Άκρως φυσιολογική και απαραίτητη για τη συνέχεια χαρακτηρίζουν οι χρηματιστές τη χθεσινή –απρόσμενη για πολλούς– αιχμηρή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, σημειώνοντας ότι είναι σημάδι υγείας, αντανακλαστικών και θα δώσει την ευκαιρία για την επαναφόρτιση με ρευστότητα όλης της αγοράς, επιτρέποντας σε νέα κεφάλαια να μπουν στο σύστημα, καθώς είναι πολλοί που έχασαν το ανοδικό κύμα λόγω της ταχύτατης εξέλιξής του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Ευάγγελος Χαρατσής σε δηλώσεις του στο BusinessDaily επισημαίνει πως «ήταν μια άκρως φυσιολογική και απαραίτητη διόρθωση, καθώς η αγορά είχε καλύψει ταχύτατα περιοχές χωρίς να έχουν “δέσει” οι τιμές. Λόγω της ταχύτατης ανόδου, τόσο σε ένταση όσο κυρίως σε σε μικρή χρονική διάρκεια, η αγορά δεν είχε αφομοιώσει τα κεκτημένα. Είχαν δημιουργηθεί πολλά κενά (gap) σε πληθώρα τίτλων από την επόμενη των προηγούμενων εκλογών με το δυναμικό ράλι, που δεν είχαν κλείσει. Τώρα, η αγορά έσπευσε να τα κλείσει».
Ο κ. Χαρατσής σημειώνει πως «ασχέτως με το όποιο βάθος θα έχει η τωρινή διόρθωση, δεν αλλάζει καθόλου το μεσοπρόθεσμο momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο παραμένει σταθερά και ακάθεκτα ανοδικό».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει πως «αυτό που έγινε τη Δευτέρα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν ψάχνουμε τον λόγο που η αγορά πέφτει. Η αγορά ήξερε τι συμβαίνει, είχε προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Κάποιοι λοιπόν πούλησαν στο γεγονός. Έτσι γίνονται οι διορθώσεις, ειδικά σε περιόδους bull market. Αν έκανε τη διόρθωση αργά η αγορά, δεν θα έβγαιναν πωλητές, κάτι που είδαμε την περασμένη εβδομάδα όπου καταγράφηκε μια πλάγια κίνηση με ήπια διόρθωση χωρίς ισχυρές πωλήσεις. Αυτό που συμβαίνει στην αγορά είναι υγεία, μιας και θα βγάλει νέους αγοραστές που περίμεναν εναγωνίως την διόρθωση».
Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει, σε μια αγορά με τέτοιο momentum, αν η διόρθωση θα συνεχιστεί σήμερα και προσεχώς, όμως τονίζει πως τουλάχιστον έως τις 1.210 μονάδες μπορεί να διορθώσει ο Γ.Δ. χωρίς να αλλάξει επ’ ουδενί η μεγάλη εικόνα. «Βεβαίως έχει χαθεί η επιθετική τάση», σημειώνει, «όμως η αγορά έπρεπε να διορθώσει. Είναι πολλοί που έχουν συσσωρευμένα πολύ σημαντικά κέρδη από την άνοδο της τελευταίας περιόδου. Αυτό είναι το νόημα των αγορών. Να γίνονται και ρευστοποιήσεις, να κατοχυρώνονται τα κέρδη και να συνεχίζεται ο αέναος κύκλος».
Συνεχίζοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance επισημαίνει πως η τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών είχε δείξει κόπωση, μετά από καιρό, με το Χ.Α. να θέλει να ξεκουραστεί, στην καλύτερη περίπτωση χρονικά, καθώς η άνοδος ήταν ταχύτατη. «Σε μεσοπρόθεσμη εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι και όλα δείχνουν ότι οι αποδόσεις για το 2023 δεν έχουν τελειώσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον δεν κοιτάμε βραχυπρόθεσμα την Αγορά αλλά μακροπρόθεσμα, από την στιγμή που οι προβλέψεις και όχι μόνο, είναι ανοδικές και για την περίοδο 2024 – 2026.
Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται πλέον ακόμα πιο κοντά και θα φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην αγορά. Πληροφορική και Κατασκευές, λόγω των μεγάλων έργων, θα παραμείνουν στην αιχμή του ενδιαφέροντος. Ειδικά σε τέτοιες φάσεις, όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν δεν πρέπει να βλέπουν βραχυπρόθεσμα την κίνηση, ακόμα και αν αυτή συνεχίσει άμεσα. Ακόμα δεν έχουμε δει εξάρσεις και αυτό χαρακτηρίζεται ως θετικό». Τέλος, ο ίδιος επαναλαμβάνει πως «όσο πιο πολύ καθυστερήσει η επενδυτική βαθμίδα, τόσο το καλύτερο για το Χ.Α., μιας και θα έχει να περιμένει και να προεξοφλεί ένα μεγάλο γεγονός, προσελκύοντας νέους επενδυτές».
Πώς έγινε η χθεσινή διόρθωση
Θυμίζουμε πως όλο το προηγούμενο διάστημα η αγορά ήταν φορτωμένη με εξαιρετικά μεγάλα κέρδη, οι διορθώσεις ήταν από ανεπαίσθητες έως μηδαμινές, με αποτέλεσμα δείκτες και μετοχές να έχουν «στομώσει», παρουσιάζοντας τεχνικό κορεσμό. Η διόρθωση ήταν απαραίτητη και ήρθε μετά την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ., η οποία ασφαλώς είχε προεξοφληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις η άνοδος για το Γ.Δ. ξεπερνούσε το 12%, με blue chips αλλά και μετοχές του μεσαίου χώρου να έχουν κέρδη έως και 34%.
Η διαρκής συσσώρευση και πλάγια κίνηση των προηγούμενων ημερών απλώς παρέτεινε τον τεχνικό εγκλωβισμό των κύριων δεικτών και δεν αποφόρτιζε με ουσιαστικό τρόπο τις τεχνικές υπερβολές, ενώ μετά το «κλείδωμα» της αυτοδυναμίας, η αγορά απελευθερώθηκε προχωρώντας στην κατοχύρωση μέρους των πολύ μεγάλων κερδών.
Από εκεί και πέρα, σήμερα και προσεχώς θα διαφανεί αν η διόρθωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα επίπεδα των 1.210 – 1.200 μονάδων, ή αν θα βγουν από σήμερα (νέες) αγορές. Όσο πιο καλή διόρθωση γίνεται σε τέτοιες συγκυρίες, τόσο πιο «στιβαρή» είναι η άνοδος που ακολουθεί έκτοτε.
Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες έγιναν σημαντικές κινήσεις και πολλές αγορές στα χαμηλά, καθώς ειδικά στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκε τζίρος 74,55 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 50% των συνολικών συναλλαγών της αγοράς. Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.233,74 μονάδες με πτώση 2,76% όχι μακριά από το χαμηλό ημέρας, ο FTSE 25 έχασε τις 3.000 μονάδες κλείνοντας στις 2.979,96 μονάδες με απώλειες 2,70%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.911,04 μονάδες με πτώση 2,31%. Στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 1.900,69 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 2,84%.
Τέλος ο τραπεζικός δείκτης που από την αρχή του χρόνου είχε το πιο μεγάλο ράλι με άνοδο άνω του 53%, υποχώρησε χθες κατά 3% στις 953,14 μονάδες, διασώζοντας το κρίσιμο κατά τους τεχνικούς αναλυτές όριο των 952 μονάδων, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 936,22 μονάδες (-4,72%).