ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γερμανικός στρατός παρέλαση
Φώτο: Γερμανικός στρατός σε παρέλαση. Credit: Shutterstock

Υπέρ της υποχρεωτικής θητείας τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών

Σύμφωνα με έρευνα του INSA για τη Bild, το 58% των Γερμανών στηρίζει την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας για άνδρες μετά το 2008. Ο συνασπισμός Μερτς προωθεί εθελοντική θητεία, με υποχρεωτική στρατολόγηση εάν χρειαστεί.

Η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για άνδρες που γεννήθηκαν μετά το 2008, όπως καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου INSA για τη κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ορθή την καθιέρωση υποχρεωτικής στράτευσης, ενώ το 29% εκφράζει αντίθεση και το 13% παραμένει ουδέτερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς κατέληξε πρόσφατα σε συμβιβαστική λύση για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει εθελοντική θητεία, αλλά και υποχρεωτική στράτευση αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες με εθελοντές.

Παρά τις πρωτοβουλίες, το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι δεν θα βρεθεί επαρκής αριθμός εθελοντών ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του στρατού. Αντίθετα, μόνο το 25% εμφανίζεται αισιόδοξο, ενώ το 18% δεν εκφράζει άποψη.

Η ατομική διάθεση για εθελοντική κατάταξη παραμένει χαμηλή, καθώς μόλις το 31% δηλώνει πρόθυμο να υπηρετήσει, ενώ το 55% απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

Η δημοσκόπηση του INSA διενεργήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων στις 13 και 14 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική θητεία στη Γερμανία ανεστάλη το 2011. Ωστόσο, η επαναφορά της μπορεί να αποφασιστεί με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ιδίως σε περιόδους αυξημένης έντασης ή ανάγκης στον τομέα της άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνταγμα της χώρας προβλέπει θητεία μόνο για άνδρες. Για την επέκταση της στράτευσης στις γυναίκες απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Μερτς συζήτησαν για Ιράν και ασφάλεια σε τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς συζήτησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στο Ιράν. Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη για διάλογο και ειρηνικές επαφές λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια της περιοχής.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία, Γερμανία και ΗΒ έτοιμες για «αναλογικά» αμυντικά μέτρα κατά Ιράν

Σε κοινή δήλωση, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή, καλώντας σε άμεσο τερματισμό τους και δηλώνοντας ετοιμότητα για αμυντική δράση μαζί με ΗΠΑ και συμμάχους.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία εξετάζουν αμυντικά μέτρα κατά του Ιράν

Οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας δηλώνουν έτοιμοι για «απαραίτητες και αναλογικές» άμυνες κατά του Ιράν, προειδοποιώντας για μέτρα αντιμετώπισης επιθέσεων σε Μέση Ανατολή και για την προστασία συμμαχικών συμφερόντων.
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Κλινγκμπάιλ προειδοποιεί για κλιμάκωση λόγω των ιρανικών αντιποίνων

Ο Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε μέτρα για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για δυσανάλογα ιρανικά αντίποινα και καλώντας όλες τις πλευρές σε διάλογο για τον τερματισμό των πυρηνικών και αποσταθεροποιητικών δράσεων.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να μείνουν κοντά σε καταφύγια στο Ισραήλ

Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ συνέστησε στους Γερμανούς να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες ασφαλείας, ενώ η Lufthansa αναστέλλει πτήσεις προς την περιοχή. Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων συνεδριάζει στο Βερολίνο.
Επίθεση με αυτοκίνητο Μαγδεμβούργο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη υπόπτου στη Γερμανία για τη δολοφονία φιλορώσου Ουκρανού στην Ισπανία

Συνελήφθη στη Γερμανία ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας του φιλορώσου πρώην Ουκρανού βουλευτή Άντριι Πόρτνοφ, ο οποίος σκοτώθηκε έξω από σχολείο της Μαδρίτης τον Μάιο 2025. Οι έρευνες συνεχίζονται, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.