ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά οι ευρωαγορές, με την προσοχή στις Κεντρικές Τράπεζες

Στη δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων ΒΟΕ και Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις κορυφαίων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που συνεδριάζουν σήμερα βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ η επιστροφή σε ενεργό δράση της Wall Street, αναμένεται ότι θα ενισχύσει όγκους και αξίες συναλλαγών. 

Ήδη η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, ανακοίνωσε τη δεύτερη μείωση από την αρχή του έτους κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,25%, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Μάιο και εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του 2024. Παράλληλα σήμερα συνεδριάζουν τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας, όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας. 

Κέρδη 0,43% για τον Stoxx 600, με τους τομείς τεχνολογίας και κατασκευών να ακολουθούν την καλύτερη πορεία και να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Άνοδος 0,56% για τον DAX, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,17%, ενώ κέρδη 0,47% σημειώνει ο CAC 40. Ανοδική κίνηση και για τις αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να έχει άνοδο 0,63% και τον ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,26% υψηλότερα. 

Ανοδική πορεία ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο S&P 500 εμφανίζει άνοδο 0,40%, ενώ 0,72% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Ήπια πτωτική κίνηση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,01% στα 85,06 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,26% στα 80,50 δολάρια. Οριακά κέρδη για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να έχει κέρδη μόλις 0,06% στα 35,36 ευρώ. 

Με θετικό βηματισμό η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον άργυρο να ακολουθεί πιο ισχυρή πορεία με κέρδη 2,60% στα 30,3 δολάρια, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,24% στα 2.352,75 δολάρια. 

Εκ νέου μεικτές τάσεις για τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να έχει κέρδη 0,29%, ενώ άνοδο 0,40% εμφάνισε ο ινδικός Nifty 50. Αντίθετα πτώση 0,62% εμφάνισε ο Hang Seng, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 0,42%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο ΧΑ με ώθηση από MSCI και διεθνές κλίμα, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ισχυρή άνοδο 3,45% καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.136,75 μονάδες, και τις τράπεζες στο προσκήνιο υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ώθηση από την αναβάθμιση της MSCI και το θετικό διεθνές κλίμα.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης

Με άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Παρίσι +1,32%, Φρανκφούρτη +1,68%, Λονδίνο +0,83%, Μιλάνο +1,34% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.