ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Το ΧΑ «ζυγίζει» τις 1.400 μονάδες, εν αναμονή του placement της Πειραιώς

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα. καθώς το ΔΑΑ εισάγεται στους δείκτες οπότε θα υπάρξει rebalancing, ενώ ανακοινώνουν αποτελέσματα η Coca Col HBC και η Τρ. Πειραιώς.

Εβδομάδα που θα μετρήσει τα… γράδα της αγοράς και το κατά πόσο έχει δυνάμεις να υποστηρίξει άμεσα τα υψηλά των 13 ετών και να υπερασπιστεί τη νέα υπέρβαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά είναι γεμάτη με κέρδη όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ ουσιαστική διόρθωση δεν έχει γίνει, καθώς πτώση μεγαλύτερη του 1% το Χ.Α. έχει να κάνει από τις 16 Ιανουαρίου όταν έχασε 1,55%, που έως τώρα είναι και η μεγαλύτερη πτώση του 2024.

Μέχρι σήμερα το νέο έτος έχουν γίνει 29 συνεδριάσεις, με μόλις τις οκτώ εξ αυτών πτωτικές και με ελάχιστες στην ουσία διορθώσεις, που κυρίως γίνονται ενδοσυνεδριακά. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η αγορά βρίσκεται μόνιμα σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όμως, εν μέσω ενδοσυνεδριακών αποφορτίσεων και διαρκούς εναλλαγής πρωταγωνιστών, καταφέρνει και βρίσκει νέους οδηγούς στο ανοδικό momentum.

Μια μεγαλύτερη διόρθωση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, αν δοθεί μια σημαντική αφορμή, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ την περασμένη εβδομάδα η αγορά εξέπληξε με την ανθεκτικότητα του momentum, καθώς μολονότι δόθηκε ισχυρή αφορμή από τις αιτιάσεις της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ κατά τα έτη 2013 – 2019, εντούτοις, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο μάζεψε τις πιέσεις, αλλά επανήλθε πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Το κλίμα διεθνώς είναι άκρως υποστηρικτικό, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές, ασχέτως με τις μικρο-διορθώσεις κινούνται διαρκώς σε νέα υψηλά, με τον DAX της Φρανκφούρτης να πιάνει και τις 17.000 μονάδες εντός της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο απόλυτος οδηγός του παγκόσμιου momentum, o S&P 500 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 5.000 μονάδες την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, σε υψηλό 34 ετών διαπραγματεύεται ο ιαπωνικός Nikkei.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι μια πιθανή αιτία σοβαρής διόρθωσης ανά πάσα στιγμή, ωστόσο και στο εξωτερικό φαίνεται να υπερισχύουν άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την προσδοκία χαμηλότερων επιτοκίων ή την εταιρική κερδοφορία.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η νέα εβδομάδα θα είναι ένα πρώτο σοβαρό τεστ επαφής με την πραγματικότητα. Την Τετάρτη η Coca Cola HBC πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

Και οι δύο εταιρείες θα πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις με επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2024, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει πιο λεπτομερή περιγραφή του επιχειρηματικού πλάνου για την επόμενη διετία. Στην Coca Cola HBC το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην πορεία της νέας θυγατρικής της στην Αίγυπτο, καθώς και στις αντίρροπες τάσεις που παρατηρούνται στο ξεκίνημα της χρονιάς σε βασικούς συντελεστές του κόστους παραγωγής (ηλεκτρισμός, αλουμίνιο, ζάχαρη) αλλά και στην εκτίμηση του μερίσματος για την περυσινή χρονιά το οποίο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν στα 0,89 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Τράπεζα Πειραιώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν κερδοφορία δ’ τριμήνου 220 εκατ. ευρώ επηρεασμένα αρνητικά από το κόστος εθελουσίας ύψους 55 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει την ετήσια κερδοφορία στα 840 εκατ. ευρώ αμιγώς από λειτουργικές επιδόσεις. Σε άλλα βασικά σημεία προσοχής η αγορά αναμένει αυξημένες προβλέψεις απομείωσης δανείων που θα οδηγήσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 5% με κάλυψη πρόβλεψης 60%.

