Καμία θετική αντίδραση στα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η ΕΚΤ από τους επενδυτές, καθώς ο φόβος του κορονοϊού αλλά και η απόφαση του Ντ. Τραμπ να απαγορεύσει στους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ φαίνεται ότι ενδιαφέρει περισσότερο τους συμμετέχοντες στις αγορές.
Οι επενδυτές μοιάζουν απόλυτα απογοητευμένοι από την απροθυμία της ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα Fed και BoE, προτιμώντας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της ευρωζώνης αλλά προχωρώντας σε εφάπαξ αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.
Παράλληλα ανακοινώθηκαν και μέτρα στήριξης για τις τράπεζες, τα οποία αφορούν τόσο την κεφαλαιακή τους επάρκεια όσο και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Όμως τίποτε δεν μοιάζει ικανό να σταματήσει τη μαζική έδοξο των επενδυτών από τις αγορές, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να υποχωρεί έως 8%, στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του, οδηγώντας σε μία ακόμη «Μαύρη Πέμπτη» για την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα διακοπή διαπραγματεύσεων για 15 λεπτά, στη Wall Street, για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας, καθώς ο S&P 500 «άνοιξε» με πτώση άνω του 7%, ενώ ο Dow Jones έφθασε να υποχωρεί έως και 11%, η οποία μετά την επιστροφή σε «κανονική» λειτουργία εμφανίζει απώλειες που φθάνουν έως και το 7,5%.
Ενδεικτικό του απόλυτου πανικού που υπάρχει στην αμερικανική αγορά είναι το γεγονός ότι ο επονομαζόμενος «Δείκτης Φόβου» VIX, ενισχύεται άνω του 24% έχοντας ξεπεράσει το επίπεδο των 67 μονάδων.
Πτώση χωρίς φρένο και για την τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς θεωρείται βέβαιη η μείωση της ζήτησης εξαιτίας του πλήγματος που προκαλεί στη διεθνή οικονομία ο κοροναϊό. Στο 6,3% οι απώλειες για το Brent και στο 5,5% για το αμερικανικό αργό.
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο Τραμπ ανέφερε ότι «για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», με το μέτρο να ξεκινά να ισχύει από τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).
Ταυτόχρονα ο χαρακτηρισμός του κοροναϊού ως «πανδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η ανακοίνωση νέων κρουσμάτων αλλά και θανάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καθιστά ακόμη πιο νευρικούς τους επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα αλλά και το ελβετικό φράγκο.