ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.

Κάνοντας όγκους και τζίρους που είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια να γίνουν στην ελληνική αγορά, καθώς συνολικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν διακινηθεί κεφάλαια άνω των τριών δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι μέσες συναλλαγές το τελευταίο 10ήμερο ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε άλλες, χρυσές εποχές του Χ.Α., η ελληνική αγορά αποκτά περαιτέρω βάθος και αλλάζει κατηγορία και εκτόπισμα.

Μολονότι η μερίδα του λέοντος από αυτές τις συναλλαγές, ήτοι πάνω από 2,2 δισ. ευρώ έγιναν στον τραπεζικό κλάδο με αιχμή την Πειραιώς, όμως και στην υπόλοιπη αγορά καταγράφηκε θεαματική αύξηση όγκων και τζίρων, με αφορμή τις κινήσεις rebalancing.

Ασφαλώς, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της εκτόξευσης συναλλαγών οφείλεται στο placement της Πειραιώς Financial και στα rebalancing εγχώριων και διεθνών δεικτών που προκάλεσε, όμως το εκτόπισμα και η συνέπεια των «χτυπημάτων» αυτών των κεφαλαίων, ασφαλώς αλλάζουν τα δεδομένα για όλη την αγορά.

Οι μέσες συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 245,1 εκατ. ευρώ, επίδοση εξαιρετικά μεγάλη, η οποία ήρθε μετά από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα όπου ο μέσος τζίρος ήταν στα 366,9 εκατ. ευρώ. Στον τραπεζικό κλάδο γίνεται ένα μεγάλο «παιχνίδι» εναλλαγής θέσεων, καθώς ισχυροί ξένοι θεσμικοί αναπροσαρμόζουν σημαντικό τμήμα των χαρτοφυλακίων τους λόγω της μεγάλης αύξησης του free float της Πειραιώς.

Μένει να δούμε πως θα αφομοιώσει σταδιακά η αγορά τα νέα δεδομένα και σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθούν οι ημερήσιες συναλλαγές πλέον, δηλαδή πόσα από αυτά τα κεφάλαια θα μείνουν ενεργά στην καθημερινή διαδικασία. Το παράδειγμα από το προηγούμενο placement που έγινε στην Εθνική το Νοέμβριο, έδειξε ότι πολλά από τα κεφάλαια έμειναν στο σύστημα, με τη συγκεκριμένη μετοχή να παρουσιάζει πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ.

Η αγορά έβγαλε ένα εξαιρετικά «βαρύ» δεκαήμερο με το placement της Πειραιώς, το rebalancing των δεικτών, τις ανακοινώσεις ισχυρών αποτελεσμάτων κορυφαίων εταιρειών, το deal στην Πληροφορική, την κινητικότητα στην ενέργεια με αιχμή τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και την ετυμηγορία της Moody’s την περασμένη Παρασκευή η οποία δεν άλλαξε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η απόλυτη «ακινησία» της Moody's στη βαθμολογία και στην προοπτική της αξιολόγησης (outlook) μένει να φανεί σήμερα πώς θα αξιολογηθεί από τους επενδυτές, παρότι εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη. Το γεγονός ότι ένας από τους δύο κορυφαίους οίκους αναβάλλει την απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα ενδέχεται να συμβάλει σε μια επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος.

Θυμίζουμε πως η αγορά έκανε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου 9μήνου την περασμένη Δευτέρα, πέφτοντας ενδοσυνεδριακά την Τρίτη έως το χαμηλό των 1.386,21 μονάδων, που σημαίνει ότι έκανε διόρθωση κοντά στο 3% σε μιάμιση συνεδρίαση, όμως το επόμενο τετραήμερο μάζεψε σχεδόν ολοσχερώς τις απώλειες.

Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η λίαν βραχύβια αλλαγή κλίματος αφενός δεν άλλαξε την ψυχολογία της αγοράς, αφετέρου, τεχνικά, αποφόρτισε σημαντικά δείκτες και μετοχές. Είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. επανήλθε γρήγορα πάνω από τις 1.400 – 1.410 μονάδες, ενώ την Παρασκευή έκλεισε πάνω και από τις 1.420 μονάδες, ευρισκόμενος πλέον ξανά στη ζώνη των υψηλών 13 ετών.

Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή εκτοξεύτηκε στα 359 εκατ. ευρώ, με τα 223 εκατ. ευρώ να αφορούν κινήσεις στις δημοπρασίες λόγω του rebalancing στους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx. Έως τις 17:00 μ.μ. ο τζίρος του Χ.Α. ήταν στα 135,7 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος δέσποσε καταλυτικά κάνοντας τζίρο 175 εκατ. ευρώ ήτοι κάτι λιγότερο από το ήμισυ των συνολικών συναλλαγών, ενώ έως τις 17:00 μ.μ. ο κλάδος είχε διακινήσει 72,19 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι περίπου 103 εκατ. ευρώ έγιναν στις δημοπρασίες και αφορούσαν το… παλαντζάρισμα των θέσεων.

