Έφτασαν μόλις πέντε συνεδριάσεις στο νέο έτος ώστε ο Γενικός Δείκτης να πλησιάσει σε απόσταση… βολής πλέον τα υψηλά του καλοκαιριού και τα επίπεδα των 1.345 – 1.350 μονάδων που είναι και ρεκόρ εννέα και πλέον ετών, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε μετά το +39,09% του 2023.
Σε υψηλά πέντε περίπου μηνών βρίσκονται και οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες και ο τραπεζικός, ενώ ο δείκτης του μεσαίου χώρου, έκλεισε χθες σε υψηλά 14 περίπου ετών, επιβεβαιώνοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει διαρκώς ανερχόμενη πορεία, με αναβαθμισμένο προφίλ αρκετών μετοχών όπως Intralot, Intracom Holdings, Intrakat, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Κρι Κρι κ.α.
Η χθεσινή ήταν η καλύτερη συνεδρίαση έως τώρα του 2024 και μια από τις καλύτερες των τελευταίων μηνών, καθώς αρκετές μετοχές όλων των αποτιμήσεων έδωσαν διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, καταγράφηκε αύξηση των συναλλαγών με τις μετοχές της ενέργειας, υποδομών και τραπεζών να πρωτοστατούν στην άνοδο, ενώ δεν έλειψαν οι περιφερειακές εξάρσεις, που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην αγορά.
Την ίδια ώρα, ένα στοιχείο που αξίζει επισήμανσης είναι πως, το ευρύτερο «σώμα» της αγοράς, κάθε άλλο παρά μονοσήμαντες και αγελαίες συμπεριφορές έδειξε, καθώς, παρά την ισχυρή άνοδο των κεντρικών δεικτών, υπήρξαν 51 μετοχές με αρνητικό πρόσημο, ενώ 65 ήταν οι τίτλοι που ενισχύθηκαν. Μολονότι λοιπόν μπορεί να υπάρχουν υπερβολές, εντούτοις οι ακραίου τύπου εξαλλοσύνες δεν είναι κυρίαρχες.
Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε είναι ένα συμπαγές προφίλ μιας αγοράς που δείχνει να χτίζει στην προσμονή και την προσδοκία, καθώς μόλις τώρα δείχνει να αφομοιώνει μέρος από τα οφέλη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από 13 χρόνια.
Το 2023 έφυγε με μέσες συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ, που είναι ρεκόρ 9ετίας για την αγορά, ενώ πολύ σημαντικές είναι οι εισροές που προέκυψαν στο σύστημα μετά το placement της Εθνικής στα μέσα του Νοέμβρη, αλλά και τις υπόλοιπες κινήσεις όπως την εξαγορά του 10% της Alpha Bank από την ιταλική UniCredit και το placement στην Helleniq Energy.
Η προηγούμενη, πρώτη εβδομάδα του έτους, είχε μέσες συναλλαγές πάνω από 75 εκατ. ευρώ, όταν στην αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα, ο μέσος τζίρος ήταν στα 47,8 εκατ. ευρώ, ενώ χθες οι συναλλαγές ανέβηκαν στα 108,7 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να είναι αυτές που ενίσχυσαν τους όγκους και τους τζίρους τους θεαματικά.
Το momentum της αγοράς δείχνει να εμφορείται από τις προσδοκίες για μια νέα καλή χρήση για τις εισηγμένες και την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα. Στην αγορά καταγράφεται μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε όλους τους κλάδους, με αιχμή βεβαίως την πληροφορική, την ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές.
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι ξένοι θεσμικοί, χτίζουν θέσεις – όπως πάντα γίνεται τον πρώτο μήνα – με φόντο την προσδοκία για πολύ καλύτερη συνέχεια εντός του 2024. Η εικόνα μετοχών όπως Εθνική (δεσπόζει καταλυτικά, έχοντας καταστεί η απόλυτη leader της αγοράς σε όλα τα επίπεδα), ΔΕΗ (έκανε τζίρο 10 εκατ. ευρώ με νέα υψηλά 10ετίας), Mytilineos (ξανά στα 37,70 ευρώ, ελάχιστα κάτω από τα ιστορικά υψηλά, Viohalco (κέρδη +15% φέτος με ανεβασμένους όγκους), ElvalHalcor (κέρδη +19,19% το 2024 με ισχυρές συναλλαγές), Jumbo (+3,84% χθες), ΓΕΚ Τέρνα (+3,35%), Πειραιώς (+3,34% και +6,25% φέτος), αλλά και των Intracom Holdings, Intrakat, Intalot και άλλων, δείχνει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα, η αγορά αποκτά βάθος, καθώς μπορεί και υποστηρίζει αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων και άλλες τέτοιες διαδικασίες. Η Autohellas ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά σε έκδοση ομολόγου έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς βγαίνει επίσης στις αγορές με επαναγορά ομολόγων. Έδωσε εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες να αναλάβουν την πρόταση επαναγοράς των εκκρεμών ομολόγων από την έκδοση ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Συνάμα, οι πρώτες εκθέσεις – αναβαθμίσεις για το νέο έτος ήρθαν χθες, από εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους. Η Eurobank Equities βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών συστήνοντας αγορά, δίνοντας τιμές – στόχους έως και 43% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η JP Morgan βλέπει ότι το ράλι στις τράπεζες θα ξεπεράσει το 50%, διακρίνοντας και μεγάλα περιθώρια ανόδου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για το 2024, επισημαίνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα.
Βεβαίως, αυτό που μπορεί να αποτελέσει ισχυρή τροχοπέδη στο καλό κλίμα της ελληνικής αγοράς, είναι ο αστάθμητος παράγοντας, κυρίως από το εξωτερικό, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ή μια αλλαγή πορείας των κεντρικών τραπεζών προς τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων.
Χθες πάντως οι διεθνείς αγορές έκλεισαν (τελικώς) ανοδικά. Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο γύρισε θετικός στο φινάλε στο οριακό +0,06% και στις 7.694,19 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 16.716,47 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 7.450,24 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 30.569,92 μονάδες με άνοδο 0,42% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στις 10.209 μονάδες με άνοδο 0,44%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 478,18 μονάδες.
Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε στις 37.683,01 μονάδες με άνοδο 0,58%, ο S&P 500 έκανε ράλι +1,41% στις 4.763,54 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο +2,20% και στις 14.843,77 μονάδες.