Τέλος, δεν αποκλείεται η Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώσει και το μέρισμα χρήσης (εκτ. 7 λεπτά/μετοχή), μια σοβαρή αλλαγής πλεύσης στον κλάδο που αφορά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Όλα τα παραπάνω θα φτιάξουν κλίμα και διαθέσεις στην εγχώρια αγορά ανάλογα με τις υπερβάσεις ή τις αστοχίες που θα σημειωθούν δεδομένης και της εντυπωσιακής πορείας προεξόφλησης που έχει καταγραφεί ως τώρα στο ταμπλό».

Το χρηματιστήριο κλείνει τον μαύρο κύκλο της κρίσης

Η αγορά την περασμένη εβδομάδα «έσπασε το ταμπού» των υψηλών του 2014 και αναρριχήθηκε πάνω από τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από το 2011, δείχνοντας ότι θέλει να κλείσει τη μαύρη περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας. Πλέον, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βρίσκεται στα 97,7 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία φορά που το ΧΑ ήταν ξανά εκεί ήταν το Νοέμβριο 2009 με περίπου 100 περισσότερες εισηγμένες.

Από αυτή την εβδομάδα οι μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εισάγονται στον Γενικό Δείκτη (σήμερα), ενώ από την Τετάρτη 14/2 θα ενταχθούν στην σύνθεση του FTSE Russel και θα μπουν και στον FTSE 25, οπότε στο φινάλε της αυριανής συνεδρίασης αναμένεται rebalancing με σημαντικές εισροές από ξένους, καθώς πρόκειται για μια «καινούρια» μετοχική αξία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

O Γ.Δ. έκλεισε το περασμένο πενθήμερο με άνοδο 1,16%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,90%, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο +2,57% με αρκετές μετοχές να έχουν ανεβάσει στροφές και συναλλαγές, με φόντο και τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις δεικτών, που θα φέρει αλλαγές στον FTSE 25. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,19%, έχοντας κατεβάσει γεωμετρικά ρυθμούς το τελευταίο τριήμερο και από την ημέρα που εισήλθε το ΔΑΑ στο Χ.Α.

Από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 8,34%, ο Large Cap κερδίζει 9,14%, ο Mid Cap είναι στο +6,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 15,40%. Επιδόσεις που έως τώρα, βάζουν το Χ.Α. μέσα στις κορυφαίες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, σε χθεσινή ανάλυσή του αναφέρεται στις αντοχές της αγοράς που ούτε το πιθανό πρόστιμο στη ΔΕΗ κατάφερε να την κλονίσει, ενώ τονίζει «πως έρχεται το placement της Πειραιώς ως το πιο σημαντικό χρηματιστηριακό γεγονός. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η υπερκάλυψη δεδομένη, καθώς οι ξένοι συνεχίζουν να απορροφούν πακέτα σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών μιας και δεν βρίσκουν εύκολα μεγάλη προσφορά στην αγορά.

Το προηγούμενο διάστημα είδαμε και στα επίσημα στατιστικά να αυξάνονται οι τοποθετήσεις από τους ξένους αλλά παράλληλα να αυξάνονται και οι νέοι κωδικοί που ενεργοποιούνται και πάλι στην αγορά. Η επιτυχία του Ελ. Βενιζέλος βοήθησε σημαντικά στην προσέλκυση νέων επενδυτών ενώ μέρος των κεφαλαίων που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν στο IPO τοποθετούνται στην αγορά.

Από την άλλη, ο κοιμισμένος ΟΤΕ ξύπνησε να βοηθήσει στις πιέσεις των πωλητών σε άλλους τίτλους δοκιμάζοντας για τέταρτη φορά το τελευταίο τρίμηνο την εβδομαδιαία αντίσταση των 13,50 ευρώ που κατοχύρωση σε εβδομάδα θα ανοίξει τον δρόμο για τα επίπεδα των 14,60 ευρώ.