Η Πειραιώς Financial έκανε το ¼ του συνολικού τζίρου με 88 εκατ. ευρώ, με τα 60,5 εκατ. να γίνονται στις δημοπρασίες, η Eurobank διακίνησε 35,86 εκατ. ευρώ με τα 16 στις δημοπρασίες, η Εθνική έφτασε κι αυτή στα 35,2 εκατ. με τα 16,35 εκατ. στο τέλος, ο ΟΠΑΠ εκτόξευσε το τζίρο του στα 32 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα στο τέλος, ο Mytilineos έκανε τζίρο 18,7 εκατ. ευρώ με τη συντριπτική πλειονότητα στις δημοπρασίες, η Jumbo διακίνησε 16,4 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 15,79 εκατ., η HelleniQ Energy 14,8 εκατ. και η ΔΕΗ 13,77 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές κινήσεις στο φινάλε έγιναν και στην Intrakat που από περίπου 1,7 εκατ. ευρώ τζίρο έως τις 17:00 μ.μ. τελικώς έκανε συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ, ενώ η Intracom Holdings διακίνησε 6,25 εκατ. ευρώ. Πλέον, εν μέσω άριστων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων και απεμπλοκής από τους έκτακτους σκοπέλους της λήξης παραγώγων και όλων των υπολοίπων που ίσχυσαν την εβδομάδα που πέρασε, η αγορά δείχνει «καθαρότερη» και τεχνικά και ικανή να κινηθεί υψηλότερα.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, σε χθεσινή ανάλυση αναφέρεται στους εξαιρετικά μεγάλους τζίρους των τελευταίων ημερών που είναι συναλλαγές άλλων εποχών όπως χαρακτηριστικά λέει, τονίζοντας πως «ουσιαστικά το ότι είμαστε σε bull market και με τέτοια ρευστότητα στο σύστημα βλέπουμε πως υπάρχουν τίτλοι που είναι σε διαφορετική φάση και δίνουν στην αγορά βοήθειες στα δύσκολα. Η ΔΕΗ ήταν αυτή που σήκωσε το βάρος την Παρασκευή ενώ και η Mytilineos δείχνει ότι μπορεί να επανέλθει σε ανοδική τροχιά αν καταφέρει να κατοχυρώσει το 36,66 σε κλείσιμο μέρας».

Αναφορικά με τη Moody’s ο χρηματιστής τονίζει πως «η πιο συντηρητική Moody’s δεν έδωσε το περιβόητο investment grade, όχι πως έχει πολύ σημασία για την αγορά. Σε όλα τα σημεία που σχολιάζει έχει απόλυτο δίκιο μιας και φοβάται τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τα επιδόματα να έχουν την τιμητική τους, ενώ επιμένει για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που υστερεί σημαντικά και προβληματίζει την οικονομία και όχι μόνο».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «η αγορά μας έδωσε ημερήσια έξοδο μετά από πέντε μήνες με το στοπ μας πλέον να είναι στις 1.437 μονάδες σε κλείσιμο μέρας. Το επίπεδο των 1.386 – 1.399 μονάδων ήταν αυτό που έδωσε την αντίδραση με το εβδομαδιαίο γράφημα να μην έχει προβληματιστεί σε καμία περίπτωση. Το χαρακτηριστικό στην τεχνική μας εικόνα είναι ότι ενώ οι ξένες αγορές μπορούμε να πούμε ότι έχουν ανέβει στον “βατήρα”, ο Γενικός Δείκτης είναι ακριβώς σε αντίθετη φάση διορθωμένος και περιμένοντας για ανοδικό έναυσμα.

Αν και σε εβδομαδιαία γραφήματα η Ελληνική αγορά δεν φαίνεται να πτοείται δεν παύει να έχουμε υπόψιν το εποχικό μιας πιθανής διόρθωσης στις αγορές ειδικά μετά το κλείσιμο και της σειράς Μαρτίου στα παράγωγα. Αν δεν δούμε κάποια σοβαρή κινητήρια κίνηση στους ξένους, δεν φαίνεται να προβληματιστούμε ιδιαίτερα στο Χ.Α. 

Το ότι δεν τρέχουν ή διορθώνουν όλοι οι τίτλοι μαζί είναι ιδανικό σε μία bull market, ενώ η αγορά φτιάχνει χωρίς να βιάζεται επίπεδα, τα οποία βοηθάνε στην όποια διόρθωση. Άλλωστε το επίπεδο των 1.400 μονάδων ήταν πολύ μεγάλο νούμερο στο παρελθόν και χρειάζεται κάποιο χρόνο με διακυμάνσεις πριν δοκιμάσουμε το επόμενο στόχο χρόνου, ήτοι στη ζώνη των 1.600 μονάδων».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης από την πλευρά του, σημειώνει πως «το περιεχόμενο της εταιρικής κερδοφορίας διατήρησε το επιλεκτικό ενδιαφέρον καθώς οι 15 από τις 25 εταιρίες του FTSE, έχουν ανακοινώσει μεγέθη, μερίσματα και προοπτική για τη φετινή χρονιά. Οι δεύτερες αναγνώσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ικανοποιητική αύξηση στην κερδοφορία της επόμενης χρήσης ενώ η μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση της Αγοράς ως τώρα προσεγγίζει το 4%, δεδομένα απόλυτα υποστηρικτικά για το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής της Beta σημειώνει πως «η διάσπαση των 1.400 μονάδων ενεργοποίησε σήμα πώλησης από τον απλό κινητό μέσο των 30 ημερών για πρώτη φορά μετά τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο η διάρκεια του σήματος ήταν εξαιρετικά βραχύβια αφού η ανοδική τάση αποκαταστάθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτισθεί αισθητά σε ημερήσια βάση, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες και έχουν ανοίξει το ανοδικό περιθώριο διατηρώντας μαζί με το σετ των βραχυχρόνιων κινητών μέσων ζωντανό τον στόχο των 1.466 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, διολίσθηση σε χαμηλά τετραμήνου

Χάνονται τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει η αγορά μετά τις εκλογές του Μαΐου, μεγάλες εντολές πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου (Merit) και Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις κερδών στο ΧΑ, «βαραίνει» το κλίμα στις ξένες αγορές

Οι επενδυτές πήραν κέρδη χθες σε μια καθαρά διορθωτική συνεδρίαση. Υπό πίεση και τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ το κλίμα αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.