ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Η κρίσιμη εβδομάδα για το διεθνές ράλι και η σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι ετυμηγορίες των Fed και ΕΚΤ για την πολιτική επιτοκίων από το 2024 θα δώσουν κατεύθυνση στις διεθνείς αγορές. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για το ΧΑ.

Στην προτελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του έτους εισέρχονται από σήμερα οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες να βρίσκονται σε τροχιά να επιτύχουν ένα εξαιρετικό κλείσιμο της χρονιάς, έχοντας επανέλθει είτε σε υψηλά 52 εβδομάδων, είτε σε υψηλά διετίας, είτε σε ιστορικά υψηλά. Η πορεία των διεθνών αγορών, ειδικά από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά ήταν ίσως απρόσμενα θετική, δεδομένου ότι στις 7 Οκτωβρίου είχαμε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και όλα τα υπόλοιπα που ακολούθησαν.

Και όμως, το τελευταίο δίμηνο από τα μέσα Οκτωβρίου, οι (διεθνείς) αγορές έχουν δώσει τόσα κέρδη όσα περίπου σε όλο το προηγούμενο 9μηνο του έτους, ήτοι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το Χ.Α. - που έτσι κι αλλιώς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχε πιο ορθολογική και εμφατική άνοδο έναντι των ξένων δεικτών - από τις 9 Οκτωβρίου όταν και βρέθηκε στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.105,15 μονάδων, καταγράφει άνοδο 15% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +20% σε επίπεδο τραπεζικού.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς αφενός έχουν να διαχειριστούν τα υψηλά τους και τα κέρδη όλων των τελευταίων εβδομάδων, αφετέρου αύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών FED και ΕΚΤ αντίστοιχα, που θα ανακοινώσουν τα επιτόκια παρέμβασης.

Πλέον, αυτό που προεξοφλείται είναι πως ενδεχόμενο νέων αυξήσεων δεν υπάρχει – σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα – ενώ φαίνεται πως οι επόμενες παρεμβάσεις στα επιτόκια, ίσως τον προσεχή Μάρτιο, θα είναι μείωσης.

Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επενδυτές, που στοιχηματίζουν στην πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, κινδυνεύουν να «εκτροχιαστούν» από την Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές λένε ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν περισσότερα περιθώρια για απώλειες παρά κέρδη από την Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ θα εκδώσει την τελική πολιτική της απόφαση για φέτος. Αυτό οφείλεται στο πρόσφατο ισχυρό ράλι που έχει ήδη στείλει τις γερμανικές αποδόσεις στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο, περίπου στο 2,2%.

Μία κίνηση μείωσης της Λαγκάρντ το 2024 απλώς θα επικύρωνε τα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς για περικοπές 0,25% έως και έξι φορές κατά τη διάρκεια του 2024 και θα επέτρεπε στα ομόλογα να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη. Ωστόσο, σε περίπτωση που επικρατήσουν οι υπέρμαχοι της «σιδηράς» επιτοκιακής πολιτικής, αυτό θα μπορούσε να επαναφέρει τις γερμανικές αποδόσεις πάνω από το 2,4% σύμφωνα με την TwentyFour Asset Management.

Σε εγχώριο επίπεδο μολονότι η αγορά οδεύει προς τις εορτές που παραδοσιακά οι ρυθμοί πέφτουν, εντούτοις υπάρχουν εξελίξεις που θα κρατήσουν αυξημένο το ενδιαφέρον. Σήμερα κάνει πρεμιέρα στο ταμπλό του Χ.Α. η Orilina ΑΕΕΑΠ στην τιμή των 0,95 ευρώ, ξεκινούν οι διαδικασίες για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ της Ideal Holdings, ενώ την Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων για τα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Δεκέμβριο. Επίσης, την Παρασκευή θα λάβουν χώρα και οι αλλαγές των δεικτών του FTSE Russell.

