ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Σε πτωτική τροχιά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Υπέρ δύο μειώσεων επιτοκίων από τη Fed εντός του 2024 στοιχηματίζουν, πλέον, οι traders. Νέα κέρδη για το πετρέλαιο, ενώ ακάθεκτος σε ιστορικά υψηλά κινείται ο χρυσός.

Εν αναμονή της αυριανής ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ παραμένουν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με πτωτικές τάσεις να επικρατούν στην Ευρώπη και τους επενδυτές να διατηρούν προσεκτική στάση. 

Σταθερός πρωταγωνιστής το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, με τον αντίστοιχο δείκτη να εμφανίζει κέρδη άνω του 1%, αν και ο Stoxx 600 έχει ήπια πτώση 0,13%. Στο -0,46% ο DAX, ενώ με θετικό πρόσημο και κέρδη 0,11% κινείται ο FTSE 100 και ο CAC 40 υποχωρεί 0,36%. Σε πτωτική πορεία και οι αγορές της περιφέρειας με τον FTSE MIB να έχει απώλειες 0,41% και τον IBEX 35 να αποδυναμώνεται 0,21%. 

Ήπια πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, όπου ο Dow Jones αποδυναμώνεται 0,09%, ο S&P 500 έχει απώλειες 0,06% και ο Nasdaq κινείται 0,10% χαμηλότερα. 

Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, εκτιμούν ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί και τον Μάρτιο, με τον δομικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,7%, δηλαδή να παραμένει υψηλότερα από τον στόχο του 2% της Fed. Ταυτόχρονα οι αγορές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, συνολικά κατά 60 μονάδες βάσης και δίνουν 50% πιθανότητες να υπάρξει και μία ακόμη. 

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για την τιμή του πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,33% στα 90,68 δολάρια και αρκετούς αναλυτές να συνεχίζουν να προβλέπουν ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να αγγίξει και το επίπεδο των 100 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό αργό έχει άνοδο 0,37% στα 86,75 δολάρια. Σημαντικές οι πιέσεις για το φυσικό αέριο με το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Μάιο να υποχωρεί 1,39% στα 27,52 ευρώ. 

Ακάθεκτη η ανοδική πορεία για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με συνεχή κατάρριψη ιστορικών υψηλών για τον χρυσό ο οποίος ενισχύεται 0,87% στα 2.371,70 δολάρια, ενώ ο άργυρος συνεχίζει να ακολουθεί καλύτερη πορεία με κέρδη 1,13% στα 28,1 δολάρια. 

Με σημαντικά κέρδη κινήθηκαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να έχει κέρδη 1,13%, τον Hang Seng να ενισχύεται 0,61%, ενώ οριακή άνοδο 0,05% είχε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο ΧΑ με ώθηση από MSCI και διεθνές κλίμα, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ισχυρή άνοδο 3,45% καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.136,75 μονάδες, και τις τράπεζες στο προσκήνιο υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ώθηση από την αναβάθμιση της MSCI και το θετικό διεθνές κλίμα.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.
Τεχνητή νοημοσύνη χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης

Με άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Παρίσι +1,32%, Φρανκφούρτη +1,68%, Λονδίνο +0,83%, Μιλάνο +1,34% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.