ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πίσω στις χειρότερες εποχές κρίσης γύρισε ο Δείκτης του ΧΑ

Σε επίπεδα τιμών που έχει να δει η αγορά από τις αρχές του 2016 και από τον Μάιο του 2012 έφεραν το Γενικό Δείκτη η απόφαση Τραμπ και το απογοητευτικό «πακέτο» της ΕΚΤ. Φόβοι αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη με την Ιταλία στο επίκεντρο.

Εικόνα ξεπουλήματος σαν να… μην υπάρχει αύριο έδωσε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με το δείκτη να βυθίζεται με μεγάλη ταχύτητα χαμηλότερα και από τις 550 μονάδες, μετά την απαγόρευση των ταξιδιών από και προς την Ευρώπη από τον Τραμπ και την απογοήτευση που προκάλεσε στις αγορές η απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δεν αντέχει σε οποιαδήποτε κριτική, καθώς οι ρευστοποιήσεις ήταν σαρωτικές και έφεραν το Γενικό Δείκτη στις 538,55 με απώλειες 10,61%. Η αξία των συναλλαγών, αν συνεκτιμηθεί η μεγάλη πτώση των τιμών, ήταν αρκετά υψηλή, στα επίπεδα των 93 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης, κατ’ εξοχήν ευαίσθητος στο μακροοικονομικό κίνδυνο, έκλεισε με βαρύτατες απώλειες, υποχωρώντας κατά 16,24%.

Ενδεικτικό στοιχείο της γενίκευσης των ρευστοποιήσεων ήταν ότι οι δύο θεωρούμενες ως ασφαλέστερες μετοχές της αγοράς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έκλεισαν με την υψηλότερη αξία συναλλαγών (16,2 και 12,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα) και με βαριές απώλειες, 10,72% και 11,24%, αντίστοιχα. Η επίσης ευαίσθητη στα δυσμενή σενάρια για ύφεση, μετοχή της ΔΕΗ, έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 13,68%. Το ισχυρό χαρτί της ελληνικής αγοράς, η μετοχή της Coca Cola, έχασε περισσότερο από 15%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,93%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οριακή άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Τιτάν (+0,10%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-20,95%), της Viohalco (-18,88%), της Eurobank (-17,36%), της Πειραιώς (-16,67%), της Coca Cola HBC (-15,07%), της Ελλάκτωρ (-14,72%), και της Alpha Bank (-12,37%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-15,31%) και των Τροφίμων (-14,97%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική διακινώντας 18.692.914 και 6.969.480 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 16,296 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 12,489 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 8 μετοχές, 116 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Revoil +13,18% και Μαθιός Πυρίμαχα +9,44%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Moda Bango -25,00% και Αφοί Κορδέλλου -24,17%.

Αν απομονώσει κανείς την εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές θεωρούν πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει με την επιδημία του κορονοϊού κινδύνους εξίσου σοβαρούς με αυτούς που ήλθε αντιμέτωπη στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επίπεδα τιμών τόσο κοντά στις 500 μονάδες ο Δείκτης «είδε» δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια: Την 1η Φεβρουαρίου του 2016, όταν είχε υποχωρήσει στις 516 μονάδες, στον απόηχο των δραματικών γεγονότων του 2015 και της τραυματικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στις αρχές του 2016.

Την 1η Μαΐου του 2012, όταν, σε συνθήκες ακραίας πολιτικής κρίσης ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και με την αγορά να φοβάται περισσότερο από κάθε άλλη φορά το Grexit, ο Δείκτης είχε πέσει στις 525 μονάδες.

Προφανές είναι ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνες τις περιόδους δραματικής κορύφωσης της ελληνικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι η επιδημία θέτει σε δοκιμασία την αντοχή της οικονομίας, ανατρέπει το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής και οδηγεί με βεβαιότητα σε αρκετά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από όσο αρχικά αναμενόταν.

Υπάρχει, όμως, ένα στοιχείο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί και είναι αυτό που κυρίως ανησυχεί όσους απομακρύνονται από τις αγορές τις ευρωζώνης: η Ιταλία είναι η χώρα που δοκιμάζεται περισσότερο από την επιδημία, αλλά είναι ταυτόχρονα και ο μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης, η μοναδική μεγάλη οικονομία που ακόμη και πριν την επιδημία στεκόταν όρθια μόνο χάρη στην πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που της επέτρεπε να δανείζεται με χαμηλό κόστος, παρά τα γνωστά προβλήματα υψηλών ελλειμμάτων και οικονομικής στασιμότητας.

Πλέον, η Ιταλία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου αυξάνεται σημαντικά (οι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ανέβηκαν κατά 40% και των 2ετών κατά 150% σήμερα, μετά την απογοήτευση από την ΕΚΤ) και στην Ιταλία ήδη έχει αρχίσει να συζητείται το σενάριο υπαγωγής της χώρας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, στο οποίο θα πρέπει για πρώτη φορά να συμμετάσχει ως χρηματοδότης η ΕΚΤ (το γνωστό σχέδιο του Ντράγκι για απευθείας αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, εφόσον δεχθεί η Ιταλία να εφαρμόσει πρόγραμμα προσαρμογής με εξωτερική επιτήρηση).

Με άλλα λόγια, το σενάριο που άρχισε να προβάλλει στον ορίζοντα είναι αυτό της υποτροπής της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά αυτή την φορά με πρωταγωνιστή την Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Αυτό εξηγεί και τη μεγάλη πίεση που δέχονται οι ελληνικές μετοχές, καθώς η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν συνδεδεμένη από τους επενδυτές, παρά την πρόοδο που έχει γίνει, με τη μεγάλη κρίση στην ευρωζώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.