Η πανδημία του κορονοϊού και τα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα καθυστερήσουν ή ακόμη και θα ακυρώσουν τα προγράμματα μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), όπως αναφέρει σε έκθεσή του για τον ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό κλάδο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο οίκος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2020, ενώ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,1% το 2021, εξαιτίας του σοβαρού πλήγματος που έχουν δεχθεί οι τομείς τουρισμού, μεταφορών και κατασκευών.
Σημαντικό θα είναι το πλήγμα και για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα καθυστερήσει η προσπάθεια μείωσης των NPEs. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «οι ελληνικές τράπεζες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 είχαν NPEs ύψους 68 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους και σκόπευαν να τα μειώσουν μεταξύ 30 και 35 δισ. εντός του 2020 και του 2021, κυρίως μέσω πωλήσεων ή τιτλοποιήσεων.
Πιστεύουμε ότι η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν θα εμποδίσουν τις προοπτικές ανάκαμψης για την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ακολούθως τις πιθανότητες ανάκαμψης για ενυπόθηκα εμπορικά και στεγαστικά δάνεια».
Παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρξει προσωρινή πτώση της ζήτησης για τα ελληνικά NPEs, καθώς η ύφεση στην Ευρώπη μειώνει τη διάθεση των επενδυτών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε τέτοια χαρτοφυλάκια αλλά και τη δυνατότητα των τραπεζών να συλλέξουν πληρωμές από τέτοιου είδους δάνεια.
Επιπρόσθετα η δημιουργία του «Σχεδίου Ηρακλής» δεν θεωρείται ικανή να επιταχύνει την όλη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με πρόβλεψη ότι τα NPEs θα υποχωρήσουν στο 31% των συνολικών δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες και αυτό έως τα τέλη του 2021, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν αυτό το ποσοστό να επιτευχθεί στα τέλη του 2020.
Ο οίκος αναμένει ότι οι πιστωτικές απώλειες θα παραμείνουν κοντά στις 200 μονάδες βάσης τόσο το 2020 όσο και το 2021, με παράλληλη πρόβλεψη ότι οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μπορούν να πλήξουν και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Υπάρχουν, πάντως και θετικά σημάδια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι καταθέσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, κάτι που αποδεικνύει την αυξημένη εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ενώ η εφαρμογή του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, του προγράμματος PEPP ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει και η Ελλάδα είναι μία πολύ καλή εξέλιξη.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν την πρόσβασή τους στις ευνοϊκές γραμμές χρηματοδότησης, με ιδιαίτερα καλούς όρους, της ΕΚΤ.