Ο ΓΔ πλέον προσπαθεί να αφήσει πίσω του τις 1.400 μονάδες, ενώ είναι δεδομένο ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δούμε διακυμάνσεις μιας, καθώς τα επίπεδα αυτά έχουν “μνήμη” τόσο από το 2009 όσο και από το 2003. Παρόλα αυτά, να σημειωθεί πως η αγορά κάνει προσπάθεια να ανακαταλάβει το οχυρό που έχασε το 2010.

Ουσιαστικά οι περισσότεροι τίτλοι το έχουν ήδη καταφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα και πλέον ο τραπεζικός είναι αυτός που θα πάρει το τεχνικό βάρος στις πλάτες του όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «το πιο σημαντικό νέο τεχνικό δεδομένο είναι το νέο ημερήσιο stop στον τραπεζικό κλάδο που πλέον είναι στις 1.209 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας. Ο ΓΔ δείχνει ότι τουλάχιστον προβληματίζεται στην ζώνη των 1.410+ μονάδων και μένει να δούμε αν δοκιμαστεί κατοχύρωση άμεσα ή μπούμε σε μία πλάγια κίνηση ή διόρθωση. Μόνο μία δυνατή συνεδρίαση μπορεί να δώσει συνέχιση στις 1.425 ή και 1.487 μονάδες άμεσα. Οι 1.387 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει στις 1.362 ή και στις 1.350 μονάδες, στο κάτω μέρος του καναλιού.

Είμαστε σε φάση που το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό είναι με αγοραστικό σήμα. Παράλληλα το εβδομαδιαίο του ΓΔ βρίσκεται σε επιθετική τάση. Είναι λογικό οι περισσότεροι να περιμένουν διόρθωση παρόλα αυτά οι μαζικές κινήσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι ότι χειρότερο για μείωση αποδόσεων.

Το 2024 ήδη μέσα στον πρώτο ενάμιση μήνα έχει δείξει τις προθέσεις του με τα κέρδη του ΓΔ να ξεπερνούν σε απόδοση και φέτος της υπόλοιπες αγορές. Οι συζητήσεις για νέα deals πρέπει να είναι στο ζενίθ της τελευταίας 20ετίας ενώ δεν θα λείψουν οι νέες αναβαθμίσεις και τιμές στόχοι όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι ξένοι θεσμικοί έχουν βάλει για τα καλά στον στόχαστρο την Ελληνική αγορά ενώ φαίνεται ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα μεγεθυνθούν το επόμενο διάστημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Χωνεύει» τα ρεκόρ 13 ετών το ΧΑ και ψάχνει νέα δυναμική ανόδου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα εβδομάδα χρηματιστήριο, το οποίο κρατάει όλα τα κέρδη του, κάνοντας μόνο μικρές, κυρίως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Επόμενο ορόσημο το placement της Τράπεζας Πειραιώς στις 4 Μαρτίου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τζίρος 140 εκατ. σε τρεις μετοχές: Πώς αλλάζει η φυσιογνωμία του Χ.Α.

Αλλάζουν θεμελιωδώς τα μεγέθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες μια νέα εισαγωγή, αυτή του ΔΑΑ απασχόλησε πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ τρεις μετοχές (ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς) διακίνησαν συναλλαγές πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Περνάει όλα τα τεστ ρευστότητας το ΧΑ και παραμένει σε υψηλά δεκαετίας

Νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά για το Αεροδρόμιο Αθηνών, μετά τα επιτυχημένα deals για Εθνική και ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον και το αυξημένο βάθος που κατακτά το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ζεσταίνεται το «παιχνίδι» στο ΧΑ με νέες εισαγωγές και απόκτηση βάθους

Η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και οι επόμενες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς δημιουργούν νέες προσδοκίες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ και αύξηση του βάθους της αγοράς.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.