθώριο ανόδου | ROTE 2026E | Καθαρά κέρδη 2026E (€ εκατ.) | EPS 2026E (€) | DPS 2026E (€) |
Eurobank | Αγορά | €4,50 | €5,40 | 20,0% | 16,4% | 1.523,6 | €0,42 | €0,14 |
Εθνική Τράπεζα | Ουδέτερη | €16,45 | €18,75 | 14,0% | 13,9% | 1.176,5 | €1,31 | €0,59 |
Τράπεζα Πειραιώς | Αγορά | €10,00 | €11,75 | 17,5% | 12,5% | 1.139,1 | €0,92 | €0,56 |
Alpha Bank | Αγορά | €4,49 | €5,30 | 18,0% | 11,7% | 901,4 | €0,41 | €0,14 |
Πηγή: Goldman Sachs - Ανάλυση 04.08.26
Στα 5,40 ευρώ η νέα τιμή στόχος για την Eurobank
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Eurobank και αυξάνει την τιμή - στόχο στα 5,40 ευρώ από 5,20 ευρώ, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου περίπου 20%.
Η αναθεώρηση βασίζεται στα ισχυρά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, όπου τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν κατά 9% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις χάρη στην καλύτερη επίδοση των λοιπών εσόδων.
Παράλληλα, η διοίκηση αναβάθμισε τον στόχο για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κοντά στο 17% για το 2026.
Η Goldman προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα αυξηθούν κατά περίπου 7% ετησίως, ξεπερνώντας τα 2,7 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενα από ισχυρή πιστωτική επέκταση και ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων.
Παράλληλα, αναμένει αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 10%, κυρίως λόγω της ανάπτυξης στις χορηγήσεις, στη διαχείριση περιουσίας και στις ασφαλιστικές εργασίες.
Στο μέτωπο του κόστους, ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα της Eurobank θα διαμορφωθεί στο 36% το 2026 και θα υποχωρήσει στο 34% έως το 2028, ενώ το κόστος κινδύνου θα κινηθεί στις χαμηλές 50 μονάδες βάσης, καλύτερα από τις προβλέψεις της διοίκησης.
Επιπλέον, αναμένει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με δείκτη CET1 περίπου 15,1% στο τέλος του 2026 και γενναιόδωρες διανομές προς τους μετόχους, μέσω μερισμάτων και επαναγορών ιδίων μετοχών.
Ουδέτερη για την Εθνική
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση «ουδέτερη» για την Εθνική Τράπεζα και αυξάνει οριακά την τιμή-στόχο στα 18,75 ευρώ από 18,50 ευρώ, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου περίπου 14%.
Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου κινήθηκαν γενικά σύμφωνα με τις προσδοκίες, με τα καθαρά κέρδη να ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της αγοράς και τα έσοδα να εμφανίζονται ελαφρώς υψηλότερα, κυρίως λόγω ισχυρότερων προμηθειών.
Παράλληλα, οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις κερδών ανά μετοχή για την περίοδο 2026-2028 είναι περιορισμένες, καθώς οι υψηλότερες εκτιμήσεις για καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες αντισταθμίζονται από αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.
Η Goldman προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα αυξηθούν κατά περίπου 6,2% το 2026, στα 2,27 δισ. ευρώ, χάρη στην ισχυρή πιστωτική επέκταση και στο ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων. Τα έσοδα από προμήθειες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 10% το 2026, ενώ η συνεργασία με τη Dromeus Capital αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη από το 2027.
Ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα θα διαμορφωθεί περίπου στο 35% το 2026, ενώ το κόστος κινδύνου θα υποχωρήσει σταδιακά προς τις 30 μονάδες βάσης έως το 2028.
Παράλληλα, αναμένει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με δείκτη CET1 16,9% το 2026, καθώς και γενναιόδωρες διανομές προς τους μετόχους μέσω μερισμάτων και πιθανής ενδιάμεσης διανομής.
Στα 11,75 ευρώ η νέα τιμή στόχος για την Πειραιώς
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για την Τράπεζα Πειραιώς και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 11,75 ευρώ από 11,25 ευρώ, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου 17,5% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η αναθεώρηση ακολουθεί τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, όπου η τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη περίπου 5% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, με καλύτερες επιδόσεις τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) όσο και στις προμήθειες.
Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις για τα έσοδα και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1, αν και αύξησε την καθοδήγηση για το κόστος κινδύνου.
Η Goldman προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 2,04 δισ. ευρώ το 2026, χάρη στην ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων, ενώ τα έσοδα από προμήθειες εκτιμάται ότι θα φθάσουν περίπου τα 880 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα και από τη συνεισφορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Παράλληλα, εκτιμά ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα θα παραμείνει κάτω από το 34%, ενώ το κόστος κινδύνου θα υποχωρήσει σταδιακά προς τις 40 μονάδες βάσης έως το 2028.
Η έκθεση προβλέπει επίσης συνεχή ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 13,1% το 2026 και να αυξάνεται στο 14,3% έως το 2028.
Η Goldman αναμένει γενναιόδωρες διανομές προς τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου ενδιάμεσου μερίσματος, ενώ θεωρεί ότι η ισχυρή ανάπτυξη δανείων, η βελτίωση της κερδοφορίας και οι συνέργειες από την Εθνική Ασφαλιστική στηρίζουν τη θετική επενδυτική της άποψη για τη μετοχή.
Ανεβάζει την τιμή στόχο για Alpha Bank στα 5,30 ευρώ
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Alpha Bank και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 5,30 ευρώ από 5,20 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου περίπου 18% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο οίκος αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, καθώς η τράπεζα ξεπέρασε τις προβλέψεις στην καθαρή κερδοφορία, χάρη στα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), τις χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες και τις θετικές έκτακτες προσαρμογές.
Η Goldman εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 1,77 δισ. ευρώ το 2026, υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, καθώς τα επιτόκια παραμένουν ευνοϊκά και η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται.
Υπολογίζει επίσης ότι κάθε αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια ενισχύει το NII κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπει έσοδα από προμήθειες 637 εκατ. ευρώ, πάνω από τον αρχικό στόχο της διοίκησης, ενώ τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,48 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο του κόστους, η Goldman διατηρεί θετική στάση, παρά την αύξηση των λειτουργικών δαπανών λόγω εξαγορών και επενδύσεων σε τεχνολογία και προσωπικό. Εκτιμά ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα θα κινηθεί στο 39%, ενώ το κόστος κινδύνου θα διαμορφωθεί στις χαμηλές 40 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τον στόχο της διοίκησης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, σημειώνοντας ότι η Alpha ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που ανακοίνωσε ήδη ενδιάμεσο μέρισμα ύψους 124 εκατ. ευρώ, με προοπτική περαιτέρω αύξησης των διανομών προς τους μετόχους τα επόμενα χρόνια.