Από την άλλη Δευτέρα 18/12, στο δείκτη Mid Cap εισέρχονται οι Intralot και AustriaCard στη θέση των Briq Properties και Παπουτσάνη, με την πρώτη να διαγράφεται λόγω χαμηλής κατάταξης και τη δεύτερη λόγω χαμηλής ρευστότητας.

Σήμερα επίσης θα λάβει χώρα το 25ο συνέδριο της Capital Link Invest in Greece στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμβαση θα κάνει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενώ συμμετέχουν δια ζώσης κορυφαίοι υπουργοί όπως Χατζηδάκης, Σκυλακάκης, Σταϊκούρας, Παπαθανάσης, ο CEO του Χ.Α. Γ. Κοντόπουλος, στελέχη του ΟΔΔΗΧ, η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγράς Β. Λαζαράκου κ.α.

Εισροές 809 εκατ. ευρώ φέτος

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, ένδειξη της στάσης εξισορρόπησης και συσσώρευσης, όμως επιβεβαίωσε σε όλες τις συνεδριάσεις την περιοχή των 1.270 – 1.275 μονάδων. Ο κεντρικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,39% την περασμένη εβδομάδα, ο FTSE 25 διόρθωσε σε ποσοστό 1,14%, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 2,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση σε ποσοστό 3,60%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 37,14%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +36,75%, ο Mid Cap στο +54,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 60,84%.

Το σημαντικό είναι πως όπως έδειξαν τα στοιχεία για το Νοέμβριο, λόγω της εξαγοράς του 10% της Alpha Bank από την ιταλική UniCredit αλλά κυρίως λόγω του μεγάλου placement για το 22% της Εθνικής Τράπεζας, άλλαξε ο συσχετισμός εισροών – εκροών. Ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου, καταγράφονταν εκροές 353,5 εκατ. ευρώ, με το 7μηνο από τον περασμένο Απρίλιο να είναι διαρκώς αρνητικό, τον Νοέμβριο το ποσό είχε γυρίσει σε θετικό πρόσημο, καθώς καταγράφονται πλέον εισροές 809 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, το μεγαλύτερο μέρος των εισροών αυτών έγινε από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ η προέλευση των κωδικών με τις μεγαλύτερες εισροές ήταν η Γερμανία (482 εκατ. ευρώ), η Ιταλία (314 εκατ. ευρώ), η Ελβετία (232 εκατ. ευρώ) και το Ην. Βασίλειο (183 εκατ. ευρώ).

Τι λένε οι αναλυτές

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την επαφή του με τις 1.280 μονάδες κερδίζοντας χρόνο απορροφώντας με άνεση τους κερδισμένους του Νοεμβρίου. Η πλαγιοανοδικκή τάση τηρήθηκε με… ευλάβια σε μια εβδομάδα χαμηλής ενδοσυνεδριακής διακύμανσης. Η συσσώρευση αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι είχαν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες ενώ η πλάγια κίνηση αναίρεσε το σήμα αγορών του MACD.

Επί του παρόντος οι ενδείξεις από τους μεσοπρόθεσμους δείκτες δεν έχουν αλλάξει, ενώ η απόσταση ασφαλείας από τους δύο κινητούς μέσους δίνει περιθώριο για μια ακόμα εβδομάδα πλάγιας κίνησης. Τα δεδομένα θα αλλάξουν αν η Αγορά βγει από το εύρος διακύμανσης (1.250-1.284) στο οποίο έχει εισέλθει από τις 11 Νοεμβρίου, εξέλιξη που θα αξιολογηθεί συνδυαστικά και με τις συναλλαγές. Η τεχνική ετυμηγορία δείχνει ότι μια δεύτερη εβδομάδα συσσώρευσης έχει τις πιθανότητες με το μέρος της φορτισμένη ενδεχομένως και από την προ-ερταστική εποχικότητα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως μολονότι σε μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι, εντούτοις προβληματίζουν οι ταλαντωτές που ψάχνουν μία διόρθωση έστω και χρονικά. Τονίζει πως αν άμεσα η αγορά δεν καταφέρει να κινηθεί ανοδικά, θα συνεχίσει την πλαγιο πτωτική κίνηση για να κερδίσει στην καλύτερη περίπτωση χρόνο για την συνέχεια. Σημειώνει πως γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί το επίπεδο των 1.270 μονάδων και θα πρέπει άμεσα να δώσει μία ανοδική κίνηση προς τις 1.300 μονάδες, αν δεν θέλει να δοκιμάσει κίνηση στην στήριξη των 1.245 μονάδων, μιας και οι ταλαντωτές μας εφιστούν την προσοχή μας. Ο Δεκέμβριος συνήθως είναι μήνας πακέτων και κλεισιμάτων με τους περισσότερους να προετοιμάζονται για το νέο έτος.

