ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Τζίρος 140 εκατ. σε τρεις μετοχές: Πώς αλλάζει η φυσιογνωμία του Χ.Α.

Αλλάζουν θεμελιωδώς τα μεγέθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες μια νέα εισαγωγή, αυτή του ΔΑΑ απασχόλησε πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ τρεις μετοχές (ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς) διακίνησαν συναλλαγές πάνω από 140 εκατ. ευρώ.

Ασχέτως αν το κλίμα χθες στην αγορά επηρεάστηκε από την υπόθεση της ΔΕΗ και τις αιτιάσεις της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο παρελθόν, το κυρίαρχο στοιχείο που «φορτίζει» ακόμη περισσότερο την (εξαιρετική) μεγάλη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι η επιβλητική εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α.

Ήταν μια εισαγωγή που οι επενδυτές είχαν να δουν πολλά χρόνια, καθώς ουδέποτε, σε καμιά από τις δεκάδες νέες εισαγωγές που έχουν υπάρξει την τελευταία 20ετία στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφηκε τέτοιο ράλι την πρώτη ημέρα, με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 35% του συνόλου των συναλλαγών της αγοράς.

Όταν μια νέα εισαγωγή κάνει πάνω από το 1/3 των συνολικών συναλλαγών της αγοράς, αυτό, αν μη τι άλλο, αντανακλά ξεκάθαρα τη «δίψα» των επενδυτών για νέο… αίμα στην αγορά, που θα έχει πιο άμεσο αποτύπωμα στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα και δη, θα αντανακλά την πορεία της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, που είναι ο τουρισμός και η φιλοξενία.

Η μετοχή του ΔΑΑ εισήχθη στα 8,20 ευρώ, ενώ άνοιξε με ανοδικό gap φτάνοντας ταχύτατα έως τα 9,56 ευρώ με ράλι +16,59%, ενώ κράτησε όλη την ημέρα το ανοδικό του κρεσέντο, κλείνοντας με άνοδο 11,71% στα 9,16 ευρώ. Μόλις στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης ο τζίρος στη μετοχή του Ελ. Βενιζέλος είχε ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά διακίνησε συναλλαγές αξίας 90,12 εκατ. ευρώ με όγκο 9,67 εκατ. τεμάχια, ενώ έγιναν 16.164 πράξεις! Η κεφαλαιοποίηση του Αεροδρομίου Αθηνών ξεκίνησε από τα 2,46 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος διαμορφώθηκε στα 2,74 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας περαιτέρω τη συνολική αποτίμηση του Χ.Α.

Συνολικά στη χθεσινή συνεδρίαση διακινήθηκε τζίρος 231,45 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το εξαιρετικό κρεσέντο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, όπου οι μέσες συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 155 εκατ. ευρώ. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στην αγορά εισρέουν νέα κεφάλαια που προσθέτουν βάθος σε όλο το σύστημα.

Μάλιστα, στη ΔΕΗ, λόγω της μεγάλης διακύμανσης και της ευρύτερης σύγχυσης που υπήρξε, διακινήθηκε τζίρος 40,46 εκατ. ευρώ, μέσω 3,37 εκατ. τεμαχίων και 7.110 πράξεων. Η μετοχή που αρχικά είχε φτάσει να κερδίζει έως 0,72%, άμα της δημοσίευσης του πορίσματος της Κομισιόν «βούτηξε» έως τα 11,55 ευρώ υποχωρώντας κατά 7,60%, ενώ τελικώς μάζεψε αρκετά κλείνοντας με πτώση 3,84% στα 12,02 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η αγορά μετά το πρώτο σοκ, διάβασε δημιουργικά και αισιόδοξα τις εξελίξεις, θεωρώντας ως ευκαιρία νέων αγορών στα χαμηλά. Μετά το σοκ της ΔΕΗ, ο Γενικός Δείκτης που πρωτύτερα είχε φτάσει έως το υψηλό των 1.407,71 μονάδων (+0,28%), κατόπιν στο μέσο της συνεδρίασης έφτασε να υποχωρεί έως 1,52% πέφτοντας στις 1.382,38 μονάδες!

