ΓΔ: 1471.26 0.63% Τζίρος: 142.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

H μείωση επιτοκίων της Fed μπορεί να οδηγήσει σε νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Οι ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Fed, ανοίγουν το δρόμο στην ΕΚΤ να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 μονάδες βάσης σημειώνουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές.

Νέα μείωση επιτοκίων του ευρώ αναμένεται να εξετάσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ακολουθώντας τη Fed που μείωσε τα επιτόκια της κατά μισή μονάδα την περασμένη Τετάρτη (18.9.2024).

Οι ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Fed, ανοίγουν το δρόμο στην ΕΚΤ να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 μονάδες βάσης σημειώνουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των δεδομένων που θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν: 

Πρώτον, το εύρος της μείωσης που ανακοινώθηκε στα αμερικανικά επιτόκια, παράλληλα με τις προβλέψεις ότι η FED θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή (αν και με μικρότερα ποσοστά μείωσης) προκειμένου να αποφευχθεί μία ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Αν και ο Πάουελ διεμήνυσε ότι η ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου το επόμενο διάστημα δεν θα είναι η ίδια, οι αγορές έχουν κάθε λόγο να προσδοκούν ότι η FED έως το τέλος του έτους θα έχει ρίξει τα επιτόκια άλλες 0,75 μονάδες βάσης. 

Δεύτερον, τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ο οποίος ακολουθεί, αν και συγκρατημένα, σταθερή πτωτική πορεία. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης από την στασιμότητα του προηγούμενου έτους.

«Η ΕΚΤ με τις αυξήσεις των επιτοκίων τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε την υποχώρηση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση στην ευρωζώνη» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές προεξοφλώντας περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Τρίτον, την ανάγκη αποτροπής μιας δραματικής υποτίμησης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, η οποία θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων σε μία περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει τον αναπτυξιακό της βηματισμό. Αξίζει να σημειωθεί  ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ εξαρτάται από το διεθνές εμπόριο σε ποσοστό άνω του 50%.

Το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ είναι 27%, ενώ σε αντίστοιχο επίπεδο κινείται και αυτό της Κίνας. Την ώρα που οι χώρες της ευρωζώνης δέχονται μία άνευ προηγουμένου πίεση από την επίθεση των φθηνότερων κινέζικων προϊόντων, η ανατίμηση του ευρώ θα ήταν μεγάλη αρνητική εξέλιξη. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, έγκυροι παρατηρητές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες, αν και με συγκρατημένο ρυθμό, τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο τωρινός κύκλος των επιτοκίων δεν πρόκειται να οδηγήσει το κόστος του χρήματος στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άγνωστη διάρκεια αυτού του πολέμου, όπως και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, προμηνύουν συνέχεια των οικονομικών αναταράξεων, γι’ αυτό οι νομισματικές αρχές θα παραμείνουν πολύ προσεκτικές στις κινήσεις τους στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίθανη μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο

Με τη Λαγκάρντ να μη δίνει καμία ένδειξη για την επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου, το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση τον επόμενο μήνα είναι λίγο πιθανό. Αυτό θεωρούν και οι αγορές, που βλέπουν πιθανότητα 20% για μία νέα κίνηση τότε από 40% που έβλεπαν πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταματάει η στροφή αποταμιευτών στις προθεσμιακές καταθέσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο α' επτάμηνο του 2024 (Ιανουάριος - Ιούλιος) κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ στα 37,2 δις. ευρώ, ενώ το 2023 είχαν αυξηθεί κατά 12 δις. ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Oι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια

Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις 26 Οκτωβρίου ύστερα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, αντίστοιχες ήταν οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).