ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Πιέσεις για τις ευρωαγορές, εν αναμονή των στοιχείων για πληθωρισμό

Ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο αναμένουν οι αναλυτές. «Μαζεύει» τις αγορές για νέα μείωση επιτοκίων στις 18/7 η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στροφή σε αρνητικό κλίμα για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς περιμένουν την εκτίμηση της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, αλλά και στον απόηχο κάποιων «δύσκολων» δηλώσεων τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον κορυφαίο οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. 

Πτώση 0,70% για τον Stoxx 600, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στον τομέα των κατασκευών, με τον DAX να υποχωρεί 0,96%, ενώ απώλειες 0,62% εμφανίζει ο FTSE 100 και ο CAC 40, έχοντας και την «έγνοια» του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, αποδυναμώνεται 0,77%. Πτωτική η εικόνα και για την περιφέρεια, με τον FTSE MIB να αποδυναμώνεται 0,60%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για την Ισπανία, με τον ΙΒΕΧ 35 να έχει απώλειες 1,36%. 

Πτωτική η κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει πτώση 0,40%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,42%, ενώ απώλειες 0,55% εμφανίζει ο Nasdaq. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,6%. Σε ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει «αδιάσειστα» στοιχεία ότι η τάση για τον πληθωρισμό είναι καθοδική και υπογράμμισε, ακόμη, ότι παραμένει σε επαγρύπνηση, ενώ ανάλογου τύπου δηλώσεις έκανε και ο Φίλιπ Λέιν. Οι αναλυτές εκλαμβάνουν τις δηλώσεις αυτές ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ το πιθανότερο δεν θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίασή της στις 18 Ιουλίου. 

«Μεικτές» οι τάσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με την απόδοση για το γαλλικό 10ετές να κινείται σταθεροποιητικά στο 3,348%, ενώ αυτή για το γερμανικό 10ετές υποχωρεί 0,6% στο 2,58% και για το ιταλικό 10ετές ενισχύεται 0,2% στο 4,117%. Πτωτική πορεία για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, με υποχώρηση 0,6% στο 4,45%. 

Ανοδική η κίνηση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,28% στα 86,84 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,26% στα 83,61 δολάρια. Λίγο πιο ισχυρές οι πιέσεις για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου να υποχωρεί 0,7% στα 33,25 ευρώ. 

Σταθεροποιητικές οι τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,05% στα 2.339,75 δολάρια, ενώ οριακές απώλειες 0,06% εμφανίζει ο άργυρος στα 29,59 δολάρια. 

 Πολύ καλή εικόνα για την αγορά της Ιαπωνίας, με τον Nikkei να ενισχύεται 1,24%, ενώ ο Hang Seng είχε κέρδη 0,21% και ο Shanghai Composite κινήθηκε 0,08%. Ήπια πτωτική κίνηση για τον Nifty 50 με πτώση 0,17%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο: Αναβάθμιση, εκεχειρία και δασμοί

Αγωνία για την αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά το sell off της Παρασκευής. Θύελλα στις διεθνείς αγορές μετά τα νέα επεισόδια στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Ερωτηματικά για την πορεία του χρυσού και την «νύθιση» των crypto.
stocks, market, xrimatistiria, agores, xa
ΑΓΟΡΕΣ

FTSE Russell και εκεχειρία στη Γάζα έδωσαν νέα ώθηση στο Χρηματιστήριο

Νέα κέρδη +0,69% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 2.098,05 μονάδες με τις τράπεζες για άλλη μια συνεδρίαση να ξεχωρίζουν. Εντυπωσιακό ντεμπούτο των νέων μετοχών της Intralot με ρεκόρ συναλλαγών.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Μια ανάσα από 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υψηλά 10ετίας για τράπεζες

Παρά την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ο Γενικός Δείκτης με ώθηση από τις τράπεζες βρίσκεται μια ανάσα από τις 2.100 μονάδες. Σε νέα υψηλά 10ετίας ο τραπεζικός δείκτης μετά την αναβάθμιση του ΧΑ από FTSE Russell.