ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η σκιά (νέου) πολέμου στις αγορές και η ξαφνική επέλαση πωλητών στο ΧΑ

Φόβοι για απευθείας χτύπημα από το Ιράν στο Ισραήλ ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο. Ισχυρή πίεση από ρευστοποιήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση. Ποια blue chips διορθώνουν τον Απρίλιο και ποια ξεχωρίζουν ανοδικά.

Σε δύσκολη συγκυρία φαίνεται πως έχουν μπει τα χρηματιστήρια, με τον Απρίλιο έως τώρα να αποδεικνύεται μήνας μεγάλων μεταβολών και αρνητικών αιφνιδιασμών, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η αναβολή της μείωσης των αμερικανικών των επιτοκίων, τα χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη των μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, αλλά κυρίως η επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο.

Η απότομη και εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου ήταν αυτή που έφερε τη μεγάλη αναστάτωση των τελευταίων ημερών και «γκρέμισε» τους δείκτες της Wall Street χθες, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως το Ιράν ετοιμάζεται να επιταθεί στο Ισραήλ σε αντίποινα για το χτύπημα από το Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους και κορυφαίος Ιρανός στρατηγός.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει πηγή της Wall Street Journal, το Ισραήλ ετοιμάζεται για άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ το συντομότερο και συγκεκριμένα τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι η ιρανική ηγεσία λάβει οριστική απόφαση για την επίθεση, παρότι συζητιούνται αρκετά σενάρια.

Το ενδεχόμενο το Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ από τα δικά του εδάφη, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, θα σήμαινε πολεμική αντιπαράθεση των δύο δυνάμεων με εμπλοκή των ΗΠΑ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη περιοχή. Έως τώρα, το Ιράν χτυπούσε το Ισραήλ μόνο μέσω αντιπροσώπου, όπως η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβη σε αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν τονίζοντας πως «είμαστε αφοσιωμένοι στην άμυνα του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα πετύχει».

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η τιμή του μπρεντ εκτινάχτηκε χθες ως τα 92 δολ. το βαρέλι, ενώ στο κλείσιμο των συναλλαγών η άνοδος περιορίστηκε στα 90 δολ. Οι δείκτες της Wall Street χθες κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με τον Dow Jones να χάνει μετά τις 39.000 μονάδες και τις 38.000 μονάδες κλείνοντας στις 37.983,24 μονάδες με απώλειες 475,84 μονάδες ή ποσοστό 1,24%. Ενδοσυνεδριακά έχανε αρκετά περισσότερο. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 75,65 μονάδες ή ποσοστό 1,46%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε πτώση 267,10 μονάδες ή ποσοστό 1,62% στις 16.175,09 μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες πρωτύτερα, εν μέσω αναταράξεων, είχαν κλείσει με μεικτά πρόσημα, χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε άνοδο 0,14%.

«Χτύπημα» από τους πωλητές την Παρασκευή στο Χ.Α.

Εντός αυτού του σκηνικού, το Χ.Α. που είναι μια μικρή, περιφερειακή και πολύ ρηχή αγορά, έδειξε να αιφνιδιάζεται χθες μετά το μεσημέρι, καθώς παραδόθηκε αμαχητί στους πωλητές με τρόπο που δεν βλέπουμε συχνά τους τελευταίους μήνες, όπου η αγορά είχε «χτίσει» χαρακτήρα αξιόπιστης συμπεριφοράς, ακόμη και στις δύσκολες ημέρες.

Μολονότι στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης οι τρεις κύριοι δείκτες, Γενικός, FTSE 25 και τραπεζικός κινούνταν ανοδικά, εντούτοις γύρισαν πολύ κάτω, με το Γ.Δ. να χάνει και τις 1.400 μονάδες πέφτοντας έως τις 1.395,54 μονάδες (-1,48%) περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο.

Χρηματιστές και αναλυτές δεν μπορούσαν να δώσουν απτή εξήγηση για την αλλαγή σκηνικού στην αγορά, καθώς την ώρα που το Χ.Α. κρεμούσε χαμηλότερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες ήταν σε έντονα ανοδική κίνηση, μολονότι κατόπιν μετριάστηκε η άνοδος ενώ οι DAX και CAC 40 γύρισαν και οριακά αρνητικά.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς επαναφέρουν τον καταλύτη του πολιτικού ρίσκου καθώς τα ποσοστά της κυβέρνησης σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις βαίνουν μειούμενα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ανασφάλεια της αγοράς για την αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που μένουν να γίνουν. Σημειώνεται ότι παρόμοιες ανησυχίες μεταρρυθμιστικής κόπωσης, καθυστέρησης και αναποτελεσματικότητας έχουν εκφράσει και οίκου μεγάλου κύρους, όπως Moody’s, Fitch και DBRS.

