Με την εμβληματική εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο να δεσπόζει, ανεβάζοντας το ειδικό βάρος όλης της αγοράς αλλά και αυξάνοντας κατακόρυφα το αποτύπωμα της τουριστικής βιομηχανίας στην ελληνική κεφαλαιαγορά, το 2024 έχει μπει εξαιρετικά, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες, μετά τη μεγάλη «προίκα» των κερδών του 2023.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο «βαριά» εισαγωγή των τελευταίων 22 περίπου ετών, καθώς τελευταίες μεγάλες εισαγωγές ήταν των Motor Oil και ΔΕΗ το 2001, αλλά και η πρώτη δημόσια προσφορά άνω του ενός δισ. ευρώ μετά την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή, που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2007 και η εταιρεία είχε αποτιμηθεί στα 1,2 δισ. ευρώ.
Το ΔΑΑ είναι πιο «λαμπερή» εισαγωγή τουλάχιστον των τελευταίων είκοσι ετών, κάτι που αποδεικνύεται από την εξαιρετική αποδοχή της από τους διεθνείς επενδυτές, που (υπερ)κάλυψαν μέσα σε μισή ώρα το κομμάτι που τους αναλογούσε, οδηγώντας, όπως φαίνεται, σε μια υπερκάλυψη εμφατική, που δείχνει την ελκυστικότητα τόσο του συγκεκριμένου asset, όσο και των προοπτικών του ελληνικού τουρισμού.
Η τιμή διάθεσης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα «κλειδώσει» κοντά στα υψηλά του εύρους που έχει οριστεί (8,20 ευρώ), γεγονός που θα φέρει τη συνολική αποτίμηση του ΔΑΑ κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά θα ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει την Παρασκευή 2/2, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την άλλη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.
Το ΔΑΑ αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εισαγωγή στα χρονικά για εταιρεία που αποτυπώνει (τόσο εμφατικά μάλιστα) το ισχυρό momentum της τουριστικής βιομηχανίας. Ο τουρισμός έκανε νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2023, ενώ το αεροδρόμιο έκανε επίσης νέο ρεκόρ όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 28 εκατ. επιβάτες, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας σε 50 εκατ. επιβάτες.
Νέα ρεκόρ παρά την άντληση ρευστότητας
Η είσοδος του ΔΑΑ και το placement του 27% της Πειραιώς Financial είναι δύο deals περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά, οπότε από την ευκολία που θα τα… σηκώσει το σύστημα του Χ.Α. θα επιβεβαιώσει ότι και το 2024, αλλάζει «πίστα». Δύο μεγάλα στοιχήματα που καθιστούν αυτό το διάστημα το πλέον απαιτητικό από πλευράς ρευστότητας των τελευταίων πολλών ετών.
Όπως έδειξε η περασμένη εβδομάδα λοιπόν, ενώ «τρέχει» η δημόσια προσφορά του ΔΑΑ, η αγορά πέτυχε νέα ρεκόρ δεκαετίας με το Γενικό Δείκτη στις 1.360 μονάδες και το μέσο τζίρο το πενθήμερο στα 100,5 εκατ. ευρώ και συνολικά του φετινού Γενάρη στα 98,8 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αποκτά βάθος και δείχνει να κερδίζει το στοίχημα. Μολονότι την Πέμπτη που ξεκίνησαν οι εγγραφές ήρθε μια ελεγχόμενης μορφής διόρθωση (-0,67%), γρήγορα η αγορά βρήκε εκ νέου τις ισορροπίες της, επανερχόμενη την Παρασκευή με νέα άνοδο 0,59% στις 1.360,89 μονάδες, μια ανάσα από τα υψηλά δεκαετίας.
Ο φετινός Ιανουάριος κινείται υψηλότερα από τον περυσινό που είχε μέσες συναλλαγές 91,5 εκατ. ευρώ, βάζοντας καλή παρακαταθήκη για ακόμη μια καλή χρονιά, καθώς πέρυσι, παρά την επίδοση του Ιανουαρίου, το σύνολο του έτους είχε μέσες συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ, 40% υψηλότερα από το 2022 που ήταν στα 74 εκατ. ευρώ.
Είναι θετικό λοιπόν πως η αγορά αποκτά βάθος, πάντα συγκρινόμενη με τα δικά της δεδομένα, καθώς σε διεθνές επίπεδο αποτελεί μια εξαιρετικά ρηχή αγορά, μικρή και «φτωχή» σε εταιρείες.
Οι οιωνοί είναι καλοί, καθώς όπως έδειξαν και οι τελευταίοι μήνες του 2023, η αγορά μπόρεσε και στήριξε τις μεγάλες κινήσεις του placement του 22% της Εθνικής, την πώληση του πακέτου 10% της Alpha Bank, το placement της Helleniq Energy, αλλά και πολλές εκδόσεις ομολόγων εταιρειών όπως Ideal Holdings, Intralot και Τιτάν.
Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς Financial της οποίας το placement θα γίνει εντός Φεβρουαρίου, αποτελεί την πιο εμφατική τραπεζική… επιστροφή, όπως επιβεβαιώνει και η φρενήρη πορεία της μετοχής στο Χρηματιστήριο. Το 2023, η μετοχή ενισχύθηκε κατά +125,53% έχοντας μακράν την καλύτερη απόδοση στον κλάδο, ενώ από τα χαμηλά των 0,73 ευρώ του Ιουλίου 2022, ενισχύεται άνω του +373%.
Τρεις συνεδριάσεις πριν το φινάλε
Πλέον είμαστε τρεις συνεδριάσεις πριν τελειώσει ο Ιανουάριος, με τις επιδόσεις της αγοράς να είναι πολύ καλές, καθώς τα κέρδη στις μετοχές του FTSE 25 φτάνουν έως το 24%, στον Mid Cap έως το +15,5%, ενώ στις μικρότερες αποτιμήσεις και στην ακραία περιφέρεια υπάρχουν αποδόσεις που ξεπερνούν και το 40%. Το συνολικό αποτύπωμα της αγοράς είναι καλό, εν μέσω πλουραλισμού στις επιλογές, με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, απουσία υπερβολών και ισοπεδωτικών πρακτικών άλλων εποχών, με ποιοτικές διαφοροποιήσεις, αλλά και διαρκή εναλλαγή πρωταγωνιστών.
Εν μέσω κάτι παραπάνω από άριστου διεθνούς κλίματος, το Χ.Α. δείχνει να θέλει να κατοχυρώσει την περιοχή των 1.350 – 1.360 μονάδων, επίπεδα που είναι υψηλά δέκα περίπου ετών, ανοίγοντας το δρόμο πλέον για να κινηθεί υψηλότερα, προς τις 1.400 μονάδες. Ασχέτως με το ενδεχόμενη βαθύτερης διόρθωσης που μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά και συγκρίσεις σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με παλαιότερες εποχές δεν ευσταθούν, καθώς έχει αλλάξει εντελώς το μωσαϊκό στάθμισης των μετοχών αλλά και όλοι οι επιμέρους συσχετισμοί, ενώ, παρά το ράλι του 2023, οι αποτιμήσεις και εν γένει το «ζύγισμα» της κεφαλαιοποίησης της αγοράς συγκριτικά με το ΑΕΠ, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης και περαιτέρω αποκατάστασης.
Στις 19 έως τώρα συνεδριάσεις του 2024, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 5,24%, ο FTSE 25 κερδίζει 6,03%, ο Mid Cap είναι στο +3,90% βελτιώνοντας κατακόρυφα τη συμπεριφορά του αυτή την εβδομάδα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει άνοδο 8,02%.