Μολονότι και η πρώτη εβδομάδα του έτους ήταν ελπιδοφόρα και πολλά υποσχόμενη, καθώς οι μέσες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 76 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ μεγάλη για πρώτες αναγνωριστικές συνεδριάσεις, ενώ νέοι πρωταγωνιστές βγήκαν στο προσκήνιο, από σήμερα το Χ.Α. μπαίνει πιο ουσιαστικά στο νέο χρόνο, άρα θα φανούν πιο ξεκάθαρα οι διαθέσεις των ισχυρών.
Η αγορά την περασμένη εβδομάδα κράτησε τις 1.300 μονάδες δείχνοντας ανθεκτικότητα, ενώ έκλεισε σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών, δείχνοντας διάθεση να «δέσει» την ευρύτερη περιοχή των 1.300 – 1.310 μονάδων και να προσπαθήσει κατόπιν να προσεγγίσει υψηλότερα επίπεδα.
Αν και το Χ.Α., ως μια μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά, δεν μπορεί να κινηθεί επί μακρόν κόντρα στο διεθνές ρεύμα, άρα πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα στις ξένες αγορές, το momentum δείχνει να εμφορείται από τις προσδοκίες για μια νέα καλή χρήση για τις εισηγμένες και την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ουσία πολύ πρόσφατα η ελληνική οικονομία κέρδισε την επενδυτική βαθμίδα, άρα όχι μόνο δεν έχουν κορεστεί τα οφέλη και οι εισροές που έπονται από αυτή την εξέλιξη, αντιθέτως είναι μόνο στην αρχή. Ήδη τους τελευταίους μήνες η αγορά μπόρεσε και υποστήριξε με εξαιρετικό τρόπο, αποκτώντας βάθος τα placements σε Εθνική και Helleniq Energy, τις νέες εισαγωγές (Oprtima Bank, Trade Estate, Orilina ΑΕΕΑΠ), αλλά και τις εκδόσεις ομολόγων σε Τιτάν, Intralot και Ideal Holdings.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η μεγάλη εισαγωγή του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α. το οποίο θα μπει με μια αποτίμηση περίπου 3 δισ. ευρώ, οπότε θα έχουμε μια συναλλαγή αντίστοιχου μεγέθους (1 δισ. ευρώ) με το placement της Εθνικής.
Θα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας για το ελληνικό χρηματιστήριο και μακράν η μεγαλύτερη εισαγωγή στα χρονικά για εταιρεία που αποτυπώνει (τόσο εμφατικά μάλιστα) το ισχυρό momentum της… βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός. Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α. έρχεται σε μια συγκυρία εξαιρετική, που ο τουρισμός έκανε νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2023, ενώ το αεροδρόμιο έκανε επίσης νέο ρεκόρ όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 28 εκατ. επιβάτες, ενώ από πλευράς λειτουργίας, αλλά και ευρύτερου εκτοπίσματος, είναι μέσα στα κορυφαία της Ευρώπης.
Παράλληλα, έρχονται νέες εκδόσεις ομολόγων, όπως το επταετές της Autohellas, αλλά και κάποιες νέες εισαγωγές του κλάδου ακίνητης περιουσίας, όπως των Lamda Malls και Noval Property.
Στις κορυφαίες αναμενόμενες συναλλαγές του 2024, που αναμφίβολα θα φέρουν νέα κεφάλαια στην αγορά και θα αυξήσουν περαιτέρω το βάθος της συγκαταλέγονται, βεβαίως, οι κινήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διάθεση του πακέτου μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και του δεύτερου πακέτου μετοχών της Εθνικής.
Όλες αυτές οι εξελίξεις θα είναι ένα ακόμη crash test για τη ρευστότητα της αγοράς, η οποία όπως έδειξε τους τελευταίους μήνες του 2023 θα το περάσει με επιτυχία, αυξάνοντας το βάθος, καθώς θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως θα έχουμε σύντομα και νέες ανακοινώσεις εγχώριων deals και νέων συνεργασιών, καθώς στην αγορά καταγράφεται μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε όλους τους κλάδους, με αιχμή βεβαίως την ενέργεια, τις υποδομές και την πληροφορική.
Διεθνώς, μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υπάρξει ένα μεγάλο τεστ για τις εταιρείες του S&P 500, δηλαδή τις κορυφαίες επιχειρήσεις της υφηλίου, που αν είναι καλά, τότε πιθανότατα θα υποστηριχτεί ένα νέο ράλι στις αγορές, συνεπικουρία των προσδοκιών ότι μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως υπάρξει η πρώτη παρέμβαση μείωσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Αναλυτές τονίζουν ότι αυτές οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες του S&P 500 είναι κρίσιμες για την πορεία των αμερικανικών μετοχών και ευρύτερα για τις διεθνείς αγορές, καθώς θα βοηθήσουν τους επενδυτές στο «ζύγισμα» των αποτιμήσεων, αν υπάρχουν υπερβολές έως τώρα, ή αν τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων δικαιολογούν και υψηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, το σημείο αναφοράς για την αύξηση κερδών των εταιρειών του S&P 500 είναι 5,2% για το δ' τρίμηνο, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν την 1η Οκτωβρίου, όταν προβλεπόταν μια αύξηση κατά 11%. Για το 2024, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση κερδοφορίας κατά 11,1%. Αν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από τις εταιρείες επιβεβαιώσουν ή και υπερβούν αυτές τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το δ' τρίμηνο 2023 και για το 2024, εκτιμάται ότι η Wall Street θα επανέλθει σε ανοδική πορεία, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που καταγράφηκαν στην αρχή του έτους.
Ηλ. Ζαχαράκης: Ορατός ο στόχος πλέον των 1.330 – 1.351 μονάδων
Σε χθεσινή του ανάλυση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως η χρονιά ξεκίνησε με κέρδη, με τα στατιστικά να θέλουν ένα January effect να παίρνει σάρκα και οστά. Η ρευστότητα αρχίζει και διαχέεται και σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ η πρώτη εβδομάδα του έτους μας δείχνει ότι αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται σε τίτλους που υστέρησαν το 2023.
Σημειώνει πως πλέον οι 1.300 μονάδες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα από αντίσταση έχουν γίνει στήριξη, ενώ πλέον είναι ορατός ο στόχος των 1.330 – 1.351 μονάδων. Τονίζει πως «η χρονιά φαίνεται να έχει αυξημένο ενδιαφέρον και νέους επενδυτές που τοποθετούνται μέρα με την μέρα στο Χρηματιστήριο. Το πολύ θετικό είναι ότι πλέον αυξάνονται οι επενδυτές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την αγορά, με τους traders να ακολουθούν και να βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία βραχυπρόθεσμα, αυξάνοντας και τους όγκους συναλλαγών στην αγορά κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στον τζίρο, ενώ μπροστά του έχει να δώσει ακόμα σημαντικά πακέτα τόσο της Εθνικής όσο και της τράπεζας Πειραιώς. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το 2024 θα μοιράσει μερίσματα στους μετόχους κάτι που έχουμε να δούμε πριν από τη δεκαετία του 2010.
Ψάχνουμε να βρούμε τι θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία που έχει πάρει μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο και δυσκολευόμαστε να βρούμε σοβαρές αιτίες που θα μπορούσαν να την ανακόψουν. Οι αναλυτές παγκοσμίως πάντως φέτος έχουν ανεβάσει σε νούμερο ένα κίνδυνο τα γεωπολιτικά στην λίστα κάτι που δεν συνέβαινε τα πολλά τελευταία χρόνια», τονίζει ο χρηματιστής.