Και όμως, ακόμα και τότε βγήκαν αγορές με αποτέλεσμα όλο το Χ.Α. να κλείσει υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας. Ο Γ.Δ. τελικώς έκλεισε με πτώση μόλις 0,47%, στοιχείο που αντανακλά το μεγάλο «σκούπισμα» που έγινε στα χαμηλά της αγοράς, o FTSE 25 μολονότι έχανε έως 1,72% στα χαμηλά ημέρας, τελικώς έκλεισε με πτώση 0,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,61%, μολονότι στα χαμηλά έχανε έως 2,87%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις τρεις μετοχές, (Αεροδρόμιο, ΔΕΗ και Πειραιώς) έκαναν συνολικό τζίρο πάνω από 140 εκατ. ευρώ, ήτοι πολύ πάνω από το μισό τζίρο της αγοράς. Δεν έχει ξαναγίνει στη νεότερη ιστορία του Χ.Α., αφενός μια μετοχή – στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης – να κάνει πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ούτε έχει ξανασυμβεί τρεις μετοχές να διακινήσουν 140 εκατ. ευρώ.

Πέραν των 90 εκατ. ευρώ του ΔΑΑ, τα 40,46 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ δείχνουν ότι έγινε «χοντρό» μάζεμα στα χαμηλά, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τα πονταρίσματα, ακόμη και σε μια τόσο αμφιλεγόμενη και δύσκολη συγκυρία. Αυτό, αν μη τι άλλο μαρτυρά το momentum και την ανοδική… ορμή της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς που έκανε τζίρο 10,89 εκατ. ευρώ, θυμίζουμε ότι έχει μπροστά της το placement, εξού και η πολύ μεγάλη κινητικότητα. Θυμίζουμε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση η Πειραιώς διακίνησε τζίρο 18,68 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα διακίνησε 19 εκατ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή 18 εκατ., την Πέμπτη έκανε τζίρο 21,9 εκατ. και την Τετάρτη 21,8 εκατ. ευρώ.

Ασχέτως λοιπόν με τη βραχυχρόνια πορεία του Χ.Α. και το αν θα επανέλθει άμεσα πάνω από τις 1.400 μονάδες ή αν θα κάνει διόρθωση ενδυνάμωσης και ανασύνταξης, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν διαρκώς στις ευκαιρίες που υπάρχουν στα ελληνικά assets.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Περνάει όλα τα τεστ ρευστότητας το ΧΑ και παραμένει σε υψηλά δεκαετίας

Νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά για το Αεροδρόμιο Αθηνών, μετά τα επιτυχημένα deals για Εθνική και ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον και το αυξημένο βάθος που κατακτά το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ζεσταίνεται το «παιχνίδι» στο ΧΑ με νέες εισαγωγές και απόκτηση βάθους

Η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και οι επόμενες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς δημιουργούν νέες προσδοκίες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ και αύξηση του βάθους της αγοράς.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 24 μετοχές που έκλεψαν την παράσταση στο εκρηκτικό μετεκλογικό ράλι

Διψήφιες αποδόσεις έως και 36,8% από 24 μετοχές στις πέντε συνεδριάσεις μετά τις εκλογές. Σχεδόν 1 δισ. οι συναλλαγές σε πέντε ημέρες. Κέρδη 7,82% για τον Γενικό Δείκτη με άνοδο σε υψηλά εννέα ετών.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σπέρνει τον... ιό της ανησυχίας στο ΧΑ το νέο μοντέλο για τις ΑΜΚ

Οι ξαφνικές, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων φεύγουν από τον τραπεζικό χώρο, καθώς το ίδιο μοντέλο υιοθετεί και η ΔΕΗ. Τα υπέρ και τα κατά, τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.