Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής Οικονομίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (η οποία φλερτάρει με την ύφεση) συντηρούν την φετινή υπερ-απόδοση και το δομικό ράλι του ΧΑ σε πολυετή υψηλά.
Η ελληνική Αγορά έχει την ισχύ να απορροφά «αναίμακτα» τις όποιες (έως τώρα) μικρόδιορθώσεις. Στο προσκήνιο έχουν βγει πλην των large caps και οι εισηγμένες «ξεχασμένων» για τους πολλούς κλάδων, όπως η Πληροφορική, με deals που λαμβάνουν χώρα ακόμη και σε premium.
Σε μια συγκυρία που το ΤΧΣ αποδεικνύει ότι δύναται να αποεπενδύει με άνεση ποσοστά στον αναγεννηθέντα τραπεζικό κλάδο, εκτιμούμε ότι η επανένταξη του ελληνικού ΧΑ στο «κλαμπ» των Ανεπτυγμένων Αγορών αποτελεί, παρά την τελευταία ετυμηγορία της Moody's, κάτι περισσότερο από εφικτό στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο.
Τα funds που θα «αναγκαστούν», ακολουθώντας διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, να επενδύσουν στο ΧΑ προσφέροντάς ρευστότητα και... σοβαρότητα στο ταμπλό, είναι σε θέση να «σύρουν το κάρο» των αποτιμήσεων στο μέλλον και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν εγχώρια ή διεθνή «ατυχήματα» που θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των διαπραγματευόμενων.
Ο τραπεζικός δείκτης της λεωφόρου Αθηνών αποτυπώνει με τα πολυετή υψηλά τις προοπτικές συνέχισης της υψηλής κλαδικής κερδοφορίας. Η αύξηση της «φθηνής» καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών, σε αναγκαίο συνδυασμό με την αξιοποίηση συνετών επιπέδων μόχλευσης κατά τη διαδικασία της πιστωτικής επέκτασης, μπορεί να ενδυναμώσει την επενδυτική και καταναλωτική δραστηριότητα στη χώρα μας και να κλείσει μέρος από το δημιουργηθέν στην κρίση gap της προηγούμενης δεκαετίας.
Από την πλευρά της διαγραμματικής ανάλυσης παρακολουθούμε και τους ταλαντωτές RSI σε διάφορα χρονικά πλαίσια προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για τις «ακραίες» συμπεριφορές των τιμών εν μέσω του ελληνικού και διεθνούς bull market.
* Ο Π. Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).