ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο; Shutterstock

Ισχυρές πιέσεις σε ΧΑ και Ευρώπη, πτώση χωρίς «φρένο» για Γαλλία

Sell off στις τραπεζικές μετοχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη γαλλική αγορά να συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την «απόλυτη καταιγίδα».

Απόλυτα κυρίαρχοι οι πωλητές τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αυτά Γαλλίας και Ιταλίας να παραμένουν σε ελεύθερη πτώση, συμπαρασύροντας στο κόκκινο να τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. 

Σταθερή η «βουτιά» άνω του -2% για τον γαλλικό CAC 40, ο οποίος οδεύει σε εβδομαδιαία πτώση που αγγίζει το -6%, με τις γαλλικές τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων με απώλειες που φθάνουν το -4% και τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι η αναταραχή που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αργήσει να υποχωρήσει. 

Το πρώτο σοκ ήταν η προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και ο φόβος ότι το κόμμα της Λεπέν θα κατακτήσει την εξουσία, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη τη διακυβέρνηση από τον Εμ. Μακρόν και θέτοντας αρκετά εμπόδια στη μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. 

Σε καθεστώς ελεύθερης πτώσης και η ιταλική αγορά, με τον FTSE MIB να έχει απώλειες, επίσης, άνω του -2%, ενώ ξεπερνούν το -1% οι απώλειες για τον DAX, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να αποδυναμώνεται 0,83%. Σε πορεία υποχώρησης κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,55%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές στρέφονται και στα ασφαλή τους καταφύγια, με την τιμή του χρυσού να ενισχύεται 1,22% και να φθάνει στο επίπεδο των 2.345,70 δολαρίων.

Σε αυτό το περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο για το Χ.Α. να αντιδράσει, με τον Γενικό Δείκτη να υποκύπτει στους πωλητές και στις 15:24 εμφανίζει απώλειες 1,96% στις 1.410,28 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 80,5 εκατ. ευρώ, ενώ απόλυτη είναι η επικράτηση των πτωτικών μετοχών στις 110, έναντι μόλις 16 που ενισχύονται. Πτώση 2,27% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,89%. 

Σε ελεύθερη πτώση οι τραπεζικές μετοχές και στην εγχώρια αγορά, με την Alpha Bank να υποχωρεί 5,10%, τη Eurobank να έχει απώλειες 3,68%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,08% και την Πειραιώς να έχει πτώση 4,44%. Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κινείται 3,64% χαμηλότερα. 

Μοναδική μετοχή με κέρδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η Coca-Cola HBC, που βοηθά να κρατηθεί έως ένα βαθμό και η υποχώρηση του Γεν. Δείκτη, με άνοδο 0,31%. Πτώση που ξεπερνά το -3% για τη Viohalco, με απώλειες που ξεπερνούν το -2% οι τίτλοι των Cenergy, Τιτάν, Aegean, ΔΕΗ, ElvalHalcor, Ελλάκτωρ και Metlen. Άνω του -1% υποχωρούν HelleniQ Energy, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Απώλειες 0,88% για τον ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,8%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.022,25 μονάδες με άνοδο 0,24% και τζίρο 16,99 εκατ. ευρώ.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στο ΧΑ και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Στις 2.021,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-1,06%) με το αρνητικό σερί να εκτείνεται πλέον στις τέσσερις συνεδριάσεις και απώλειες κοντά στο 4%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips κράτησαν το ΧΑ για τρίτη ημέρα στα «κόκκινα»

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το αρνητικό σερί του Γενικού Δείκτη. Παρά τις ισχυρές πιέσεις κατάφερε να κλείσει σε απόσταση ασφαλείας από τις 2.000 μονάδες. Πτώση 1,44% για τον τραπεζικό δείκτη και 1,35% στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.