ΓΔ: 2114.03 0.70% Τζίρος: 52.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:12:40
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανακάμπτει η Ευρώπη με κέρδη για τεχνολογία και αισιοδοξία για επιτόκια

Σε θετική πορεία οι μετοχές τεχνολογίας, ενώ σε ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμά ότι μπορεί να προχωρήσει η ΕΚΤ, ο Όλι Ρεν.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανάκαμψη του τομέα της υψηλής τεχνολογίας τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, αλλά και νέων δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ για νέες μειώσεις επιτοκίων. 

Κέρδη 0,46% για τον Stoxx 600, με τεχνολογικές και βιομηχανικές μετοχές να ενισχύονται 0,76% και 0,73% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις δέχεται η αυτοκινητοβιομηχανία με πτώση 0,6%. Στο +1,10% ο DAX, ο οποίος δέχθηκε χθες σημαντικές πιέσεις λόγω της αρνητικής πορείας συγκεκριμένων μετοχών, ενώ ο FTSE 100 έχει άνοδο 0,48% και ο CAC 40 ενισχύεται 0,46%. Θετική η εικόνα και για την περιφέρεια με τον FTSE MIB να ενισχύεται 0,25% και τον ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,40% υψηλότερα. 

Ανοδικές αλλά και προσεκτικές οι διαθέσεις για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει οριακά κέρδη 0,03%, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,19%, ενώ 0,35% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δύο μειώσεις επιτοκίων έως το 2024 και το επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2,5% το 2025. «Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της αγοράς, υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων, ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους και, με το τελικό επιτόκιο - κάπου γύρω στο 2,25%, 2,50%. Κατά την άποψή μου, είναι λογικές προσδοκίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με θετικό βηματισμό συνεχίζει να κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει άνοδο 0,28% στα 84,45 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,33% στα 81,10 δολάρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να ενισχύεται 0,7% στα 35,11 ευρώ. 

Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,15% στα 2.327,30 δολάρια, ενώ αντίθετα ο άργυρος ενισχύεται 0,29% στα 29,2 δολάρια. 

Ανοδική πορεία για το σύνολο των κορυφαίων ασιατικών αγορών, με τον Nikkei να έχει την καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 1,26%. Κέρδη 0,31% για τον Hang Seng, με τον Shanghai Composite να έχει άνοδο 0,76% και τον Nifty 50 να κινείται 0,56% υψηλότερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ δίνουν ώθηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ σε ήπια άνοδο

Με ήπια άνοδο κινούνται οι μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.106,82 μονάδες (+0,36%) και τζίρο στα 15,77 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά ξεπερνά τις 2.100 μονάδες
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος κόντρα στο διεθνές κλίμα με ώθηση από το road show στο Λονδίνο

Προς το τέλος της συνεδρίασης πύκνωσαν οι εντολές αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει υψηλότερα κατά 0,78% και στις 2.099,35 μονάδες. Ισχυρή άνοδο 4% από Motor Oil και ιστορικά υψηλά. Κέρδη πάνω από 3% για Eurobank.
Χρηματιστηριακοί δείκτες γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες απώλειες στο ΧΑ με ρευστοποιήσεις κερδών μετά το ανοδικό σερί

Η αργία στη Wall Street περιόρισε τις συναλλαγές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,34% στις 2.099,80 μονάδες. Κατοχυρώθηκαν κέρδη σε τράπεζες ΔΕΗ, Motor Oil, ανοδικά κινήθηκαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen, Ελβαλχαλκορ και ΕΥΔΑΠ.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Έκτη ημέρα ισχυρής ανόδου στο ΧΑ με υψηλό τζίρο, sell off στην Intralot

Στις 2.106,90 μονάδες με άνοδο 0,94% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Όλες οι τράπεζες σε ανοδική πορεία με Eurobank και Εθνική να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Σε νέα υψηλά 17 ετών κινήθηκε η ΔΕΗ και σε ιστορικά υψηλά η Motor Oil.