Θυμίζουμε ότι οι αρρυθμίες στο momentum του Χ.Α. ξεκίνησαν μετά το πέρας της ετυμηγορίας της Moody’s την Παρασκευή 15/3 όταν όχι μόνο δεν αναβάθμισε την Ελλάδα αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λειτουργία κορυφαίων θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, ενώ συνδυαστικά αρνητικά λειτούργησε και η έκθεση της JP Morgan ότι το Χ.Α. δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στις ώριμες αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης που έως τις 14:21 μ.μ. κινούνταν θετικά, τελικώς έκλεισε με πτώση 1,12% διασώζοντας έστω και οριακά τις 1.400,61 μονάδες. O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,07% ενώ έφτασε έως το -1,51%, ο Mid Cap είχε τη χειρότερη εικόνα χάνοντας 2,26% ενώ έφτασε να χάνει έως 2,56%, με τον τραπεζικό δείκτη παρά το +0,31% αρχικά, κατόπιν να βουτάει έως το -2,84%, κλείνοντας με πτώση 2,09%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γ.Δ. κράτησε το θετικό πρόσημο καθώς ενισχύθηκε κατά 1,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,02%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,12%, ενώ ο τραπεζικός κέρδισε 3,23%. Σε επίπεδο έτους ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 8,31%, ο FTSE 25 είναι στο +8,53%, ο Mid Cap εξανέμισε τα κέρδη του καθώς είναι στο +0,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 13,25%.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 97,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών την εβδομάδα ήταν στα 119,9 εκατ. ευρώ, με το μέσο τζίρο το 2024 να φτάνει στα 142,7 εκατ. ευρώ, +29,3% έναντι του 2023.

Πωλητές οι Έλληνες τον Απρίλιο, μεγάλη πτώση στον Mid Cap

Πάντως, ένα από τα συμπεράσματα από τις πρώτες εννέα συνεδριάσεις του Απριλίου είναι ότι το πολιτικό ρίσκο και η εν γένει ανασφάλεια που προκαλείται, έχει οδηγήσει σε πωλήσεις πολλούς εγχώριους κωδικούς, που δραστηριοποιούνται πρωτίστως στις μικρομεσαίες αποτιμήσεις. Βεβαίως, πουλούν και οι ξένοι, όμως, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία, παραμένουν κυρίαρχοι στα ποσοστά ελέγχου του Χ.Α.

Το μήνα Απρίλιο λοιπόν μολονότι ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 1,53%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,72% και ο τραπεζικός κερδίζει 0,62%, ο Mid Cap δέχεται μεγάλες πιέσεις χάνοντας 5,52%.

Στον χώρο των blue chips η μετοχή της Quest Συμμετοχών καταγράφει τις ισχυρότερες πιέσεις χάνοντας 10,54% το μήνα, η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 6,84%, στο -5,71% είναι η ElvalHalcor, -5,26% η Viohalco, ενώ άνω του 4% χάνουν οι Coca Cola HBC, Motor Oil και Σαράντης. Στον αντίποδα, ξεχωρίζει θετικά ο ΟΤΕ με άνοδο 5,05%, στο +3,82% είναι η Eurobank, +1,63% η Εθνική και +1,50% η Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap, όμως, που αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης κυρίως Ελλήνων επενδυτών, η εικόνα είναι διαφορετική. Η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 11,87% χάνοντας όλα τα κέρδη του Μαρτίου, η AVAX δέχεται πιέσεις σε ποσοστό 9,95%, η Intracom Holdings χάνει 8,59%, η Intralot -7,19%, η ΕΧΑΕ -7,14%, Τεχνική Ολυμπιακή -7,37%, Profile Software -7,26%, Lavipharm -6,32%, Αλουμύλ -5,20%, Πλαστικά Θράκης -5,06%, Fourlis -4,47%, Intrakat -4,20%, Epsilon Net -4,27% κ.ο.κ.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε όσα έχασε την περασμένη εβδομάδα σε ένα δυναμικό rebound που επανέφερε την διαγραμματική αισιοδοξία. Μάλιστα η ένταση της ανόδου έφερε οριακά σε ανοδική διάθεση τον MACD για πρώτη φορά μετά τις 23 Φεβρουαρίου ενώ το κλείσιμο της Παρασκευής κράτησε την επαφή με την ζώνη των 1.400 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα διατηρώντας ίσες αποστάσεις από τις περιοχές τοπικών υπερβολών.

Αν και η μεταβλητότητα από τις αρχές Απριλίου έχει αυξηθεί, η παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε κομβικά σημεία της τάσης δεν έχει αφήσει την αγορά να χάσει την επαφή της με τα υψηλά της χρονιάς. Παρόλα αυτά ο σχηματισμός συσσώρευσης δεν έχει λυθεί, η ζώνη των 1.380 – 1.420 μονάδων διατηρεί τον Γενικό Δείκτη σε εύρος διακύμανσης από τις αρχές Φεβρουαρίου και αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στον άνεμο κινούνται οι αγορές, επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ

Παρά τον πόλεμο και την αύξηση επιτοκίων, οι επενδυτές δείχνουν διάθεση ανάληψης ρίσκου. Ισχυρή άνοδος του Nasdaq, απώλειες άνω του 9% για το πετρέλαιο. Ανοδική πορεία στο ΧΑ, αναζήτηση ευκαιριών σε χαμηλές αποτιμήσεις και αύξηση του τζίρου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η τονωτική ένεση στο ΧΑ από τον οίκο S&P και το στοίχημα των 1.425 μονάδων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα μετά την τριήμερη αντίδραση και την αναβάθμιση από την S&P. Προβληματίζει η αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω των νέων εκτιμήσεων για τα επιτόκια.