ΓΔ: 2508.03 -0.21% Τζίρος: 162.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:57:37
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά οι ευρωαγορές, με την προσοχή στις Κεντρικές Τράπεζες

Στη δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων ΒΟΕ και Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις κορυφαίων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που συνεδριάζουν σήμερα βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ η επιστροφή σε ενεργό δράση της Wall Street, αναμένεται ότι θα ενισχύσει όγκους και αξίες συναλλαγών. 

Ήδη η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, ανακοίνωσε τη δεύτερη μείωση από την αρχή του έτους κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,25%, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Μάιο και εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του 2024. Παράλληλα σήμερα συνεδριάζουν τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας, όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας. 

Κέρδη 0,43% για τον Stoxx 600, με τους τομείς τεχνολογίας και κατασκευών να ακολουθούν την καλύτερη πορεία και να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Άνοδος 0,56% για τον DAX, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,17%, ενώ κέρδη 0,47% σημειώνει ο CAC 40. Ανοδική κίνηση και για τις αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να έχει άνοδο 0,63% και τον ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,26% υψηλότερα. 

Ανοδική πορεία ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο S&P 500 εμφανίζει άνοδο 0,40%, ενώ 0,72% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Ήπια πτωτική κίνηση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,01% στα 85,06 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,26% στα 80,50 δολάρια. Οριακά κέρδη για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να έχει κέρδη μόλις 0,06% στα 35,36 ευρώ. 

Με θετικό βηματισμό η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον άργυρο να ακολουθεί πιο ισχυρή πορεία με κέρδη 2,60% στα 30,3 δολάρια, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,24% στα 2.352,75 δολάρια. 

Εκ νέου μεικτές τάσεις για τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να έχει κέρδη 0,29%, ενώ άνοδο 0,40% εμφάνισε ο ινδικός Nifty 50. Αντίθετα πτώση 0,62% εμφάνισε ο Hang Seng, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 0,42%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στις πρώτες ώρες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη λόγω της νέας κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο δείκτης STOXX 600 έχασε 0,3%, ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη συμφωνία που αφορά το Στενό του Ορμούζ.
Χαρτονομίσματα ευρώ
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό άνοιγμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ισχυρή εβδομάδα

Σταθερές παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, με τον STOXX 600 στις 652,84 μονάδες μετά από ισχυρή εβδομάδα. Η EasyJet εκτοξεύτηκε 11% λόγω πρότασης εξαγοράς από την Castlelake, που αποτιμά την εταιρεία έως 5,5 δισ. λίρες.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με πιέσεις στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί κατά 0,1% στις 638,27 μονάδες, επηρεασμένες από τη διεθνή πτώση των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως σε Ασία και Wall Street.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη των συναλλαγών

Με πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ανησυχιών για τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ. Ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% στις 639,64 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος έμεινε στάσιμος και η ASML έχασε 1,1%.