Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από τη διόρθωση στο πρώτο διήμερο του Απριλίου, που αφαίρεσε έως και 6,84% σε μετοχές του FTSE 25, ενώ η αγορά συμπλήρωσε πέντε πτωτικές ημέρες στις έξι τελευταίες, έχοντας κάνει συνολική διόρθωση περίπου 4% από τα υψηλά των αρχών Μαρτίου.
Μόνο το διήμερο του Απριλίου ο Γ.Δ. καταγράφει διόρθωση 2,72%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 2,68%, o Mid Cap υποχώρησε κατά 4,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 2,61%, αποτελώντας τον αδύναμο κρίκο της αγοράς, καθώς συμπλήρωσε εξαήμερο πτώσης – διόρθωσης, με απώλειες 5,33%.
Χθες οι διεθνείς αγορές έψαξαν την αντίδραση, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν ανοδικά και να ισορροπούν πλησίον των ιστορικών τους υψηλών, ενώ μεικτά και χωρίς ουσιαστικό στίγμα ήταν τα πρόσημα στη Wall Street η οποία προέρχονταν από σημαντική πτώση δύο ημερών.
Αυτό που δείχνουν να περιμένουν οι αγορές είναι το ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι κεντρικές τράπεζες, ύστερα και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, που σημείωσε πως οι μειώσεις των επιτοκίων παραμένουν στο τραπέζι για φέτος, αμβλύνοντας ορισμένους φόβους των επενδυτών ότι η πρόσφατη ισχύς της οικονομίας θα πείσει τον κεντρικό τραπεζίτη να γίνει πιο επιθετικός.
Ο Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες θα «ψάξουν» τη μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος, αλλά όχι έως ότου η κεντρική τράπεζα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τα εισερχόμενα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη κίνηση χαμηλότερα.
Σε μια ένδειξη πως συνεχίζει να πιστεύει ότι η ομαλή προσγείωση για την οικονομία παραμένει άθικτη, ο Πάουελ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και θερμότερο πληθωρισμό δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά τις προβλέψεις της Fed, οι οποίες εξακολουθούν να κάνουν για «σταθερή ανάπτυξη, μια ισχυρή αλλά ισορροπημένη αγορά εργασίας και πληθωρισμός που κινείται προς τα κάτω προς το 2% σε μια πορεία που γίνεται ανώμαλη μερικές φορές».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, στα χαμηλά της ημέρας, δεν φάνηκε να υπάρχει διάθεση για κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων, ενώ οι τέσσερις κύριοι δείκτες έκλεισαν υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας. Ο Γ.Δ. υποχώρησε έως τις 1.378,93 μονάδες όταν έχανε 1,07% ενώ τελικώς έκλεισε στις 1.383,69 μονάδες με πτώση 0,73%, ενώ παρόμοια εικόνα είχε και ο Large Cap.
O Mid Cap που παρουσιάζει την πιο ευάλωτη εικόνα τελευταία, έχοντας περιορίσει και τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου μόλις στο +1,92%, έφτασε να υποχωρεί έως 1,73%, ενώ τελικώς έκλεισε με πτώση 1,06%. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε στα χαμηλά να χάνει έως και 1,71% όταν κατήλθε στις 1.150 μονάδες ενώ τελικώς έκλεισε στις 1.163,72 μονάδες με απώλειες 0,54%.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου καταγράφηκε αξιοσημείωτη διόρθωση σε ορισμένους τίτλους του Large αλλά και του Mid Cap και μένει να δούμε αν σήμερα και προσεχώς αυτό θα ξυπνήσει τα αντανακλαστικά αγοραστών. Ο τίτλος της Ελλάκτωρ υποχωρεί το διήμερο κατά 6,84%, η Viohalco χάνει 5,08%, η Mytilineos -4,59%, ΕΥΔΑΠ -4,86%, Πειραιώς -4,02%, Alpha Bank -4,29%, Coca Cola HBC -3,86%, ΔΕΗ -3,27%, Quest Συμμετοχών -3,40%, ΟΠΑΠ -3,36% κ.ο.κ.
Παράλληλα, από την αρχή του χρόνου αρκετά blue chips έχουν γυρίσει πτωτικά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ενώ σε άλλα μειώθηκε η απόδοσή τους πλέον στο ελάχιστο. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον άνοδο φέτος μόλις κατά 7%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +6,59%, ο Mid Cap στο +1,92% όπως προαναφέρθηκε, ενώ το τραπεζικός δείκτης είναι στο +9,62%, ενώ έως τα υψηλά της 7ης Μαρτίου είχε φτάσει στο +16%.