ΓΔ: 2229.25 0.45% Τζίρος: 108.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:43
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Κέρδη για την Ευρώπη εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ

Προεξοφλούν τη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ οι αγορές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Με θετικές διαθέσεις κινούνται τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επενδυτές και αναλυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση θα προχωρήσει σε μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25%, που  θα είναι η πρώτη από τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Το μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, παραμένει εάν η διοίκηση της τράπεζας θα συνεχίσει αυτή την πολιτική και στις επόμενες συνεδριάσεις της και κυρίως με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει η μείωση των επιτοκίων, με τις προσδοκίες, πλέον, να έχουν «μαζέψει» αρκετά και να εκτιμάται ότι θα γίνει μία ακόμη εντός του 2024, πιθανώς τον Σεπτέμβριο. 

Κέρδη 0,60% για τον Stoxx 600, με ράλι για την υψηλή τεχνολογία με τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 1,7%. Στο +0,90% βρίσκεται ο DAX, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,14%, ενώ κέρδη 0,35% εμφανίζει ο CAC 40. Καλή η εικόνα και στην περιφέρεια, αλλά χωρίς μεγάλες εξάρσεις, με τον FTSE MIB να έχει κέρδη 0,17% και τον ΙΒΕΧ 35 να έχει άνοδο 0,24%. 

Ήπιες οι διακυμάνσεις για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει πτώση 0,09%, ενώ απώλειες 0,03% εμφανίζει ο S&P 500, ενώ 0,07% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει κέρδη 0,85% στα 79,08 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο 0,95% στα 74,77 δολάρια. Οριακές μεταβολές για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να υποχωρεί μόλις 0,05% στα 33,35 ευρώ. 

Σημαντικά κέρδη για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός ενισχύεται 0,30% στα 2.382,60 δολάρια, ενώ ο άργυρος ακολουθεί καλύτερη πορεία και έχει άνοδο 1,34% στα 30,4 δολάρια. 

Με θετικό βηματισμό οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει κέρδη 0,74%, τον Hang Seng να εμφανίζει άνοδο 0,05%, ενώ αντίθετα πτώση 0,54% εμφάνισε ο Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Οριακά ανοδικό άνοιγμα με στήριξη από τράπεζες και blue chips

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε το ΧΑ, σε γραμμή με την ήπια άνοδο στην Ευρώπη. Στις 11:00 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 2.213,32 μονάδες (+0,11%), με συναλλαγές 22,35 εκατ. ευρώ. Τράπεζες και blue chips δίνουν στήριξη, με Εθνική, ΕΛΠΕ και Motor Oil σε άνοδο.