Για την επόμενη χρονιά ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ακόμα μία γόνιμη χρονιά με σημαντικές αποδόσεις. Η πραγματική οικονομία στους περισσότερους τομείς έχει πάρει φωτιά και δύσκολα μπορεί να ανακοπεί. Ο τραπεζικός κλάδος σταδιακά αρχίζει και ανοίξει τις κάνουλες δανεισμού γεγονός που δεν έχουμε ακόμα αποτιμήσει στην αγορά, με την χώρα να βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τους υπολοίπους.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα Ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης είναι τεράστια για το μέγεθος μας που αν εκμεταλλευτούμε σωστά θα κάνουν την διαφορά. Όλο και περισσότεροι επενδυτές ξένοι και Έλληνες έρχονται σταδιακά να τοποθετηθούν στην Ελληνική αγορά που κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία της με εκθετικό βαθμό. Άλλωστε είμαστε μία οικονομία που αναπτύσσεται σημαντικά και μάλιστα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον γεγονός που τραβάει μόνιμα το ενδιαφέρον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο έτους στο ΧΑ με προσδοκίες για... επιστροφή στον Φεβρουάριο

Το χαμένο έδαφος μετά το ξέσπασμα του πολέμου καλύπτει το χρηματιστήριο: 16 συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, κέρδη 3% από την αρχή του έτους και εικόνα ανθεκτικότητας. Κρίσιμα τα «σήματα» από Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κρίσιμη εβδομάδα για τα χρηματιστήρια: Θα «μιλήσουν» οι κεντρικές τράπεζες

Δίνουν κατεύθυνση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι ανακοινώσεις Fed και ΕΚΤ. Προσδοκίες για χαλάρωση «πολιορκίας» από πληθωρισμό - επιτόκια, φόβοι για δυσάρεστες εκπλήξεις. Καλύτερη εικόνα από τις διεθνείς αγορές δείχνει το ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Η διόρθωση έως 6,8% στον FTSE 25 σε δύο ημέρες και η αναζήτηση αντίδρασης

Σημαντικά περιορίστηκαν τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο Χ.Α., ενώ το πρώτο διήμερο του Απριλίου ήταν έντονα διορθωτικό έως και 6,84% στον Large Cap. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πιθανή αντίδραση από αγοραστές.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρονιά μετοχών και όχι δεικτών το 2024, το ΧΑ μαζεύει δυνάμεις για άνοδο

Μετά το +39% του 2023, οι επενδυτές ξεχωρίζουν μετοχές με ποιοτικά κριτήρια, τονίζει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της Merit, Λ. Παπακωνσταντίνου. Γύρισε ανοδικά και ο Μάρτιος για τον Γενικό Δείκτη. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από τη Fed στις αγορές, επιστροφή των αγοραστών στο ΧΑ

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάνω από 2% ανοίγουν τον δρόμο για νέα ρεκόρ στις αγορές. Πάνω από 5.200 μονάδες ο S&P 500 και από τις 18.000 ο DAX. Ισχυρή ανάκαμψη στο ΧΑ μετά την πτώση.